Wołowina duszona z pieczarkami

Rozpływające się w ustach mięso, chrupiąca bagietka i aromatyczny tymianek. Pyszne połączenie na obiad. Choć przyrządzenie gulaszu wołowego z pieczarkami zajmuje nieco czasu, warto się poświęcić. Smak tej potrawy wynagrodzi czas spędzony w kuchni.

Wołowina duszona z pieczarkamiWołowina duszona z pieczarkami
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g wołowiny,
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 200 g pieczarek
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

Przepis

Wołowinę opłucz, osusz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Mięso obtocz w połowie mąki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż mięso na wszystkich stron, aż zmieni kolor na brązowy. Przełóż wołowinę do garnka o grubym dnie i zalej winem. Dodaj obrany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie (ok. 2 godzin). W razie potrzeby podlej wodą. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na tym samym tłuszczu, co mięso. Pieczarki opłucz i oczyść. Jeśli są duże pokrój je, mniejsze zostaw w całości. Dodaj do cebuli, oprósz solą i pieprzem i smaż, aż puszczą nieco wody. Zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem. Listki tymianku oddziel od łodyżki i dodaj do gulaszu. Łyżkę mąki wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Zawiesinę wlej do garnka i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z bagietką.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja