Wołowina duszona z pieczarkami
Rozpływające się w ustach mięso, chrupiąca bagietka i aromatyczny tymianek. Pyszne połączenie na obiad. Choć przyrządzenie gulaszu wołowego z pieczarkami zajmuje nieco czasu, warto się poświęcić. Smak tej potrawy wynagrodzi czas spędzony w kuchni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g wołowiny,
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 200 g pieczarek
- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- świeży tymianek,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe.
Wołowinę opłucz, osusz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Mięso obtocz w połowie mąki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż mięso na wszystkich stron, aż zmieni kolor na brązowy. Przełóż wołowinę do garnka o grubym dnie i zalej winem. Dodaj obrany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie (ok. 2 godzin). W razie potrzeby podlej wodą. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na tym samym tłuszczu, co mięso. Pieczarki opłucz i oczyść. Jeśli są duże pokrój je, mniejsze zostaw w całości. Dodaj do cebuli, oprósz solą i pieprzem i smaż, aż puszczą nieco wody. Zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem. Listki tymianku oddziel od łodyżki i dodaj do gulaszu. Łyżkę mąki wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Zawiesinę wlej do garnka i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z bagietką.
Zobacz też: Antrykot z tymiankiem i rozmarynem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze