W PRL-u była prawdziwym rarytasem. Dziś mało kto sięga po takie kawałki mięsa

Łata wołowa w PRL-u uchodziła za przysmak, a dziś przygotowujemy ją znacznie rzadziej. Wciąż może zachwycać smakiem, ma też sporo wartości odżywczych. Wypróbuj sprawdzony przepis na tę mało popularną część wołowiny.

Łata wołowa nadaje się na gulaszŁata wołowa nadaje się na gulasz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W czasach PRL-u łata wołowa była prawdziwym rarytasem. Wówczas wołowina była kosztowna, co czyniło to danie wyjątkowym. Teraz, choć łata wołowa jest dostępna, nieczęsto sięgamy po tę część wołowiny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Co przygotować z łaty wołowej?

Łata wołowa jest zdecydowanie mniej popularna niż polędwica czy rostbef, ale jest niezwykle smaczna, niskokaloryczna i wartościowa. Zawiera białko, żelazo, potas i witaminę B12. To wydłużony, cienki kawałek mięsa o intensywnym smaku. Dobrze komponuje się on z różnorodnymi przyprawami i marynatami.

Łatę wołową można przyrządzić na wiele sposobów, a jednym z najprostszych jest duszenie w musztardzie. Nadaje się także do szybkiego smażenia lub grillowania. To również polecany dodatek do rosołu z wołowiny bądź z mieszanych rodzajów mięs.

Duszona łata wołowa

Składniki:

  • 1 kg łaty wołowej,
  • 2 marchewki,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 4 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 300 ml białego wina wytrawnego,
  • pół szklanki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wołowinę, umyj ją dokładnie, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obtocz mięso w mące i obsmaż je na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalej gorącą wodą tak, aby całe mięso było nią pokryte. Duś potem pod przykryciem w garnku o grubym dnie przez około godzinę.
  3. Obierz cebulę i czosnek, drobno je pokrój, a następnie podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj te składniki do duszonego mięsa.
  4. Pokrój obraną marchew i selera na mniejsze kawałki. Razem z musztardą, kminkiem, rozmarynem, miodem i winem dodaj je do mięsa. Duś wszystko kolejną godzinę pod przykryciem, regularnie mieszając, aby uniknąć przypalenia.
  5. Dopraw potrawę do smaku pieprzem i solą. Duś jeszcze przez co najmniej pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli w garnku będzie brakować płynu, podlej mięso niewielką ilością gorącej wody.
  6. Danie podawaj posypane posiekaną natką, najlepiej z ziemniakami.

.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu