Zapiekana papryka z soczewicą. Przepyszna kolacja na chłodny wieczór

Faszerowaną paprykę można jeść bez cały rok. farsz możemy przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Za każdym razem smakuje tak samo dobrze. Na zimową kolację proponujemy paprykę faszerowaną czerwoną soczewicą. Będzie smacznie, szybko i zdrowo.

Faszerowana paprykaFaszerowana papryka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 100 g ugotowanego ryżu basmati
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Następnie zeszklij je na patelni na oliwie. Dodaj ryż i soczewicę.
  • Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do smażonych składników wraz z tymiankiem, ostrą papryką i połową startej mozzarelli. Smaż chwilę do zredukowania wody.
  • Ze strąków papryk odetnij wierzchy z ogonkiem i wydrąż pestki ze środka. Dolej do warzyw wody (lub bulionu, wtedy danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne), tak aby przykryła ona wszystkie składniki. Duś kwadrans na małym ogniu, aż płyn nieco się zredukuje
  • Napełnij papryki farszem i przykryj resztą mozzarelli. Przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez ok. 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu