Te warzywa możesz uprawiać z resztek. Zero waste na kuchennym parapecie

Korzonki z marchewki i pietruszki? Kawałek korzenia selera naciowego? Smętna cebula, dwa ząbki czosnku. Ale czy tylko? Sprawdź, co i w jaki sposób możesz ponownie wykorzystać, by zagospodarować własną, zieloną przestrzeń na kuchennym parapecie.

Doniczki z ziołami i szczypiorkiemUprawianie warzyw na kuchennym parapecie to świetna zabawa
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Każdy, kto segreguje odpady, widzi, ile ląduje w resztkach bio. Po gotowaniu wywaru z warzyw w koszu ląduje korzonek marchwi i pietruszki, czasem spory kawałek cebuli czy pora. A co powiesz na imbir, fenkuł lub sałatę rzymską? Spróbuj, to dziecinnie łatwe!

Sałata rzymska, pak choy, fenkuł, seler naciowy

Co je łączy? Pokochają twój parapet, więc od dziś koniec z wyrzucaniem resztek warzyw do śmieci. Gdy zostanie ci końcówka sałaty rzymskiej albo kapusty pak choy, włóż ją do miski z wodą i mocz tak długo, aż puści małe korzonki. Wtedy przesadź roślinę do niewielkiej doniczki i regularnie podlewaj. Po krótkim czasie zacznie wypuszczać listki – małe, chrupiące, orzeźwiające i przepyszne.

Tak samo możesz postąpić z fenkułem i cieszyć się jego natką przez długi czas. Seler naciowy – końcówkę o długość ok. 5 cm może wsadzić bezpośrednio do miseczki z tetrą lub ligniną nasączoną wodą. Już po kilku dniach zaczną wyrastać ożywczo zielone listki.

Cebula i czosnek

Stary, znany patent na pyszny szczypiorek. Ząbki czosnku, podobnie jak cebulę, możesz włożyć do szklanki z niewielką ilością wody, do wilgotnej ziemi lub do miseczki z nasączonym wodą gazikiem.

Z obu wyrośnie zielony, drobny szczypiorek o intensywnym smaku. W sam raz do twarożku, jajecznicy, a nawet azjatyckiej zupy ramen. Spróbuj posadzić różne odmiany cebuli i przekonaj się, jak ich szczypiorek różni się smakiem.

Por

Pora na pora, bo mało kto pamięta, że z niego też wyrośnie smakowity dodatek w duchu zero waste.

Zanurz końcówkę w wodzie i poczekaj, aż wypuści korzeni. Wtedy możesz przesadzić pora do doniczki ziemią. Listki warto chrupać z kanapką lub posypać nimi zupę.

Wyhoduj własny szczypior w doniczce

Marchew, pietruszka

Natkę pietruszki każdy zna, nieliczni kochają. Ale kto jeszcze pamięta o tym, że nać marchewki też jest jadalna i również ma szereg walorów zdrowotnych? Tak, tak właśnie jest, dlatego obok pietruszki warto wsadzić w ziemię korzonek marchewki. Regularne podlewanie wystarczy, by cieszyć się drobnymi listkami obu tych warzyw. W sam raz na polskie pesto do makaronu i kopytek!

Rzodkiewka i burak

By mieć pod ręką świeże listki botwiny, wystarczy kawałek buraka zanurzyć w wodzie i czekać na korzonki. Po przesadzeniu do doniczki nie pozostaje nic innego, jak regularnie podlewać bulwę i cieszyć się chrupiącymi w sałatce listkami.

Rzodkiewka, podobnie jak marchew, ma pyszną natkę – coraz częściej wykorzystujemy liście rzodkiewki, nie pozwalając pani z warzywniaka na utrącenie ich z pęczka. Są pyszne, zdrowe i mają intensywny smak, który również świetnie nadaje się do pesto i sałatek.

Jeśli zostanie ci kawałek rzodkiewki (albo cała, zapomniana w lodówce), włóż ją do wody. Po wypuszczeniu korzeni przesadź do doniczki (zwłaszcza, jeśli masz więcej niż 1-2 rzodkiewki).

Imbir i awokado

Trudno w to uwierzyć, ale je także można uprawiać na kuchennym parapecie. Co prawda awokado jest wymagające i na pewno owoców z pestki nie będzie, ale małe drzewko smaczliwki na pewno ucieszy oko. Wystarczy zawinąć pestkę w mokry ręcznik papierowy i zwilżać go systematycznie, aż pestka wypuści korzenie. Wówczas awokado powinno trafić do doniczki z ziemią.

A imbir? Na noc wkładamy korzeń do wody, a rano zakopujemy go w ziemi tak, by niewielka część imbiru wystawała. Imbir lubi szerokie i płaskie doniczki – to pozwala mu swobodnie rosnąć. I to wszystko – imbir trzeba regularnie podlewać, bo kłącze potrzebuje dużo wilgoci. Rośnie powoli, ale z odrobiną cierpliwości zyskasz własną, domową uprawę imbiru.

Szczypiorek w doniczce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu