Zapiekane bakłażany. Przepyszny dodatek do dania głównego
Wiele osób unika bakłażanów, twierdząc, że są trudne do przygotowania. Nic bardziej mylnego. Fantastycznie sprawdzą się da grillowania lub zapiekania. Do pieczonego mięsa proponujemy pyszną zapiekankę z bakłażanem, cebulą, pomidorami, pieczarkami i papryką.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 dojrzałe bakłażany
- 2 średnie czerwone cebule
- 3 białe cebule
- pęczek szczypioru
- 300 g pieczarek (lub boczniaków)
- 2 papryki żółta i czerwona
- 6 dużych pomidorów, litr soku pomidorowego lub gotowej pasty
- olej z oliwek - 150 ml
- olej słonecznikowy
- pieprz, sól
- papryka czerwona słodka
- chili
- curry
- natka pietruszki
- bazylia
- oregano
- wino czerwone - 150 ml
Przepis
- Bakłażany pokroić w plastry, posypać obficie solą i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie opłukać je i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Cebule obrać i pokroić w piórka. Szczypior posiekać, natkę również, pieczarki pokroić.
- Bakłażany układać na przemian w naczyniu żaroodpornym wraz z cebulką, papryką, pomidorami i grzybami. Przyprawić.
- Wlać sok pomidorowy wymieszany z oliwą i przyprawami. Piec przez ok. 45 min. pod przykryciem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl