Biesiada pod chmurką
Sezon grillowy w pełni. Na ruszt, poza kiełbasa i karkówką, coraz chętniej wrzucamy też warzywa, owoce morza i ryby. W cyklu "Ryba na piątek" podpowiadamy, jak marynować i grillować ryby. Będą aromatyczne, delikatne i soczyste.
Najlepszy wybór na grilla
Wybierając ryby na grilla, zwróćmy uwagę, by były świeże. Najlepsze będą oczywiście surowe, najlepiej świeżo złowione, ewentualne schłodzone. Do grillowania nie nadają się mrożone ryby, ponieważ szybko się rozpadają i są mniej smaczne. Wybierajmy filety, steki lub ryby, z których możemy się szybko pozbyć kręgosłupa. Ryba będzie smaczniejsza, jeśli ją wcześniej zamarynujemy lub przyprawimy.
Wystarczy kilka minut
Do grillowania nadają się przede wszystkim te gatunki ryb, których mięso posiada zwięzłą i ścisłą strukturę. Najlepiej sprawdzą się np. łosoś, pstrąg, dorsz, dorada oraz okoń. Aby ryba z grilla nabrała dodatkowego aromatu i smaku, można ją zamarynować w wybranej przez siebie marynacie. Dzięki temu nie wyschnie, a mięso będzie soczyste i jędrne. Delikatne mięso ryb potrzebuje zaledwie ok. 30 minut, aby wystarczająco przesiąknąć marynatą. Ryby umieszczone wcześniej w marynacie zachowują swoją świeżość oraz przydatność do spożycia nawet przez 4 dni.
Skomponuj własną marynatę
Jak przygotować marynatę do ryby? Wybierzmy ulubione składniki. Oliwa z oliwek wymieszana ze świeżymi ziołami: szałwią, rozmarynem, kolendrą, świeżym imbirem, skórką z cytryny lub suszonymi ziarnami kopru włoskiego i anyżu - pozwoli odkryć szeroką gamę różnorodnych smaków i zadowolić każdego smakosza. Odważnym polecamy połączenie syropu klonowego lub miodu i sosu sojowego. Do tego czosnek, sezam, chili. Uważajmy jednak na zachowanie proporcji pomiędzy mięsem ryby, a składnikami marynaty, by nie zatracić właściwego smaku.
Aromatyczny dodatek
Poza marynatą nieodłącznym towarzyszem każdej ryby są masła aromatyczne: ziołowe, cytrusowe, migdałowe, majerankowe lub czosnkowe. Wystarczy wymieszać dobrej jakości masło np. ze startą skórką cytrusową lub ziołami.
Ruszt czy tacka?
Do wyboru mamy kilka sposobów grillowania ryb. Bezpośrednio na ruszcie można umieścić dzwonki dużych ryb, ewentualnie owinięte w aluminiową folię. Mniejsze kawałki lub filety najlepiej grillować na aluminiowych tackach. Dodatkowo do grillowania filetów można użyć specjalnych uchwytów - zwanych również koszyczkami czy sitkami. Całe ryby i dzwonki grilluje się nad gorącym żarem ok. 10 minut na każde 2,5-3 cm grubości ryby. Podczas grillowania należy smarować rybę glazura, marynatą lub oliwą. Filety grillujemy 2-3 minuty na każdej stronie.