Zamiast do ziemniaków, sypię do ciasta cytrynowego. Nie zostaje po nim ani okruszek

Wypieki, których smak jest przełamany ziołowym akcentem są coraz bardziej popularne. Nieoczywiste, aromatyczne, świeże, lekkie - długo można wymieniać ich zalety. Stawiam na połączenie, które może się kojarzyć z orzeźwiającą lemoniadą.

Ciasto cytrynowe z rozmarynem to niebo w gębieCiasto cytrynowe z rozmarynem to niebo w gębie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | larik_malasha
Dorota Gepert

Jestem wielką fanką ciasta cytrynowego. Szybkie, proste, a zawsze robi wrażenie. Rzadko jemy wypieki z wyraźną, kwaskowatą nutą, którą zapewniają cytrusy. Ostatnio postanowiłam jeszcze wzmocnić jego smak i dodałam do niego zioło, które raczej nie kojarzy się z deserami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa

Z jakimi potrawami kojarzymy rozmaryn?

Rozmaryn bez problemu można kupić w doniczce. Warto go też zasadzić w ogródku czy na balkonie, bo przydaje się do wielu potraw. To jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni śródziemnomorskiej. Rozmaryn ma intensywny, świeży i co ważne także cytrusowo-sosnowy smak. Dlatego, choć najczęściej kojarzymy go z potrawami mięsnymi czy ziemniakami, idealnie pasuje także do ciasta na bazie cytrusów.

Istotne podczas pieczenia ciasta cytrynowego

Choć przygotowywania ciasta cytrynowego jest bardzo proste, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Ilość soku z cytryny jest jednym z nich. Kiedy będzie go zbyt dużo może spowodować, że placek stanie się zbyt wilgotny i nie wyrośnie odpowiednio. Lepiej w tej kwestii trzymać się przepisu i nie wzmacniać w ten sposób smaku. Kolejnym ważnym elementem jest temperatura składników. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej, co ułatwi ich połączenie i zapewni jednolitą konsystencję ciasta.

W jaki sposób dodać rozmaryn do ciasta?

Jego gałązki są aromatyczne, ale dość twarde. Nawet jeśli zostaną drobno pokrojone, to same igiełki będą mocno wyczuwalne w konsystencji ciasta. To tylko dla miłośników tego zioła. Rozmaryn bardzo często dodaje się do focacci i tu efekt może być podobny.

Jeśli chcemy uniknąć "patyczków" w deserze, wystarczy rozmarynem zaromatyzować mleko, które się wlewa do ciasta. To intensywne zioło szybko odda swój aromat i leśny posmak, który będzie wyczuwalny w każdym kęsie.

Ciasto cytrynowe z rozmarynem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • 2-3 gałązki rozmarynu,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cytryna (sok i skórka).

Sposób przygotowywania:

  1. Podgrzej mleko i zalej nim połamane gałązki rozmarynu. Odstaw do ostygnięcia, a potem przecedź.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj do niej jajka, rozmarynowe mleko, mąkę z proszkiem, skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj i przelej do formy.
  4. Ciasto piecz ok. godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm