Woskowijka – zdrowsza alternatywa dla folii spożywczej?

Owinięte nią produkty długo zachowują świeżość i są chronione przez szkodliwymi bakteriami. W odróżnieniu od popularnej folii spożywczej jest w pełni naturalna oraz biodegradowalna. Nic dziwnego, że woskowijka cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Co warto o wiedzieć o tym ciekawym wyrobie?

WoskowijkaWoskowijka, sprzedawana w różnych rozmiarach, pozwala na owijanie peoduktów spożywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Yummy pic - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Człowiek od zarania dziejów szukał sposobów na zachowanie świeżości swoich pokarmów. Ludzie pierwotni zawijali je w liście i związywali mocnymi trawami. Do przechowywania żywności używali także zwierzęcych skór. W późniejszych epokach zaczęto wykorzystywać do tego celu szmatki, lniane lub bawełniane, a następnie także nawoskowany papier, powszechnie stosowany do pakowania jedzenia jeszcze w połowie XX wieku. W 1953 roku w amerykańskich sklepach pojawiła się folia spożywcza. Rewolucyjny produkt bardzo skutecznie chronił żywność przed zepsuciem i wysychaniem, dlatego szybko okazał się wielkim hitem.

Dziś folia jest wszechobecna. Niemal w każdej kuchni znajdziemy plastikowe woreczki albo arkusze pozwalające na szczelne opakowanie jedzenia. Tego typu wyroby stają się jednak coraz większym problemem dla ludzkości. Ich produkcja zużywa ogromną ilość energii czy ropy naftowej, a recykling jest bardzo drogi. Mnóstwo plastiku trafia do środowiska, a wyrzucona w lesie czy rzece torebka foliowa będzie się rozkładać przez… 400 lat.

Nic dziwnego, że coraz więcej osób poszukuje alternatywnych rozwiązań i wraca do metod naszych przodków. Tak powstała woskowijka, która coraz częściej pojawia się w sklepach z eko-produktami. To po prostu kawałki tkaniny (zwykle bawełnianej) nasączonej woskiem pszczelim oraz dodatkami zwiększającymi jej elastyczność, najczęściej żywicą z drzew iglastych oraz olejkiem jojoba, otrzymywanym z nasion krzewu o nazwie simondsja kalifornijska.

Nie zawijaj resztek jedzenia w folię aluminiową

Do czego można ją wykorzystać?

Zastosowanie woskowijki

Woskowijka, sprzedawana w różnych rozmiarach, pozwala na owijanie warzyw i owoców (np. przekrojonej cytryny, grejpfruta, awokado, ogórka, pomidora), serów, wędlin, ciast czy pieczywa. Świetnie nadaje się przechowywania kanapek i innych przekąsek, które zabieramy do pracy albo szkoły. Można nią szczelnie przykryć miseczkę z jedzeniem lub formę z upieczoną tartą (koniecznie wystudzoną).

Produkt lub naczynie wystarczy zawinąć w woskowijkę i docisnąć ją dłońmi przez kilka sekund – pod wpływem ciepła przybierze kształt przedmiotu, szczelnie go opatulając. Tak zapakowana żywność na dość długo zachowa świeżość i przydatność do spożycia. Nawoskowany materiał wykazuje też właściwości antybakteryjne, chroniąc pokarmy przed inwazją szkodliwych drobnoustrojów.

Należy jednak wiedzieć, że woskowijka nie jest produktem w pełni uniwersalnym. Nie można stosować jej do owijania produktów gorących (a nawet ciepłych), a także łatwo się psujących (choćby surowego mięsa czy ryb). Zrezygnujmy z niej, jeśli chcemy owinąć kawałek intensywnie pachnącego sera, ponieważ materiał nie powstrzyma uwalniającego się aromatu, o czym przekonamy się otwierając po pewnym czasie lodówkę.

Woskowijka
© Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Woskowijka kiepsko znosi również zamrażanie. Nie można jej stosować także w kuchence mikrofalowej.

Jak dbać o woskowijkę?

Materiał nadaje się do wielokrotnego użytku – szacuje się, że można go wykorzystać około 100 razy. Oczywiście pod warunkiem, że jest odpowiednio stosowany i pielęgnowany.

Przede wszystkim woskowijkę należy chronić przed ciepłem (promieniami słonecznymi, gorącą wodą czy zmywarką), które może spowodować rozpuszczenie wosku. Każdorazowo po umyciu dokładnie opłukujemy ją w zimnej, ewentualnie letniej wodzie, w razie potrzeby dodając trochę mydła lub płynu do mycia naczyń (najlepiej ekologicznego), wreszcie susząc na płasko.

Woskowa warstwa powinna wytrzymać około roku. Później możemy spróbować zregenerować woskowijkę, np. posypując pokruszonym woskiem pszczelim i prasując między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

W odróżnieniu od folii spożywczej zużyta woskowijka nie stanie się problemem dla środowiska naturalnego. Jest bowiem w pełni biodegradowalna. Można ją też pociąć na mniejsze kawałki i po prostu skompostować.

Wybrane dla Ciebie
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥