Wyjątkowe desery z mlekiem kokosowym

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Jak wybrać dobry produkt?

Obraz
© Shutterstock.com

Mleko kokosowe to produkt popularny nie tylko wśród wegan. Nie uczula, sprawdza się jako dodatek do koktajli, owsianek, zup, sosów czy deserów. Nadaje potrawom oryginalnego smaku. W supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy mleko kokosowe od różnych producentów. Produkty różnią się ceną i składem. Jak wybrać najlepszy?

/ 6Sprawdź etykietę

Obraz
© Shutterstock.com

Im krótszy skład, tym lepiej. Ta zasada sprawdza się również w przypadku mleka kokosowego. Dobry produkt powinien zawierać jedynie kokos lub ekstrakt kokosowy i wodę. Cena puszki waha się od 6 do 10 zł. Po otwarciu na wierzchu powinna być warstwa gęstej mazi, a pod nią wodnista, półprzeźroczysta zawiesina. Takie mleko wystarczy lekko podgrzać lub zblendować, by zyskało kremową konsystencję. Natomiast jeśli mleko ma jednolitą, gładką konsystencję, to znaczy, że zostało „wzbogacone” o konserwanty i stabilizatory. W jego składzie możemy zatem znaleźć gumę guar, karboksymetylocelulozę, emulgatory, przeciwutleniacze.

/ 6Domowe mleko kokosowe

Obraz
© Shutterstock.com

Mleko kokosowe możemy przygotować w domu. Wystarczą jedynie dwa składniki – wiórki kokosowe (ekologiczne, bez dwutlenku siarki) oraz woda mineralna. Przydadzą się także blender, 2 miski i duże sitko.
Składniki: 1 szkl. wiórek kokosowych, 4 szkl. wody niegazowanej.
Przygotowanie: podgrzej wodę. Połowę wlej do miski, dodaj wiórki i zblenduj. Sitko połóż na drugiej misce, przelej kokosową masę i dokładnie odciśnij. Odciśnięte wiórki zalej resztą wody, ponownie zblenduj i odcedź. Gotowe!
Domowe mleko kokosowe przechowuj w szklanej butelce lub słoiku w lodówce i zużyj w ciągu 3-4 dni.

/ 6Mus czekoladowy z orzechami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: puszka mleka kokosowego, 3 łyżki gorzkiego kakao, 2,5 łyżki miodu, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych.
Przygotowanie: mleko kokosowe wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia przelej zawartość puszki do miski, dodaj kakao i miód, po czym dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Deser przełóż do pucharków, posyp posiekanymi orzechami.

/ 6Najprostsze na świecie rafaello

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej, 3 szkl. mleka kokosowego, 1. szkl. wody, 8 łyżek ksylitolu, 200 g wiórek kokosowych.
Przygotowanie: kaszę dokładnie przepłucz na sicie, zalej 2 szklankami mleka, wodą i ugotuj do miękkości, często mieszając. Dodaj wiórki, resztę mleka i ksylitol. Gotuj wszystko jeszcze przez 10-15 minut. Masę zblenduj i przełóż do silikonowej formy o średnicy 22 cm. Ciasto posyp wiórkami i włóż na kilka godzin do lodówki, by stężało.

/ 6Sernik bez sera

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 250 g suszonych fig, 220 orzechów nerkowca, puszka mleka kokosowego, sok i skórka z limonki, 2 łyżki miodu, 0,5 szkl. wiórek kokosowych, laska wanilii.
Przygotowanie: orzechy namocz na noc. Figi namocz na kilka godzin w gorącej wodzie, odcedź i przełóż do miski. Dodaj wiórki kokosowe i miąższ z laski wanilii, potem zblenduj. Tak przygotowaną masą wylep dno silikonowej formy (może wstawić do lodówki). Orzechy odcedź i zblenduj z mlekiem kokosowym, miodem, sokiem i skórką z limonki. Masę wylej na figowy spód i wyrównaj. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj z musem z owoców leśnych.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień