WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Zapiekane bakłażany. Przepyszny dodatek do dania głównego

Wiele osób unika bakłażanów, twierdząc, że są trudne do przygotowania. Nic bardziej mylnego. Fantastycznie sprawdzą się da grillowania lub zapiekania. Do pieczonego mięsa proponujemy pyszną zapiekankę z bakłażanem, cebulą, pomidorami, pieczarkami i papryką.

Zapiekane bakłażany. Przepyszny dodatek do dania głównegoZapiekane bakłażany. Przepyszny dodatek do dania głównego
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 dojrzałe bakłażany
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 3 białe cebule
  • pęczek szczypioru
  • 300 g pieczarek (lub boczniaków)
  • 2 papryki żółta i czerwona
  • 6 dużych pomidorów, litr soku pomidorowego lub gotowej pasty
  • olej z oliwek - 150 ml
  • olej słonecznikowy
  • pieprz, sól
  • papryka czerwona słodka
  • chili
  • curry
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • oregano
  • wino czerwone - 150 ml

Przepis

  • Bakłażany pokroić w plastry, posypać obficie solą i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie opłukać je i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Cebule obrać i pokroić w piórka. Szczypior posiekać, natkę również, pieczarki pokroić.
  • Bakłażany układać na przemian w naczyniu żaroodpornym wraz z cebulką, papryką, pomidorami i grzybami. Przyprawić.
  • Wlać sok pomidorowy wymieszany z oliwą i przyprawami. Piec przez ok. 45 min. pod przykryciem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru