Zafunduj sobie czekoladową rozkosz w walentynki. Przyda się jeden gadżet

O uszczęśliwiającym działaniu czekolady przekonują nawet naukowcy. W połączeniu z ulubionymi owocami smakuje jeszcze lepiej. Czekoladowe fondue zachwyci każdego.

Połączenie owoców i czekolady smakuje wyśmienicie
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Patryk Skrzat
oprac.  Patryk Skrzat
14

Jeśli chcesz zaimponować gościom lub dogodzić sobie, postaw na czekoladę w wersji fondue. Doskonale sprawdzi się także w walentynkowy wieczór we dwoje.

Zanim zaczniesz szykować czekoladowe fondue, przygotuj ulubione owoce, np.: banany, jabłka, gruszki, truskawki, pomarańcze, mandarynki, ananasy, kiwi. Do tego potrzebny będzie sok z cytryny, 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady, 150 ml słodkiej śmietanki, biszkopty i opcjonalnie likier owocowy.

Obraz
© flickr.com | flickr.com

Do przygotowania fondue potrzebne będzie także specjalnie dedykowane do niego naczynie, które można kupić już za niecałe 40 zł. Są także wersje dużo droższe. Cena zależy m.in. od materiału wykonania Dzięki naczyniu sos będzie miał odpowiednią temperaturę, a tym samym konsystencję.

Owoce należy pokroić na małe cząstki, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Następnie pora zająć się czekoladowym sosem. Pokrusz czekoladę. Zagotuj śmietankę w naczyniu do fondue i dodaj pokruszoną czekoladę. Następnie zdejmij naczynie z ognia i poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Całość odstaw na 10 minut. Po upływie tego czasu ponownie ustaw naczynie nad malutkim płomieniem. Ważne, aby nie był on duży, bo sos czekoladowy może łatwo się przypalić.

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Czekolada zawiera magiczny składnik – tryptofan, który przekształcany jest w serotoninę. Ta z kolei bierze udział w szeregu procesów w naszym organizmie. Jest to jeden z neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym. Zwiększany jest także poziom glukozy we krwi. Oprócz tego, pod wpływem czekolady zwiększany jest poziom endorfin, a więc hormonów szczęścia. Nasz nastrój i samopoczucie poprawiają się, a wszystkie smutki mijają.

Ważny jest także fakt, iż w czekoladzie znajduje się dużo jonów magnezu. Magnez związany jest z wieloma procesami przebiegającymi w organizmie. Jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, szczególnie mięśni prążkowanych serca, a także odpowiedzialny jest za prawidłową pobudliwość nerwowo-mięśniową. Więcej o prozdrowotnych właściwościach czekolady przeczytasz w serwisie abcZdrowie.pl.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg