Trwa ładowanie...
d4fk4p8
19-08-2017 07:48

Wytrawna tarta z serem, kurkami i tymiankiem. Pyszności na obiad lub kolację

Przepis

Sezon na kurki to najlepsza okazja do podania ich nie tylko do jajecznicy. Wspaniale komponować będą się z serem i świeżymi ziołami, podane na kruchym cieście. Taka kurkowa tarta to świetne danie na rodzinny obiad lub małe przyjęcie w domu.

d4fk4p8
4.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • pół kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody

*Nadzienie: *

  • 200 g świeżych, oczyszczonych kurek
  • 1 mała cebula lub 2 szalotki
  • 150 g sera żółtego
  • 300 ml śmietanki 36 proc.
  • 3 duże jajka
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Przesianą mąkę wymieszać z posiekanym masłem (łyżkę masła zostawić do wysmarowania formy), dodać wodę, sól i ugnieść kulę, którą schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto na podsypanym mąką blacie. Wysmarowaną prostokątną formę wyłożyć ciastem, przykryć pergaminem, utwardzić za pomocą fasoli. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 185 stopni C. Ciasto powinno lekko się zarumienić.

Cebulę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Cebulę podsmażyć na maśle, a po chwili dodać oczyszczone kurki i całość dusić przez ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać i odstawić. Śmietankę dokładnie wymieszać z jajkami, następnie dodać ser i listki tymianku. Ponownie zamieszać i gotową masę wylać na podpieczony spód. Ułożyć na wierzchu kurki z cebulką. Całość piec w 185 stopniach C, przez ok. 25 minut.

Polecamy wideo: Jak nie dostać mandatu za zbieranie grzybów? Ostrzega Janusz Piechociński

Wytrawna tarta z serem, kurkami i tymiankiem. Pyszności na obiad lub kolację
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fk4p8
d4fk4p8
d4fk4p8
d4fk4p8
Więcej tematów
d4fk4p8