Zamiast do ziemniaków, sypię do ciasta cytrynowego. Nie zostaje po nim ani okruszek
Wypieki, których smak jest przełamany ziołowym akcentem są coraz bardziej popularne. Nieoczywiste, aromatyczne, świeże, lekkie - długo można wymieniać ich zalety. Stawiam na połączenie, które może się kojarzyć z orzeźwiającą lemoniadą.
Jestem wielką fanką ciasta cytrynowego. Szybkie, proste, a zawsze robi wrażenie. Rzadko jemy wypieki z wyraźną, kwaskowatą nutą, którą zapewniają cytrusy. Ostatnio postanowiłam jeszcze wzmocnić jego smak i dodałam do niego zioło, które raczej nie kojarzy się z deserami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa
Z jakimi potrawami kojarzymy rozmaryn?
Rozmaryn bez problemu można kupić w doniczce. Warto go też zasadzić w ogródku czy na balkonie, bo przydaje się do wielu potraw. To jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni śródziemnomorskiej. Rozmaryn ma intensywny, świeży i co ważne także cytrusowo-sosnowy smak. Dlatego, choć najczęściej kojarzymy go z potrawami mięsnymi czy ziemniakami, idealnie pasuje także do ciasta na bazie cytrusów.
Istotne podczas pieczenia ciasta cytrynowego
Choć przygotowywania ciasta cytrynowego jest bardzo proste, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Ilość soku z cytryny jest jednym z nich. Kiedy będzie go zbyt dużo może spowodować, że placek stanie się zbyt wilgotny i nie wyrośnie odpowiednio. Lepiej w tej kwestii trzymać się przepisu i nie wzmacniać w ten sposób smaku. Kolejnym ważnym elementem jest temperatura składników. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej, co ułatwi ich połączenie i zapewni jednolitą konsystencję ciasta.
W jaki sposób dodać rozmaryn do ciasta?
Jego gałązki są aromatyczne, ale dość twarde. Nawet jeśli zostaną drobno pokrojone, to same igiełki będą mocno wyczuwalne w konsystencji ciasta. To tylko dla miłośników tego zioła. Rozmaryn bardzo często dodaje się do focacci i tu efekt może być podobny.
Jeśli chcemy uniknąć "patyczków" w deserze, wystarczy rozmarynem zaromatyzować mleko, które się wlewa do ciasta. To intensywne zioło szybko odda swój aromat i leśny posmak, który będzie wyczuwalny w każdym kęsie.
Ciasto cytrynowe z rozmarynem
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 200 g miękkiego masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- pół szklanki mleka,
- 2-3 gałązki rozmarynu,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cytryna (sok i skórka).
Sposób przygotowywania:
- Podgrzej mleko i zalej nim połamane gałązki rozmarynu. Odstaw do ostygnięcia, a potem przecedź.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj do niej jajka, rozmarynowe mleko, mąkę z proszkiem, skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj i przelej do formy.
- Ciasto piecz ok. godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.