Trwa ładowanie...
d1vtdq6
d1vtdq6

Wołowina duszona z pieczarkami

Przepis

Rozpływające się w ustach mięso, chrupiąca bagietka i aromatyczny tymianek. Pyszne połączenie na obiad. Choć przyrządzenie gulaszu wołowego z pieczarkami zajmuje nieco czasu, warto się poświęcić. Smak tej potrawy wynagrodzi czas spędzony w kuchni.

3.7
(7 głosów)
Oceń:
d1vtdq6
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Wołowina duszona z pieczarkami
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Wołowina duszona z pieczarkami
Składniki
  • 500 g wołowiny,
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 200 g pieczarek
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.
Przepis

Wołowinę opłucz, osusz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Mięso obtocz w połowie mąki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż mięso na wszystkich stron, aż zmieni kolor na brązowy. Przełóż wołowinę do garnka o grubym dnie i zalej winem. Dodaj obrany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie (ok. 2 godzin). W razie potrzeby podlej wodą. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na tym samym tłuszczu, co mięso. Pieczarki opłucz i oczyść. Jeśli są duże pokrój je, mniejsze zostaw w całości. Dodaj do cebuli, oprósz solą i pieprzem i smaż, aż puszczą nieco wody. Zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem. Listki tymianku oddziel od łodyżki i dodaj do gulaszu. Łyżkę mąki wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Zawiesinę wlej do garnka i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z bagietką.

Zobacz też: Antrykot z tymiankiem i rozmarynem

Wołowina duszona z pieczarkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
Share
d1vtdq6
d1vtdq6
d1vtdq6

d1vtdq6
d1vtdq6
d1vtdq6