Trwa ładowanie...
d3r3fih
02-08-2017 11:54

Wołowina duszona z pieczarkami

Przepis

Rozpływające się w ustach mięso, chrupiąca bagietka i aromatyczny tymianek. Pyszne połączenie na obiad. Choć przyrządzenie gulaszu wołowego z pieczarkami zajmuje nieco czasu, warto się poświęcić. Smak tej potrawy wynagrodzi czas spędzony w kuchni.

d3r3fih
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 500 g wołowiny,
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 200 g pieczarek
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.
Przepis

Wołowinę opłucz, osusz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Mięso obtocz w połowie mąki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż mięso na wszystkich stron, aż zmieni kolor na brązowy. Przełóż wołowinę do garnka o grubym dnie i zalej winem. Dodaj obrany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie (ok. 2 godzin). W razie potrzeby podlej wodą. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na tym samym tłuszczu, co mięso. Pieczarki opłucz i oczyść. Jeśli są duże pokrój je, mniejsze zostaw w całości. Dodaj do cebuli, oprósz solą i pieprzem i smaż, aż puszczą nieco wody. Zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem. Listki tymianku oddziel od łodyżki i dodaj do gulaszu. Łyżkę mąki wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Zawiesinę wlej do garnka i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z bagietką.

Zobacz też: Antrykot z tymiankiem i rozmarynem

Wołowina duszona z pieczarkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
Więcej tematów
d3r3fih

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj