Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę

Dawniej zarówno gęsi, jak i kaczki, były często spożywane w Polsce. Dzisiaj nadal jesteśmy jednym z głównych producentów gęsiny, ale większość mięsa idzie na eksport. Wiele osób nie ma pojęcia, jak smakuje, a niektórzy przypominają sobie o niej tylko w okolicy 11 listopada.

O gęsinie przypominamy sobie dopiero na 11 listopada O gęsinie przypominamy sobie dopiero na 11 listopada
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gęsina została prawie całkowicie wyparta przez kurczaka i indyka. Obecnie dostępna jest jedynie w dużych marketach albo na zamówienie u mniejszych hodowców. Tymczasem mięso z gęsi to skarb – ponad 70 proc. tłuszczu stanowią zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, którym tak chętnie się raczymy, sięgając po oliwę z oliwek. Smalec z gęsi ma również zastosowanie w medycynie naturalnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierś z kaczki w mandarynkowym sosie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji

Mięso pełne zdrowych tłuszczów i białka

Badania, których wyniki zostały opublikowane w 2024 roku w magazynie "Nutrients", przekonują do tego, aby zwiększyć zainteresowanie gęsiną w Polsce. Okazuje się, że mięso tych ptaków charakteryzuje się nie tylko bardzo korzystnym profilem lipidowym i wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, ale także wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.

Gęsina dostarcza do organizmu witaminy A, E, C i witaminy z grupy B, a także minerały takie jak potas, magnez, żelazo, selen i cynk, które w innych produktach spożywczych występują w znacznie mniejszej ilości.

Dlaczego Polacy nie jedzą gęsiny?

Polska jest jednym z największych producentów gęsiny w Unii Europejskiej, jednak najwięcej tego mięsa trafia na stoły niemieckie. Za zachodnią granicą bardziej doceniają gęsinę, uważając ją za prawdziwy rarytas. Eksportujemy ją również do Francji, Chin i Czech. W sumie Polskę co roku opuszcza ok. 20 tysięcy ton mięsa z gęsi, a jedynie ok. 5 proc. zostaje na naszym rynku.

Być może chodzi o dostępność albo o cenę mięsa. Ubój gęsi jest sezonowy i przypada tylko na kilka miesięcy w roku – od czerwca do listopada. Poza tymi miesiącami można jednak dostać mięso pakowane próżniowo. Ceny różnią się w zależności od rodzaju hodowli i miejsca sprzedaży, a kilogram gęsiny potrafi kosztować nawet 40–80 złotych.

Jednak głównym powodem, dla którego Polacy jedzą mało gęsiny, jest z pewnością brak tradycji jej spożywania poza Wielkopolską. W wielu regionach Polski gęś nie była daniem świątecznym czy niedzielnym, a w okresie powojennym jej popularność jeszcze bardziej spadła. Dlatego jedynie w listopadzie, zgodnie z tradycją wielkopolską, niektóre osoby przypominają sobie o gęsinie. Wtedy popyt na mięso wzrasta i ceny są nieco niższe.

Jak przyrządzać gęsinę?

Mała popularność gęsiny może wynikać także z niewiedzy na temat techniki przygotowania mięsa. Trzeba przyznać, że jest to sztuka, która wymaga znajomości pewnych trików, ale nie jest to wiedza tajemna.

W Wielkopolsce na Świętego Marcina najczęściej przygotowywane jest pieczona gęś – w całości, udka lub piersi. Żeby wyszła soczysta, należy piec ją w niższej temperaturze przed dłuższy czas. Nastaw piekarnik na 140–160 stopni Celsjusza, włóż mięso do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką. Dopiero na ostatnie 10–15 minut zdejmij pokrywkę, aby zarumienić skórkę.

Gęsinę można także przerobić na pasztet, a na kościach ugotować aromatyczny rosół. Warto wykorzystać również tłuszcz z gęsi, który ma właściwości przeciwzapalne, a do tego zachowuje stabilność nawet w wysokiej temperaturze. Możesz na nim smażyć warzywa i kotlety bez obaw o powstawanie substancji toksycznych.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach