Trwa ładowanie...
d1bkw75

Wyjątkowy farsz na pierogi. Smakowite odkrycie Roberta Makłowicza

W jednym w odcinków swojego programu Robert Makłowicz zaprezentował bajeczne pierogi z farszem z soczewicy i boczku. Jak przygotować ten podlaski specjał? Wypróbujcie koniecznie tradycyjny przepis.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Podlaskie pierogi z farszem z soczewicy i boczku
Podlaskie pierogi z farszem z soczewicy i boczku (123RF)
d1bkw75

Robert Makłowicz podczas jednej ze swoich podróży zawędrował na Podlasie. Ten region Polski słynie przede wszystkim z kartaczy, kiszki ziemniaczanej, tatarskich czebureków oraz sękaczy. Natomiast na Wielkanoc podaje się pierogi z wyjątkowym farszem. Są one jednak tak pyszne, że moglibyśmy się nimi zajadać codziennie. Zachwyciły one także słynnego kucharza-podróżnika.

Podlaskie pierogi z soczewica według Roberta Makłowicza

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól
d1bkw75

Farsz:

  • 0,5 kg zielonej soczewicy
  • 20 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

1. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę.
2. Na patelni podsmaż boczek, kiedy tłuszcz się wytopi, dodaj cebulę i zeszklij ją. Wymieszaj soczewicę z cebulą i boczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Do dużej miski przesiej mąkę. Na środku zrób dołek. wbij jajko, wlej mleko i wodę, dodaj sól, wymieszaj i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
4. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj kółka.
5. Nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi.
6. W garnku zagotuj osoloną wodę. wrzucaj pierogi i gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia.
7. Podawaj z omastą z cebulki i boczku.

d1bkw75

Kluski czy pierogi? Spór o leniwe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1bkw75

Podziel się opinią

Share
d1bkw75
d1bkw75
Więcej tematów