Trwa ładowanie...
dv2ibv3
oprac. Karolina Rozmus

Wschodnie knysze. Smażone pierożki ze smakowitym farszem

Przepis

Knysze to wschodnia propozycja dania świątecznego – serwowane na Litwie, Łotwie i Białorusi w postaci pieczonych lub smażonych pierogów z farszem z twarogu i ziemniaków.

dv2ibv3
2.7
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • około 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 120 g białego sera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz
  • olej do smażenia
Przepis
  • Przygotować farsz: ugotować ziemniaki, cebulę obrać, posiekać drobno i usmażyć na złoto.
  • Gdy ziemniaki nieco ostygną, utłuc je z białym serem, dodać cebulę i doprawić majerankiem, solą oraz dużą ilością pieprzu. Przykryć i odstawić.
  • Przygotować ciasto z jaj, mąki, maślanki i sody. Powinno mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż na racuchy.
  • Z farszu toczyć małe kulki i wkładać do ciasta. Wyciągać dużą łyżką i układać na głębokim tłuszczu.
  • Smażyć na średnim ogniu, aż pierożki się zrumienią.

Knysze podawać ze śmietaną z odrobiną octu, czosnku i świeżego koperku lub jako dodatek do wigilijnego barszczu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Wschodnie knysze. Smażone pierożki ze smakowitym farszem
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
1
Share
dv2ibv3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dv2ibv3
dv2ibv3
dv2ibv3
dv2ibv3
Więcej tematów
dv2ibv3