Te warzywa możesz uprawiać z resztek. Zero waste na kuchennym parapecie

Korzonki z marchewki i pietruszki? Kawałek korzenia selera naciowego? Smętna cebula, dwa ząbki czosnku. Ale czy tylko? Sprawdź, co i w jaki sposób możesz ponownie wykorzystać, by zagospodarować własną, zieloną przestrzeń na kuchennym parapecie.

Doniczki z ziołami i szczypiorkiemUprawianie warzyw na kuchennym parapecie to świetna zabawa
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Każdy, kto segreguje odpady, widzi, ile ląduje w resztkach bio. Po gotowaniu wywaru z warzyw w koszu ląduje korzonek marchwi i pietruszki, czasem spory kawałek cebuli czy pora. A co powiesz na imbir, fenkuł lub sałatę rzymską? Spróbuj, to dziecinnie łatwe!

Sałata rzymska, pak choy, fenkuł, seler naciowy

Co je łączy? Pokochają twój parapet, więc od dziś koniec z wyrzucaniem resztek warzyw do śmieci. Gdy zostanie ci końcówka sałaty rzymskiej albo kapusty pak choy, włóż ją do miski z wodą i mocz tak długo, aż puści małe korzonki. Wtedy przesadź roślinę do niewielkiej doniczki i regularnie podlewaj. Po krótkim czasie zacznie wypuszczać listki – małe, chrupiące, orzeźwiające i przepyszne.

Tak samo możesz postąpić z fenkułem i cieszyć się jego natką przez długi czas. Seler naciowy – końcówkę o długość ok. 5 cm może wsadzić bezpośrednio do miseczki z tetrą lub ligniną nasączoną wodą. Już po kilku dniach zaczną wyrastać ożywczo zielone listki.

Cebula i czosnek

Stary, znany patent na pyszny szczypiorek. Ząbki czosnku, podobnie jak cebulę, możesz włożyć do szklanki z niewielką ilością wody, do wilgotnej ziemi lub do miseczki z nasączonym wodą gazikiem.

Z obu wyrośnie zielony, drobny szczypiorek o intensywnym smaku. W sam raz do twarożku, jajecznicy, a nawet azjatyckiej zupy ramen. Spróbuj posadzić różne odmiany cebuli i przekonaj się, jak ich szczypiorek różni się smakiem.

Por

Pora na pora, bo mało kto pamięta, że z niego też wyrośnie smakowity dodatek w duchu zero waste.

Zanurz końcówkę w wodzie i poczekaj, aż wypuści korzeni. Wtedy możesz przesadzić pora do doniczki ziemią. Listki warto chrupać z kanapką lub posypać nimi zupę.

Wyhoduj własny szczypior w doniczce

Marchew, pietruszka

Natkę pietruszki każdy zna, nieliczni kochają. Ale kto jeszcze pamięta o tym, że nać marchewki też jest jadalna i również ma szereg walorów zdrowotnych? Tak, tak właśnie jest, dlatego obok pietruszki warto wsadzić w ziemię korzonek marchewki. Regularne podlewanie wystarczy, by cieszyć się drobnymi listkami obu tych warzyw. W sam raz na polskie pesto do makaronu i kopytek!

Rzodkiewka i burak

By mieć pod ręką świeże listki botwiny, wystarczy kawałek buraka zanurzyć w wodzie i czekać na korzonki. Po przesadzeniu do doniczki nie pozostaje nic innego, jak regularnie podlewać bulwę i cieszyć się chrupiącymi w sałatce listkami.

Rzodkiewka, podobnie jak marchew, ma pyszną natkę – coraz częściej wykorzystujemy liście rzodkiewki, nie pozwalając pani z warzywniaka na utrącenie ich z pęczka. Są pyszne, zdrowe i mają intensywny smak, który również świetnie nadaje się do pesto i sałatek.

Jeśli zostanie ci kawałek rzodkiewki (albo cała, zapomniana w lodówce), włóż ją do wody. Po wypuszczeniu korzeni przesadź do doniczki (zwłaszcza, jeśli masz więcej niż 1-2 rzodkiewki).

Imbir i awokado

Trudno w to uwierzyć, ale je także można uprawiać na kuchennym parapecie. Co prawda awokado jest wymagające i na pewno owoców z pestki nie będzie, ale małe drzewko smaczliwki na pewno ucieszy oko. Wystarczy zawinąć pestkę w mokry ręcznik papierowy i zwilżać go systematycznie, aż pestka wypuści korzenie. Wówczas awokado powinno trafić do doniczki z ziemią.

A imbir? Na noc wkładamy korzeń do wody, a rano zakopujemy go w ziemi tak, by niewielka część imbiru wystawała. Imbir lubi szerokie i płaskie doniczki – to pozwala mu swobodnie rosnąć. I to wszystko – imbir trzeba regularnie podlewać, bo kłącze potrzebuje dużo wilgoci. Rośnie powoli, ale z odrobiną cierpliwości zyskasz własną, domową uprawę imbiru.

Szczypiorek w doniczce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów