Wschodnie knysze. Smażone pierożki ze smakowitym farszem
Knysze to wschodnia propozycja dania świątecznego – serwowane na Litwie, Łotwie i Białorusi w postaci pieczonych lub smażonych pierogów z farszem z twarogu i ziemniaków.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia rosyjska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- około 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 120 g białego sera
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz
- olej do smażenia
Przepis
- Przygotować farsz: ugotować ziemniaki, cebulę obrać, posiekać drobno i usmażyć na złoto.
- Gdy ziemniaki nieco ostygną, utłuc je z białym serem, dodać cebulę i doprawić majerankiem, solą oraz dużą ilością pieprzu. Przykryć i odstawić.
- Przygotować ciasto z jaj, mąki, maślanki i sody. Powinno mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż na racuchy.
- Z farszu toczyć małe kulki i wkładać do ciasta. Wyciągać dużą łyżką i układać na głębokim tłuszczu.
- Smażyć na średnim ogniu, aż pierożki się zrumienią.
Przepis
Knysze podawać ze śmietaną z odrobiną octu, czosnku i świeżego koperku lub jako dodatek do wigilijnego barszczu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl