Zafunduj sobie czekoladową rozkosz w walentynki. Przyda się jeden gadżet

O uszczęśliwiającym działaniu czekolady przekonują nawet naukowcy. W połączeniu z ulubionymi owocami smakuje jeszcze lepiej. Czekoladowe fondue zachwyci każdego.

Połączenie owoców i czekolady smakuje wyśmienicie
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Patryk Skrzat
oprac.  Patryk Skrzat

Jeśli chcesz zaimponować gościom lub dogodzić sobie, postaw na czekoladę w wersji fondue. Doskonale sprawdzi się także w walentynkowy wieczór we dwoje.

Zanim zaczniesz szykować czekoladowe fondue, przygotuj ulubione owoce, np.: banany, jabłka, gruszki, truskawki, pomarańcze, mandarynki, ananasy, kiwi. Do tego potrzebny będzie sok z cytryny, 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady, 150 ml słodkiej śmietanki, biszkopty i opcjonalnie likier owocowy.

Obraz
© flickr.com | flickr.com

Do przygotowania fondue potrzebne będzie także specjalnie dedykowane do niego naczynie, które można kupić już za niecałe 40 zł. Są także wersje dużo droższe. Cena zależy m.in. od materiału wykonania Dzięki naczyniu sos będzie miał odpowiednią temperaturę, a tym samym konsystencję.

Owoce należy pokroić na małe cząstki, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Następnie pora zająć się czekoladowym sosem. Pokrusz czekoladę. Zagotuj śmietankę w naczyniu do fondue i dodaj pokruszoną czekoladę. Następnie zdejmij naczynie z ognia i poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Całość odstaw na 10 minut. Po upływie tego czasu ponownie ustaw naczynie nad malutkim płomieniem. Ważne, aby nie był on duży, bo sos czekoladowy może łatwo się przypalić.

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Czekolada zawiera magiczny składnik – tryptofan, który przekształcany jest w serotoninę. Ta z kolei bierze udział w szeregu procesów w naszym organizmie. Jest to jeden z neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym. Zwiększany jest także poziom glukozy we krwi. Oprócz tego, pod wpływem czekolady zwiększany jest poziom endorfin, a więc hormonów szczęścia. Nasz nastrój i samopoczucie poprawiają się, a wszystkie smutki mijają.

Ważny jest także fakt, iż w czekoladzie znajduje się dużo jonów magnezu. Magnez związany jest z wieloma procesami przebiegającymi w organizmie. Jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, szczególnie mięśni prążkowanych serca, a także odpowiedzialny jest za prawidłową pobudliwość nerwowo-mięśniową. Więcej o prozdrowotnych właściwościach czekolady przeczytasz w serwisie abcZdrowie.pl.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja