Wyjątkowy farsz na pierogi. Smakowite odkrycie Roberta Makłowicza

W jednym w odcinków swojego programu Robert Makłowicz zaprezentował bajeczne pierogi z farszem z soczewicy i boczku. Jak przygotować ten podlaski specjał? Wypróbujcie koniecznie tradycyjny przepis.

PierogiPodlaskie pierogi z farszem z soczewicy i boczku
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Robert Makłowicz podczas jednej ze swoich podróży zawędrował na Podlasie. Ten region Polski słynie przede wszystkim z kartaczy, kiszki ziemniaczanej, tatarskich czebureków oraz sękaczy. Natomiast na Wielkanoc podaje się pierogi z wyjątkowym farszem. Są one jednak tak pyszne, że moglibyśmy się nimi zajadać codziennie. Zachwyciły one także słynnego kucharza-podróżnika.

Podlaskie pierogi z soczewica według Roberta Makłowicza

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 0,5 kg zielonej soczewicy
  • 20 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni podsmaż boczek, kiedy tłuszcz się wytopi, dodaj cebulę i zeszklij ją. Wymieszaj soczewicę z cebulą i boczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę. Na środku zrób dołek. wbij jajko, wlej mleko i wodę, dodaj sól, wymieszaj i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj kółka.
  5. Nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi.
  6. W garnku zagotuj osoloną wodę. wrzucaj pierogi i gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia.
  7. Podawaj z omastą z cebulki i boczku.

Kluski czy pierogi? Spór o leniwe

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami