Wyjątkowy farsz na pierogi. Smakowite odkrycie Roberta Makłowicza

W jednym w odcinków swojego programu Robert Makłowicz zaprezentował bajeczne pierogi z farszem z soczewicy i boczku. Jak przygotować ten podlaski specjał? Wypróbujcie koniecznie tradycyjny przepis.

PierogiPodlaskie pierogi z farszem z soczewicy i boczku
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Robert Makłowicz podczas jednej ze swoich podróży zawędrował na Podlasie. Ten region Polski słynie przede wszystkim z kartaczy, kiszki ziemniaczanej, tatarskich czebureków oraz sękaczy. Natomiast na Wielkanoc podaje się pierogi z wyjątkowym farszem. Są one jednak tak pyszne, że moglibyśmy się nimi zajadać codziennie. Zachwyciły one także słynnego kucharza-podróżnika.

Podlaskie pierogi z soczewica według Roberta Makłowicza

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 0,5 kg zielonej soczewicy
  • 20 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni podsmaż boczek, kiedy tłuszcz się wytopi, dodaj cebulę i zeszklij ją. Wymieszaj soczewicę z cebulą i boczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę. Na środku zrób dołek. wbij jajko, wlej mleko i wodę, dodaj sól, wymieszaj i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj kółka.
  5. Nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi.
  6. W garnku zagotuj osoloną wodę. wrzucaj pierogi i gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia.
  7. Podawaj z omastą z cebulki i boczku.

Kluski czy pierogi? Spór o leniwe

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀