Wyspy Kanaryjskie w kuchni. Dania, które bez trudu zrobisz w domu

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Kuchnia kanaryjska

Obraz
© Shutterstock.com

Bardzo popularnym kierunkiem zimowych wojaży Polaków są Wyspy Kanaryjskie. Niestety, nie zawsze jesteśmy w stanie zorganizować taką podróż z dnia na dzień, ale możemy we własnej kuchni przypomnieć sobie chociażby smaki z poprzednich wizyt w tym regionie. Oto kilka dań z Kanarów, które bez trudu zrobimy w domu.

/ 7Papas arrugadas

Obraz
© Adobe Stock

Ziemniaki są jednym z podstawowych produktów na Wyspach Kanaryjskich. Do większości dań podawane są tam właśnie papas arrugadas. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste. W sklepie wybieramy jak najmniejsze ziemniaczki. Myjemy je dokładnie, nie obierając. Gotujemy je w wodzie z dodatkiem soli morskiej (łyżka stołowa). Pod koniec gotowania odlewamy trzy czwarte wody i w pozostałej odparowujemy ziemniaki, by były delikatnie pokryte szarą solną mgniełką. Kanaryjskie ziemniaczki do doskonała alternatywa dla tłuczonych ziemniaków czy frytek. Możemy więc zesarwować je jako dodatek do obiadu. Jednak aby w pełni docenić ich smak najlepiej podać je z sosem.

/ 7Mojo rojo i mojo verde

Obraz
© Adobe Stock

Ziemniaki po kanaryjsku nie mogą się obyć bez dwóch sosów - zielonego (verde) i czerwonego (rojo). Zielony sos przygotowujemy miksując pęczek zielonej kolendry z czosnkiem, zmielonymi migdałami i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pikantny mojo verde oparty przygotowujemy z tych samym składników. Jedynie kolendrę zastępujemy małymi, czerwonymi, lekko ostrymi papryczkami.

/ 7Królik po kanaryjsku

Obraz
© 123RF.COM

Jednym ze sztandarowych dań z egzotycznych Wysp Kanaryjskich jest duszony królik. W Polsce mięso takie jest znów coraz bardziej popularne, bo jest chude i smaczne. Warto więc przygotować królika w wersji z Teneryfy czy Lanzarote. Mięso królika dzielimy na kawałki i zalewamy marynatą przygotowaną z dużej ilości czosnku, tymianku, słodkiej papryki w proszku, mielonego kminku, ostrej papryczki, białego wina, octu, oliwy, soli i pieprzu. Trzymamy mięso w marynacie przez noc, a następnie smażymy je na oliwie, zalewamy znów tę samą marynata, dodajemy pokrojone pomidory z puszki i dusimy do miękkości. Pycha!

/ 7Chopitos, czyli małe matwy

Obraz
© 123RF.COM

Owoce morza jednoznacznie kojarzą się z Wyspami Kanaryjskimi. Nic dziwnego, skoro możemy je tam dostać na każdym kroku. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że większość owoców morza serwowanych na wyspach pochodzi z importu, a nie zimnych i głębokich okolicznych wód.
Dostępne w Polsce morskie stworzenia też pokonują długą drogę zanim trafią na nasze stoły, więc małe mątwy na Kanarach i w Polsce będą smakowały tak samo.
Chopitos są wspaniałą przystawką - małe ośmiorniczki (bez problemu kupimy mrożone) dokładnie rozmrażamy, osuszamy na papierze kuchennym, obtaczamy w mące i smażymy na głębokim tłuszczu. Te chrupiące przysmaki z pewnością pozwolą nam się poczuć jak na wakacjach.

/ 7Churros de pescado

Obraz
© Adobe Stock

Lokalnych ryb na Teneryfie czy Gran Canarii nie brakuje. Smakują wybornie, a najczęściej przygotowywane są w formie grillowanej. Lokalną specyfiką jest jednak smażenie filetów rybnych w cieście. Ciasto, trochę gęstsze niż naleśnikowe, doprawia się ziołami: pietruszką, oregano, kolendrą - co kto lubi. Małe kawałki ryb maczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. Obowiązkowo po usmażeniu skrapiamy je sokiem z cytryny.

/ 7Paella

Obraz
© Adobe Stock

No i na koniec najbardziej znane chyba hiszpańskie danie – paella. Na Teneryfie i innych wyspach przygotowywane są różniące się od kontynentalnej wersje tej potrawy. Najbardziej lubiana jest paella marisco, czyli z owocami morza. Podstawą paelli jest odpowiedni ryż, którego ziarna muszą być krótkie, prawie okrągłe. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy lekko posiekany czosnek i cebulę, dodajemy ryż, zalewamy całość bulionem, doprawiamy ostrą papryczką w proszku, namoczonym w gorącej wodzie szafranem, solą i pieprzem. Dusimy bez mieszania kilka minut i dodajemy kawałki ryb (bez ości), surowe małże, krewetki, krążki kalmarów i małe ośmiorniczki. Nie musimy się martwić, że ryż może nam się przypalić lekko. Te chrupiące pozostałości decydują o smaku całej paelli. Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje