Jak wybrać dobry produkt?
Mleko kokosowe to produkt popularny nie tylko wśród wegan. Nie uczula, sprawdza się jako dodatek do koktajli, owsianek, zup, sosów czy deserów. Nadaje potrawom oryginalnego smaku. W supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy mleko kokosowe od różnych producentów. Produkty różnią się ceną i składem. Jak wybrać najlepszy?
Sprawdź etykietę
Im krótszy skład, tym lepiej. Ta zasada sprawdza się również w przypadku mleka kokosowego. Dobry produkt powinien zawierać jedynie kokos lub ekstrakt kokosowy i wodę. Cena puszki waha się od 6 do 10 zł. Po otwarciu na wierzchu powinna być warstwa gęstej mazi, a pod nią wodnista, półprzeźroczysta zawiesina. Takie mleko wystarczy lekko podgrzać lub zblendować, by zyskało kremową konsystencję. Natomiast jeśli mleko ma jednolitą, gładką konsystencję, to znaczy, że zostało „wzbogacone” o konserwanty i stabilizatory. W jego składzie możemy zatem znaleźć gumę guar, karboksymetylocelulozę, emulgatory, przeciwutleniacze.
Domowe mleko kokosowe
Mleko kokosowe możemy przygotować w domu. Wystarczą jedynie dwa składniki – wiórki kokosowe (ekologiczne, bez dwutlenku siarki) oraz woda mineralna. Przydadzą się także blender, 2 miski i duże sitko.
Składniki: 1 szkl. wiórek kokosowych, 4 szkl. wody niegazowanej.
Przygotowanie: podgrzej wodę. Połowę wlej do miski, dodaj wiórki i zblenduj. Sitko połóż na drugiej misce, przelej kokosową masę i dokładnie odciśnij. Odciśnięte wiórki zalej resztą wody, ponownie zblenduj i odcedź. Gotowe!
Domowe mleko kokosowe przechowuj w szklanej butelce lub słoiku w lodówce i zużyj w ciągu 3-4 dni.
Mus czekoladowy z orzechami
Składniki: puszka mleka kokosowego, 3 łyżki gorzkiego kakao, 2,5 łyżki miodu, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych.
Przygotowanie: mleko kokosowe wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia przelej zawartość puszki do miski, dodaj kakao i miód, po czym dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Deser przełóż do pucharków, posyp posiekanymi orzechami.
Najprostsze na świecie rafaello
Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej, 3 szkl. mleka kokosowego, 1. szkl. wody, 8 łyżek ksylitolu, 200 g wiórek kokosowych.
Przygotowanie: kaszę dokładnie przepłucz na sicie, zalej 2 szklankami mleka, wodą i ugotuj do miękkości, często mieszając. Dodaj wiórki, resztę mleka i ksylitol. Gotuj wszystko jeszcze przez 10-15 minut. Masę zblenduj i przełóż do silikonowej formy o średnicy 22 cm. Ciasto posyp wiórkami i włóż na kilka godzin do lodówki, by stężało.
Sernik bez sera
Składniki: 250 g suszonych fig, 220 orzechów nerkowca, puszka mleka kokosowego, sok i skórka z limonki, 2 łyżki miodu, 0,5 szkl. wiórek kokosowych, laska wanilii.
Przygotowanie: orzechy namocz na noc. Figi namocz na kilka godzin w gorącej wodzie, odcedź i przełóż do miski. Dodaj wiórki kokosowe i miąższ z laski wanilii, potem zblenduj. Tak przygotowaną masą wylep dno silikonowej formy (może wstawić do lodówki). Orzechy odcedź i zblenduj z mlekiem kokosowym, miodem, sokiem i skórką z limonki. Masę wylej na figowy spód i wyrównaj. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj z musem z owoców leśnych.