Z mlekiem czy bez? Jaka kawa przyniesie nam więcej korzyści?
Wolicie kawę z mlekiem czy małą czarną? Być może zastanawialiście się kiedyś, która kawa ma większe działanie pobudzające albo czy espresso jest zdrowsze od latte? Odpowiadamy na najważniejsze pytania na temat kawy.
Mała czarna czy kawa z mlekiem?
Kawa to niskokaloryczny napój. Dodanie do niej mleka i cukru zwiększa oczywiście jej kaloryczność. Espresso jest również lekkostrawne, lepiej jednak nie pić go na czczo.
Zarówno mała czarna, jak i kawa z mlekiem działają na nas pobudzająco. Jeśli zależy nam więc na porannym zastrzyku energii, nie ma znaczenie, czy wypijemy espresso, latte czy cappuccino, o ile do ich przygotowania użyjemy tej samej ilości kawy.
Niestety mleko utrudnia absorpcję niektórych cennych substancji odżywczych zawartych w kawie jak kwas chlorogenowy – antyoksydant o działaniu przeciwzapalnym, antynowotworowym i opóźniającym starzenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tajskie zielone curry. Rozgrzewająca propozycja na jesienne wieczory
Jakich produktów nie powinno łączyć się z kawą?
Przede wszystkim wolno popijać leków kawą. Może to uniemożliwiać ich wchłanianie i w efekcie osłabiać ich działanie. W przypadku niektórych leków mogą spotkać nas inne nieprzyjemne konsekwencje. Kawa wzmacnia działanie leków przeciwbólowych jak aspiryna czy polopiryna. Taka mieszanka prowadzi też do podrażnienia błony śluzowej żołądka i bólów brzucha oraz działa negatywnie na trzustkę i wątrobę.
Nie zaleca się popijać kawą posiłków zawierających nabiał, ponieważ zaburza ona wchłanianie wapnia. Jeśli lubicie jeść na śniadanie płatki z mlekiem, jogurt, twarożek czy kanapki z serem żółtym, lepiej zrezygnujcie z kubka kawy do posiłku.