Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę

Dawniej zarówno gęsi, jak i kaczki były często spożywane w Polsce. Dzisiaj nadal jesteśmy jednym z głównych producentów gęsiny, ale większość mięsa idzie na eksport. Wiele osób nie ma pojęcia, jak smakuje, a niektórzy przypominają sobie o niej tylko w okolicy 11 listopada.

O gęsinie przypominamy sobie dopiero na 11 listopada O gęsinie przypominamy sobie dopiero na 11 listopada
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gęsina została prawie całkowicie wyparta przez kurczaka i indyka. Obecnie dostępna jest jedynie w dużych marketach albo na zamówienie u mniejszych hodowców. Tymczasem mięso z gęsi to skarb – ponad 70 proc. tłuszczu stanowią zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, którym tak chętnie się raczymy, sięgając po oliwę z oliwek. Smalec z gęsi ma również zastosowanie w medycynie naturalnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierś z kaczki w mandarynkowym sosie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji

Mięso pełne zdrowych tłuszczów i białka

Badania, których wyniki zostały opublikowane w 2024 roku w magazynie "Nutrients", przekonują do tego, aby zwiększyć zainteresowanie gęsiną w Polsce. Okazuje się, że mięso tych ptaków charakteryzuje się nie tylko bardzo korzystnym profilem lipidowym i wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, ale także wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.

Gęsina dostarcza do organizmu witaminy A, E, C i witaminy z grupy B, a także minerały takie jak potas, magnez, żelazo, selen i cynk, które w innych produktach spożywczych występują w znacznie mniejszej ilości.

Dlaczego Polacy nie jedzą gęsiny?

Polska jest jednym z największych producentów gęsiny w Unii Europejskiej, jednak najwięcej tego mięsa trafia na stoły niemieckie. Za zachodnią granicą bardziej doceniają gęsinę, uważając ją za prawdziwy rarytas. Eksportujemy ją również do Francji, Chin i Czech. W sumie Polskę co roku opuszcza ok. 20 tysięcy ton mięsa z gęsi, a jedynie ok. 5 proc. zostaje na naszym rynku.

Być może chodzi o dostępność albo o cenę mięsa. Ubój gęsi jest sezonowy i przypada tylko na kilka miesięcy w roku – od czerwca do listopada. Poza tymi miesiącami można jednak dostać mięso pakowane próżniowo. Ceny różnią się w zależności od rodzaju hodowli i miejsca sprzedaży, a kilogram gęsiny potrafi kosztować nawet 40–80 złotych.

Jednak głównym powodem, dla którego Polacy jedzą mało gęsiny, jest z pewnością brak tradycji jej spożywania poza Wielkopolską. W wielu regionach Polski gęś nie była daniem świątecznym czy niedzielnym, a w okresie powojennym jej popularność jeszcze bardziej spadła. Dlatego jedynie w listopadzie, zgodnie z tradycją wielkopolską, niektóre osoby przypominają sobie o gęsinie. Wtedy popyt na mięso wzrasta i ceny są nieco niższe.

Jak przyrządzać gęsinę?

Mała popularność gęsiny może wynikać także z niewiedzy na temat techniki przygotowania mięsa. Trzeba przyznać, że jest to sztuka, która wymaga znajomości pewnych trików, ale nie jest to wiedza tajemna.

W Wielkopolsce na Świętego Marcina najczęściej przygotowywane jest pieczona gęś – w całości, udka lub piersi. Żeby wyszła soczysta, należy piec ją w niższej temperaturze przed dłuższy czas. Nastaw piekarnik na 140–160 stopni Celsjusza, włóż mięso do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką. Dopiero na ostatnie 10–15 minut zdejmij pokrywkę, aby zarumienić skórkę.

Gęsinę można także przerobić na pasztet, a na kościach ugotować aromatyczny rosół. Warto wykorzystać również tłuszcz z gęsi, który ma właściwości przeciwzapalne, a do tego zachowuje stabilność nawet w wysokiej temperaturze. Możesz na nim smażyć warzywa i kotlety bez obaw o powstawanie substancji toksycznych.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść