Składniki
- 25 dag masła
- 20 dag cukru
- 5 jaj
- 25 dag mąki
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- pomarańcza
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- likier morelowy
- 30 dag gorzkiej czekolady
- bułka tarta
Przepis
Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Masło utrzeć, dodać cukier, startą skórkę i jaja. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i po trochu dodawać do ucieranej wcześniej masy.
Ciasto włożyć do foremki keksówki i piec godzinę w temp. 200 stopni.
Odstawić na cały dzień.
Wycisnąć sok z pomarańczy i połączyć go z 6 cl likieru.
Ciasto pokroić wzdłuż napięć części, każdą część nasączyć sokiem z likierem. Czekoladę roztopić i posmarować każdy kawałek. złożyć części ciasta i polać resztą czekolady wierzch.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl