W PRL-u była prawdziwym rarytasem. Dziś mało kto sięga po takie kawałki mięsa

Łata wołowa w PRL-u uchodziła za przysmak, a dziś przygotowujemy ją znacznie rzadziej. Wciąż może zachwycać smakiem, ma też sporo wartości odżywczych. Wypróbuj sprawdzony przepis na tę mało popularną część wołowiny.

Łata wołowa nadaje się na gulaszŁata wołowa nadaje się na gulasz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W czasach PRL-u łata wołowa była prawdziwym rarytasem. Wówczas wołowina była kosztowna, co czyniło to danie wyjątkowym. Teraz, choć łata wołowa jest dostępna, nieczęsto sięgamy po tę część wołowiny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Co przygotować z łaty wołowej?

Łata wołowa jest zdecydowanie mniej popularna niż polędwica czy rostbef, ale jest niezwykle smaczna, niskokaloryczna i wartościowa. Zawiera białko, żelazo, potas i witaminę B12. To wydłużony, cienki kawałek mięsa o intensywnym smaku. Dobrze komponuje się on z różnorodnymi przyprawami i marynatami.

Łatę wołową można przyrządzić na wiele sposobów, a jednym z najprostszych jest duszenie w musztardzie. Nadaje się także do szybkiego smażenia lub grillowania. To również polecany dodatek do rosołu z wołowiny bądź z mieszanych rodzajów mięs.

Duszona łata wołowa

Składniki:

  • 1 kg łaty wołowej,
  • 2 marchewki,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 4 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 300 ml białego wina wytrawnego,
  • pół szklanki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wołowinę, umyj ją dokładnie, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obtocz mięso w mące i obsmaż je na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalej gorącą wodą tak, aby całe mięso było nią pokryte. Duś potem pod przykryciem w garnku o grubym dnie przez około godzinę.
  3. Obierz cebulę i czosnek, drobno je pokrój, a następnie podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj te składniki do duszonego mięsa.
  4. Pokrój obraną marchew i selera na mniejsze kawałki. Razem z musztardą, kminkiem, rozmarynem, miodem i winem dodaj je do mięsa. Duś wszystko kolejną godzinę pod przykryciem, regularnie mieszając, aby uniknąć przypalenia.
  5. Dopraw potrawę do smaku pieprzem i solą. Duś jeszcze przez co najmniej pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli w garnku będzie brakować płynu, podlej mięso niewielką ilością gorącej wody.
  6. Danie podawaj posypane posiekaną natką, najlepiej z ziemniakami.

.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm