Wytrawna tarta z serem, kurkami i tymiankiem. Pyszności na obiad lub kolację
Sezon na kurki to najlepsza okazja do podania ich nie tylko do jajecznicy. Wspaniale komponować będą się z serem i świeżymi ziołami, podane na kruchym cieście. Taka kurkowa tarta to świetne danie na rodzinny obiad lub małe przyjęcie w domu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- pół kostki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
*Nadzienie: *
- 200 g świeżych, oczyszczonych kurek
- 1 mała cebula lub 2 szalotki
- 150 g sera żółtego
- 300 ml śmietanki 36 proc.
- 3 duże jajka
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przesianą mąkę wymieszać z posiekanym masłem (łyżkę masła zostawić do wysmarowania formy), dodać wodę, sól i ugnieść kulę, którą schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto na podsypanym mąką blacie. Wysmarowaną prostokątną formę wyłożyć ciastem, przykryć pergaminem, utwardzić za pomocą fasoli. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 185 stopni C. Ciasto powinno lekko się zarumienić.
Cebulę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Cebulę podsmażyć na maśle, a po chwili dodać oczyszczone kurki i całość dusić przez ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać i odstawić. Śmietankę dokładnie wymieszać z jajkami, następnie dodać ser i listki tymianku. Ponownie zamieszać i gotową masę wylać na podpieczony spód. Ułożyć na wierzchu kurki z cebulką. Całość piec w 185 stopniach C, przez ok. 25 minut.
Polecamy wideo: Jak nie dostać mandatu za zbieranie grzybów? Ostrzega Janusz Piechociński
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze