WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Polacy popełniają jeden błąd podczas gotowania ziemniaków. Jest karygodny!

Co tu dużo mówić, polska kuchnia ziemniakami stoi. Jest to jeden z podstawowych produktów w naszej diecie. Ziemniaki jadamy w postaci puree, frytek, placków, klusek. Dodajemy je do farszów, zup i zapiekanek. Są pyszne w każdej postaci. Niestety wielu z nas popełnia poważny błąd podczas gotowania ziemniaków. Przez to tracą one cenne witaminy i minerały. O co chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

ZiemnikiPolacy popełniają jeden błąd podczas gotowania ziemniaków
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Ziemniaki - wartości odżywcze

Warto obalić mit, że ziemniaki są tuczące. Kalorii dodają im sosy z dodatkiem mąki, tłuszcz ze smażenia kotletów mielonych, śmietana czy masło. W 100 gramach ugotowanych ziemniaków jest ok. 75 kcal. Ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany i cenne białko. Ziemniaki to także doskonałe źródło witaminy C - średni ziemniak pokrywa 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto jedząc ziemniaki uzupełniamy niedobory takich pierwiastków, jak magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarka.

Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni

Błąd podczas gotowania ziemniaków

Mogłoby się wydawać, że gotowanie ziemniaków to najprostsza czynność, jaką możemy wykonać w kuchni. Wystarczy je dokładnie wyszorować lub obrać, wrzucić do garnka, dodać sól i gotować, aż do miękkości. Nic bardziej mylnego. Wiele osób robi to źle. Przeważnie wrzucamy ziemniaki do garnka i zalewamy zimną wodą. Przez to w trakcie gotowania tracą one większość wartości odżywczych. O wiele lepszym rozwiązaniem jest włożenie surowych ziemniaków do wrzącej wody. Wodę solimy dopiero, kiedy ziemniaki zmiękną. Ile soli dodać do gotowania ziemniaków? Przyjmuje się, że 1 łyżeczka wystarczy na 1 kilogram ziemniaków lub 1 litr wody.

Jak długo gotować ziemniaki?

Młode ziemniaki (wyszorowane lub oczyszczone) wrzucamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Zbyt silny ogień może sprawić, że z zewnątrz popękają i się rozgotują, a środek będzie surowy. Solimy je pod koniec gotowania.

Stare ziemniaki warto ugotować w mundurkach. To pod skórką znajduje się najwięcej wartości. Jeśli jednak zdecydujemy się na to, by je obrać, powinniśmy zrobić to cienko. Ziemniaki na puree możemy przed gotowaniem pokroić na mniejsze kawałki. Dzięki temu skrócimy czas obróbki.

Do wody w której gotują się ziemniaki warto dodać mleko (250 ml na litr wody), masło i cebulę. Jest to sekretny sposób Ojca Grande, duchownego z wrocławskiego klasztoru bonifratrów, który w swojej książce z poradami kulinarno-zdrowotnymi umieścił praktyczne wskazówki, w jaki sposób gotować ziemniaki, aby zachowały prozdrowotne właściwości. Dzięki temu ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze.

Do gotowania ziemniaków możemy dodać ząbki czosnku, majeranek, gałązki tymianku czy rozmarynu.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów