Wyjątkowa inicjatywa. Kolacja dla Sławka, który walczy o życie

Ludzie związani z programami typu Masterchef, Hell's Kitchen, Top Chef, kucharze, blogerzy kulinarni i zapaleńcy kochający gotować nie wahali się ani chwili. Postanowili wesprzeć Sławka Sosnę, który walczy ze złośliwym nowotworem mózgu. Do akcji możesz przyłączyć się i ty!

Obraz
Źródło zdjęć: © Facebook.com

Sławek Sosna choruje na to, na co nikt by nie chciał chorować: złośliwy nowotwór mózgu – glejak Astrocytoma anaplastica, III stopień złośliwości. Jest już po dwóch operacjach mózgu i stoi przed ostatnią w swoim życiu szansą. Badania niestety potwierdziły, że jest wznowa, a guz nie jest operacyjny. Zbyt duże ryzyko uszkodzenia ważnych ośrodków w mózgu, nie będzie operacji, nie tym razem, tym razem operacja się nie uda. Lekarze się jej nie podejmą. Następny krok to pilna wizyta u onkologa i chemia – tylko chemia, bo radioterapii być nie może. Zbyt duże ryzyko uszkodzenia okalających guza tkanek.

Chemia, tylko chemia, która przy odrobinie szczęścia może opóźniać wzrost guza i wydłużyć życie Sławka. O ile je wydłuży, tego nikt nie jest w stanie powiedzieć – miesiąc, rok, może troszkę dłużej. Niestety chemioterapia jest jedyną metodą leczenia, jaka w Polsce istnieje. Leki, które odwlekają to, co najgorsze.
Jest jednak szansa poza granicami Polski. Klinika w Monachium i lekarze, którzy po przejrzeniu pełnej dokumentacji medycznej Sławka podjęli decyzję i poinformowali, że terapia protonami w przypadku jest jak najbardziej wskazana i oni się jej podejmą. Koszt terapii jest gigantyczny, terapia nie jest refundowana, a najbliżsi Sławka takiej sumy nie są w stanie zebrać, dlatego do pomocy zmoblizowali się znajomy i znani ze świata gastronomii. Zachęcają do zbiórki pieniędzy na leczenie, które może uratować życie Sławka.

Przyjaciele Sławka zebrali się i postanowili pomóc. Na Facebooku prowadzona jest grupa, gdzie można wylicytować przedmioty i usługi, ofiarowane przez osoby prywatne i firmy. Można także wziąć udział w uroczystej i charytatywnej kolacji, którą przygotują wspólnie znani kucharze i kulinarni blogerzy.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości