Wyjątkowy farsz na pierogi. Smakowite odkrycie Roberta Makłowicza

W jednym w odcinków swojego programu Robert Makłowicz zaprezentował bajeczne pierogi z farszem z soczewicy i boczku. Jak przygotować ten podlaski specjał? Wypróbujcie koniecznie tradycyjny przepis.

PierogiPodlaskie pierogi z farszem z soczewicy i boczku
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Robert Makłowicz podczas jednej ze swoich podróży zawędrował na Podlasie. Ten region Polski słynie przede wszystkim z kartaczy, kiszki ziemniaczanej, tatarskich czebureków oraz sękaczy. Natomiast na Wielkanoc podaje się pierogi z wyjątkowym farszem. Są one jednak tak pyszne, że moglibyśmy się nimi zajadać codziennie. Zachwyciły one także słynnego kucharza-podróżnika.

Podlaskie pierogi z soczewica według Roberta Makłowicza

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 0,5 kg zielonej soczewicy
  • 20 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni podsmaż boczek, kiedy tłuszcz się wytopi, dodaj cebulę i zeszklij ją. Wymieszaj soczewicę z cebulą i boczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę. Na środku zrób dołek. wbij jajko, wlej mleko i wodę, dodaj sól, wymieszaj i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj kółka.
  5. Nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi.
  6. W garnku zagotuj osoloną wodę. wrzucaj pierogi i gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia.
  7. Podawaj z omastą z cebulki i boczku.

Kluski czy pierogi? Spór o leniwe

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇