Zamiast do ziemniaków, sypię do ciasta cytrynowego. Nie zostaje po nim ani okruszek

Wypieki, których smak jest przełamany ziołowym akcentem są coraz bardziej popularne. Nieoczywiste, aromatyczne, świeże, lekkie - długo można wymieniać ich zalety. Stawiam na połączenie, które może się kojarzyć z orzeźwiającą lemoniadą.

Ciasto cytrynowe z rozmarynem to niebo w gębieCiasto cytrynowe z rozmarynem to niebo w gębie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | larik_malasha
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Jestem wielką fanką ciasta cytrynowego. Szybkie, proste, a zawsze robi wrażenie. Rzadko jemy wypieki z wyraźną, kwaskowatą nutą, którą zapewniają cytrusy. Ostatnio postanowiłam jeszcze wzmocnić jego smak i dodałam do niego zioło, które raczej nie kojarzy się z deserami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa

Z jakimi potrawami kojarzymy rozmaryn?

Rozmaryn bez problemu można kupić w doniczce. Warto go też zasadzić w ogródku czy na balkonie, bo przydaje się do wielu potraw. To jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni śródziemnomorskiej. Rozmaryn ma intensywny, świeży i co ważne także cytrusowo-sosnowy smak. Dlatego, choć najczęściej kojarzymy go z potrawami mięsnymi czy ziemniakami, idealnie pasuje także do ciasta na bazie cytrusów.

Istotne podczas pieczenia ciasta cytrynowego

Choć przygotowywania ciasta cytrynowego jest bardzo proste, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Ilość soku z cytryny jest jednym z nich. Kiedy będzie go zbyt dużo może spowodować, że placek stanie się zbyt wilgotny i nie wyrośnie odpowiednio. Lepiej w tej kwestii trzymać się przepisu i nie wzmacniać w ten sposób smaku. Kolejnym ważnym elementem jest temperatura składników. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej, co ułatwi ich połączenie i zapewni jednolitą konsystencję ciasta.

W jaki sposób dodać rozmaryn do ciasta?

Jego gałązki są aromatyczne, ale dość twarde. Nawet jeśli zostaną drobno pokrojone, to same igiełki będą mocno wyczuwalne w konsystencji ciasta. To tylko dla miłośników tego zioła. Rozmaryn bardzo często dodaje się do focacci i tu efekt może być podobny.

Jeśli chcemy uniknąć "patyczków" w deserze, wystarczy rozmarynem zaromatyzować mleko, które się wlewa do ciasta. To intensywne zioło szybko odda swój aromat i leśny posmak, który będzie wyczuwalny w każdym kęsie.

Ciasto cytrynowe z rozmarynem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • 2-3 gałązki rozmarynu,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cytryna (sok i skórka).

Sposób przygotowywania:

  1. Podgrzej mleko i zalej nim połamane gałązki rozmarynu. Odstaw do ostygnięcia, a potem przecedź.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj do niej jajka, rozmarynowe mleko, mąkę z proszkiem, skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj i przelej do formy.
  4. Ciasto piecz ok. godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok