Wyjątkowy farsz na pierogi. Smakowite odkrycie Roberta Makłowicza
W jednym w odcinków swojego programu Robert Makłowicz zaprezentował bajeczne pierogi z farszem z soczewicy i boczku. Jak przygotować ten podlaski specjał? Wypróbujcie koniecznie tradycyjny przepis.
Robert Makłowicz podczas jednej ze swoich podróży zawędrował na Podlasie. Ten region Polski słynie przede wszystkim z kartaczy, kiszki ziemniaczanej, tatarskich czebureków oraz sękaczy. Natomiast na Wielkanoc podaje się pierogi z wyjątkowym farszem. Są one jednak tak pyszne, że moglibyśmy się nimi zajadać codziennie. Zachwyciły one także słynnego kucharza-podróżnika.
Podlaskie pierogi z soczewica według Roberta Makłowicza
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 0,5 kg zielonej soczewicy
- 20 g wędzonego boczku
- 3 cebule
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni podsmaż boczek, kiedy tłuszcz się wytopi, dodaj cebulę i zeszklij ją. Wymieszaj soczewicę z cebulą i boczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do dużej miski przesiej mąkę. Na środku zrób dołek. wbij jajko, wlej mleko i wodę, dodaj sól, wymieszaj i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
- Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj kółka.
- Nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi.
- W garnku zagotuj osoloną wodę. wrzucaj pierogi i gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia.
- Podawaj z omastą z cebulki i boczku.