Trwa ładowanie...
d1jgapg
d1jgapg

Wołowina duszona z zielonym groszkiem

Przepis

Tak przygotowane mięso jest delikatne, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Wołowina duszona z zielonym groszkiem to świetna propozycja na rodzinny obiad. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Wołowina z groszkiem
Gotuj ze mną
Składniki
  • 400 g wołowiny bez kości
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego z kostki
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Dodatkowo:

  • 300 g zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
  • 40 g szynki dojrzewającej
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Przepis

Seler, marchew pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać warzywa i dusić około 5 minut. Dodać mięso pokrojone na mniejsze kawałki. Wlać bulion i wino, dodać koncentrat pomidorowy, rozmaryn i wymieszać. Naczynie przykryć. Dusić na małym ogniu około 1 godz. Uchylić pokrywkę i dusić dalej, aż do miękkości mięsa. Na koniec doprawić solą, pieprzem i papryką.

Szalotkę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać szynkę pokrojoną w paseczki oraz groszek (mrożony wcześniej rozmrozić). Dusić około 8 minut, na koniec doprawić solą, ewentualnie pieprzem.

Mięso wyłożyć na talerz, dodać gorący groszek i od razu podawać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wołowina duszona z zielonym groszkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1jgapg
d1jgapg
d1jgapg
d1jgapg
Więcej tematów
d1jgapg