Wołowina duszona z zielonym groszkiem
Tak przygotowane mięso jest delikatne, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Wołowina duszona z zielonym groszkiem to świetna propozycja na rodzinny obiad. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Dodatkowo:
- 300 g zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
- 40 g szynki dojrzewającej
- 1 szalotka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Seler, marchew pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać warzywa i dusić około 5 minut. Dodać mięso pokrojone na mniejsze kawałki. Wlać bulion i wino, dodać koncentrat pomidorowy, rozmaryn i wymieszać. Naczynie przykryć. Dusić na małym ogniu około 1 godz. Uchylić pokrywkę i dusić dalej, aż do miękkości mięsa. Na koniec doprawić solą, pieprzem i papryką.
Szalotkę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać szynkę pokrojoną w paseczki oraz groszek (mrożony wcześniej rozmrozić). Dusić około 8 minut, na koniec doprawić solą, ewentualnie pieprzem.
Mięso wyłożyć na talerz, dodać gorący groszek i od razu podawać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze