Woda kokosowa - najlepszy napój świata?

O palmie kokosowej mówi się, że to drzewo tysiąca zastosowań, drzewo życia, dostarczające wszystkiego czego potrzebuje człowiek. Palma napoi, nakarmi, ubierze i da materiał budowlany czy opałowy. Choć niezwykła jest cała roślina, dziś przyjrzymy się tylko jej owocowi - orzechowi kokosowemu, a dokładniej - niezwykłemu płynowi, która w nim powstaje - wodzie kokosowej.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Zdaniem wielu ten płyn można uznać za najbliższy poszukiwanemu przez stulecia eliksirowi wiecznej młodości i zdrowia. Wierzą w to z pewnością modelki Victoria’s Secret, które utrzymują, że jednym z sekretów ich urody jest regularnie spożywanie tego płynu. Z kolei Madonna zainwestowała podobno 1,5 mln dolarów w produkcję własnej wody kokosowej. Wielbicielką kokosowego napoju jest też Rihanna. O ile w przypadku gwiazd muzyki czy supermodelek ich wygląd może świadczyć o niezwykłych właściwości wody, o tyle naukowcy i dietetycy, którzy zbadali skład kokosowego płynu, mają bardziej konkretne argumenty.

Woda kokosowa, to nic innego jak bielmo jądrowe niezupełnie dojrzałych, zielonych kokosów, które ma postać przezroczystego płynu. Nie wymaga on obróbki i jest gotowy do spożycia natychmiast po odcięciu części skorupki. W krajach, gdzie rosną palmy kokosowe, woda najczęściej wypijana jest prosto z orzecha. Każdy owoc może zawierać od 200 ml do litra płynu. Najcenniejszy napój znajduje się w półrocznych owocach. W starszych płynu jest mniej, a więcej miąższu. Młodsze orzechy mają płyn gorzkawy i pozbawiony cennych składników, którym woda kokosowa zawdzięcza miano eliksiru życia.

Woda kokosowa to produkt naturalny. Podczas wędrówki z gleby przez pień drzewa, aż do owocu jest wielokrotnie filtrowana, a co za tym idzie - zamknięta w szczelnej skorupie - pozostaje biologicznie czysta. Jest także niezwykle bogata w życiodajne pierwiastki i minerały - zawiera np. więcej elektrolitów niż większość napojów produkowanych dla sportowców. Znajdziemy w niej też magnez, wapń i fosfor. To także bardzo bogate źródło potasu - 100 ml napoju ma go więcej niż dwa banany. To także prawdziwy skarbiec witamin z grupy B - B1, B2, B3, B5 i B6. W wodzie kokosowej znajduje się też dużo witaminy C. Ale to nie wszystko.

Ze względu na zawartość kwasu laurynowego (składnika kobiecego mleka), płyn z kokosa polecany jest też małym dzieciom, szczególnie tym z nietolerancją laktozy - czyli uczulonych na krowie mleko. Kokosowa woda zawiera też mniej tłuszczu od tradycyjnego mleka i jest bardziej energetyczna. Z tego powodu jest to też napój bardzo ceniony przez sportowców. Nie tylko doskonale nawadnia organizm, ale też uzupełnia niedobory elektrolitów i dodaje sił witalnych.

O tym, że wodo kokosowa to prawdziwy napój życia świadczy też fakt, że ma niemal identyczny skład jak osocze ludzkiej krwi. W czasie II wojny światowej, gdy brakowało krwi, kokosowy napój stosowany był jako płyn do transfuzji. W wielu biedniejszych zakątkach świata woda ta podawana jest chorym dożylnie w formie zastępczego płynu fizjologicznego. Nawadnia ona organizm i uzupełnia niedobory mikroelementów.

Warto też wspomnieć o występujących w wodzie kokosowej naturalnych hormonach odpowiedzialnych za wzrost i podział komórek, a więc odpowiadających za opóźnienie procesów starzenia. Dzięki nim nie tylko wyglądamy młodziej (jędrna, elastyczna skóra), ale też dłużej zachowujemy zdrowie - procesy starzenia przebiegają bowiem wolniej w całym organizmie. W związku z tymi właściwościami, woda kokosowa stosowany jest nie tylko wewnętrznie, ale i zewnętrznie np. jako tonik do przemywania twarzy czy płyn do mycia włosów.

Kompozycja zawartych w kokosowej wodzie składników odżywczych ma dobroczynny wpływ na cały nasz organizm. Reguluje gospodarkę wodną, umożliwia pozbycie się toksyn z organizmu, korzystnie wpływa na cerę, włosy i paznokcie oraz pomaga stracić zbędne kilogramy. Jednocześnie wspomaga pracę nerek i pęcherza, łagodzi problemy trawienne. Z badań wynika też, że zawarte w napoju substancje działają też przeciwwirusowo. Picie wody kokosowej wzmaga też koncentrację oraz dodaje energii i witalności. Co więcej napój ten charakteryzuje się niską zawartością sodu i cukru, nie zawiera też cholesterolu.

W Polsce świeżych, młodych kokosów niestety nie dostaniemy. Na szczęście dostępne są w 100 proc. naturalne wody kokosowe zamknięte w kartonikach. Warto po nie sięgnąć i skorzystać z ich życiodajnej mocy. Jeśli smak wody nie bardzo nam odpowiada, na rynku można też znaleźć napoje smakowe - stanowiące połączenie wody kokosowej i naturalnych soków owocowych. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Tym bardziej, że nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania kokosowego płynu.

AD/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw