Wyjątkowy farsz na pierogi. Smakowite odkrycie Roberta Makłowicza

W jednym w odcinków swojego programu Robert Makłowicz zaprezentował bajeczne pierogi z farszem z soczewicy i boczku. Jak przygotować ten podlaski specjał? Wypróbujcie koniecznie tradycyjny przepis.

PierogiPodlaskie pierogi z farszem z soczewicy i boczku
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Robert Makłowicz podczas jednej ze swoich podróży zawędrował na Podlasie. Ten region Polski słynie przede wszystkim z kartaczy, kiszki ziemniaczanej, tatarskich czebureków oraz sękaczy. Natomiast na Wielkanoc podaje się pierogi z wyjątkowym farszem. Są one jednak tak pyszne, że moglibyśmy się nimi zajadać codziennie. Zachwyciły one także słynnego kucharza-podróżnika.

Podlaskie pierogi z soczewica według Roberta Makłowicza

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 0,5 kg zielonej soczewicy
  • 20 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni podsmaż boczek, kiedy tłuszcz się wytopi, dodaj cebulę i zeszklij ją. Wymieszaj soczewicę z cebulą i boczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę. Na środku zrób dołek. wbij jajko, wlej mleko i wodę, dodaj sól, wymieszaj i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj kółka.
  5. Nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi.
  6. W garnku zagotuj osoloną wodę. wrzucaj pierogi i gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia.
  7. Podawaj z omastą z cebulki i boczku.

Kluski czy pierogi? Spór o leniwe

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary