Zapiekane bakłażany. Przepyszny dodatek do dania głównego

Wiele osób unika bakłażanów, twierdząc, że są trudne do przygotowania. Nic bardziej mylnego. Fantastycznie sprawdzą się da grillowania lub zapiekania. Do pieczonego mięsa proponujemy pyszną zapiekankę z bakłażanem, cebulą, pomidorami, pieczarkami i papryką.

Zapiekane bakłażany. Przepyszny dodatek do dania głównegoZapiekane bakłażany. Przepyszny dodatek do dania głównego
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 dojrzałe bakłażany
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 3 białe cebule
  • pęczek szczypioru
  • 300 g pieczarek (lub boczniaków)
  • 2 papryki żółta i czerwona
  • 6 dużych pomidorów, litr soku pomidorowego lub gotowej pasty
  • olej z oliwek - 150 ml
  • olej słonecznikowy
  • pieprz, sól
  • papryka czerwona słodka
  • chili
  • curry
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • oregano
  • wino czerwone - 150 ml

Przepis

  • Bakłażany pokroić w plastry, posypać obficie solą i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie opłukać je i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Cebule obrać i pokroić w piórka. Szczypior posiekać, natkę również, pieczarki pokroić.
  • Bakłażany układać na przemian w naczyniu żaroodpornym wraz z cebulką, papryką, pomidorami i grzybami. Przyprawić.
  • Wlać sok pomidorowy wymieszany z oliwą i przyprawami. Piec przez ok. 45 min. pod przykryciem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm