Wołowina duszona z pieczarkami

Rozpływające się w ustach mięso, chrupiąca bagietka i aromatyczny tymianek. Pyszne połączenie na obiad. Choć przyrządzenie gulaszu wołowego z pieczarkami zajmuje nieco czasu, warto się poświęcić. Smak tej potrawy wynagrodzi czas spędzony w kuchni.

Wołowina duszona z pieczarkamiWołowina duszona z pieczarkami
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g wołowiny,
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 200 g pieczarek
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

Przepis

Wołowinę opłucz, osusz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Mięso obtocz w połowie mąki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż mięso na wszystkich stron, aż zmieni kolor na brązowy. Przełóż wołowinę do garnka o grubym dnie i zalej winem. Dodaj obrany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie (ok. 2 godzin). W razie potrzeby podlej wodą. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na tym samym tłuszczu, co mięso. Pieczarki opłucz i oczyść. Jeśli są duże pokrój je, mniejsze zostaw w całości. Dodaj do cebuli, oprósz solą i pieprzem i smaż, aż puszczą nieco wody. Zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem. Listki tymianku oddziel od łodyżki i dodaj do gulaszu. Łyżkę mąki wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Zawiesinę wlej do garnka i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z bagietką.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥