Trwa ładowanie...
Materiał Partnera
jedzenie
Materiały Prasowe
29-11-2022 16:30

Zamiłowania kulinarne Szwedów – czy jest coś, co może pokonać pizzę?

Francuzi zajadają się zupą cebulową i bagietkami, Włosi smakują w makaronach, w Austrii króluje niezastąpiony sznycel, a w Szwecji… sos. Do tego skandynawskiego zakątka Europy przybył z Francji i zadomowił się tak dobrze, że jest przysmakiem w niemalże każdym domu. O czym mowa i jakie ma szanse na to, aby zaskarbić sobie również serca Polaków? Poznajcie sos berneński i to, z czym łączy się wyjątkowo dobrze!

Materiał prasowy MAX Premium Burgers
 Źródło: materiały partnera
d180ips
d180ips

Kulinarna mapa Europy jest zróżnicowana. To efekt kulturowych przyzwyczajeń, które migrują z kraju do kraju i podbijają kolejne regiony. Jednak każde państwo ma swoją top listę, która czasem jest przewidywalna, a czasem zaskakuje – dokładnie tak, jak ma to miejsce w Szwecji.

Szwedzki top z kraju winnic

Wszystko ma swoją historię i sos berneński również może się takową pochwalić – jego powstanie było efektem czystego przypadku, bowiem w jednej z restauracji w rejonie paryskim szef kuchni dał ponieść się eksperymentom, których wynikiem był kremowy, gęsty sos. Był to rok 1837, a nazwa "sos berneński" to hołd w stronę Króla Henryka IV, wcześniej noszącego tytuł księcia Bearn. Nie wiadomo w jaki sposób sos wyemigrował do Skandynawii, ale dzisiaj wiemy jedno: jest tam królem!

Jeden sos, wielka rewolucja

Od chwili pojawienia się w Szwecji, piął się na listach kulinarnych przysmaków i doczekał się momentu, w którym swoją popularnością przebił tak znane i lubiane klasyki europejskiej kuchni jak pizzę i sos boloński! Dodawany do różnych potraw zmienia ich oblicze i ubarwia swoim smakiem smażone i pieczone mięsa, zapiekanki, warzywa lub stanowi dodatek do frytek. – Gęsty, kremowy i aromatyczny sos daje duże pole do eksperymentów, bowiem można go łączyć z wieloma składnikami, co sprawia, że danie zyskuje zupełnie nowe oblicze – mówi Jonas Mårtensson, Szef Kuchni restauracji MAX Premium Burgers, a także były kucharz w Szwedzkim Domu Królewskim.

Czas na Polskę – klasycznie czy z lekkim twistem?

Sos berneński w Polsce nie jest jeszcze tak popularnym dodatkiem jak w Szwecji. Jednak co do zasady jesteśmy otwarci na nowe smaki i eksperymenty kulinarne, zatem może i w kraju nad Wisłą ten niepozorny dodatek jest w stanie zrobić równie zawrotną karierę? Sos berneński powstaje na bazie jajek, wina i masła. Jednak główną rolę odgrywają zioła, a w szczególności estragon. Kolejnym kluczowym elementem jest oczywiście jakość dobranych składników i tutaj należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby były one świeże i skomponowane w odpowiedni sposób. Dodatek chili to ciekawy twist, który podkreśla smak dań – dodaje Jonas.

d180ips

Tych, którzy mają ochotę spróbować tego wyjątkowego szwedzkiego przysmaku, zapraszamy do szwedzkiej sieci restauracji MAX Premium Burgers, której historia sięga aż 1968 roku. Chili BBQ Bearnaise to nowość w restauracjach MAX, która pokazuje to, co najważniejsze w szwedzkiej kuchni: jakość, staranność wykonania i dbałość o składniki.

Miłośnicy burgerów znajdą aż 4 warianty smakowe Chili BBQ Bearnaise: z wołowiną, kurczakiem oraz dwie propozycje wegetariańskie z serem halloumi lub roślinnym plant beef – podsumowuje Jonas Mårtensson, Szef Kuchni MAX.

Niepozorny sos berneński, który pojawił się w Szwecji jeszcze w ubiegłym wieku, podbił serca i uplasował się tak wysoko na liście kulinarnych hitów, że teraz wielu Szwedów nie wyobraża sobie bez niego posiłku. Jaką karierę zrobi w Polsce?

Materiał prasowy MAX Premium Burgers
d180ips
d180ips
Więcej tematów