Woda kokosowa - najlepszy napój świata?

O palmie kokosowej mówi się, że to drzewo tysiąca zastosowań, drzewo życia, dostarczające wszystkiego czego potrzebuje człowiek. Palma napoi, nakarmi, ubierze i da materiał budowlany czy opałowy. Choć niezwykła jest cała roślina, dziś przyjrzymy się tylko jej owocowi - orzechowi kokosowemu, a dokładniej - niezwykłemu płynowi, która w nim powstaje - wodzie kokosowej.

Woda kokosowa - najlepszy napój świata?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
7

Zdaniem wielu ten płyn można uznać za najbliższy poszukiwanemu przez stulecia eliksirowi wiecznej młodości i zdrowia. Wierzą w to z pewnością modelki Victoria’s Secret, które utrzymują, że jednym z sekretów ich urody jest regularnie spożywanie tego płynu. Z kolei Madonna zainwestowała podobno 1,5 mln dolarów w produkcję własnej wody kokosowej. Wielbicielką kokosowego napoju jest też Rihanna. O ile w przypadku gwiazd muzyki czy supermodelek ich wygląd może świadczyć o niezwykłych właściwości wody, o tyle naukowcy i dietetycy, którzy zbadali skład kokosowego płynu, mają bardziej konkretne argumenty.

Woda kokosowa, to nic innego jak bielmo jądrowe niezupełnie dojrzałych, zielonych kokosów, które ma postać przezroczystego płynu. Nie wymaga on obróbki i jest gotowy do spożycia natychmiast po odcięciu części skorupki. W krajach, gdzie rosną palmy kokosowe, woda najczęściej wypijana jest prosto z orzecha. Każdy owoc może zawierać od 200 ml do litra płynu. Najcenniejszy napój znajduje się w półrocznych owocach. W starszych płynu jest mniej, a więcej miąższu. Młodsze orzechy mają płyn gorzkawy i pozbawiony cennych składników, którym woda kokosowa zawdzięcza miano eliksiru życia.

Woda kokosowa to produkt naturalny. Podczas wędrówki z gleby przez pień drzewa, aż do owocu jest wielokrotnie filtrowana, a co za tym idzie - zamknięta w szczelnej skorupie - pozostaje biologicznie czysta. Jest także niezwykle bogata w życiodajne pierwiastki i minerały - zawiera np. więcej elektrolitów niż większość napojów produkowanych dla sportowców. Znajdziemy w niej też magnez, wapń i fosfor. To także bardzo bogate źródło potasu - 100 ml napoju ma go więcej niż dwa banany. To także prawdziwy skarbiec witamin z grupy B - B1, B2, B3, B5 i B6. W wodzie kokosowej znajduje się też dużo witaminy C. Ale to nie wszystko.

Ze względu na zawartość kwasu laurynowego (składnika kobiecego mleka), płyn z kokosa polecany jest też małym dzieciom, szczególnie tym z nietolerancją laktozy - czyli uczulonych na krowie mleko. Kokosowa woda zawiera też mniej tłuszczu od tradycyjnego mleka i jest bardziej energetyczna. Z tego powodu jest to też napój bardzo ceniony przez sportowców. Nie tylko doskonale nawadnia organizm, ale też uzupełnia niedobory elektrolitów i dodaje sił witalnych.

O tym, że wodo kokosowa to prawdziwy napój życia świadczy też fakt, że ma niemal identyczny skład jak osocze ludzkiej krwi. W czasie II wojny światowej, gdy brakowało krwi, kokosowy napój stosowany był jako płyn do transfuzji. W wielu biedniejszych zakątkach świata woda ta podawana jest chorym dożylnie w formie zastępczego płynu fizjologicznego. Nawadnia ona organizm i uzupełnia niedobory mikroelementów.

Warto też wspomnieć o występujących w wodzie kokosowej naturalnych hormonach odpowiedzialnych za wzrost i podział komórek, a więc odpowiadających za opóźnienie procesów starzenia. Dzięki nim nie tylko wyglądamy młodziej (jędrna, elastyczna skóra), ale też dłużej zachowujemy zdrowie - procesy starzenia przebiegają bowiem wolniej w całym organizmie. W związku z tymi właściwościami, woda kokosowa stosowany jest nie tylko wewnętrznie, ale i zewnętrznie np. jako tonik do przemywania twarzy czy płyn do mycia włosów.

Kompozycja zawartych w kokosowej wodzie składników odżywczych ma dobroczynny wpływ na cały nasz organizm. Reguluje gospodarkę wodną, umożliwia pozbycie się toksyn z organizmu, korzystnie wpływa na cerę, włosy i paznokcie oraz pomaga stracić zbędne kilogramy. Jednocześnie wspomaga pracę nerek i pęcherza, łagodzi problemy trawienne. Z badań wynika też, że zawarte w napoju substancje działają też przeciwwirusowo. Picie wody kokosowej wzmaga też koncentrację oraz dodaje energii i witalności. Co więcej napój ten charakteryzuje się niską zawartością sodu i cukru, nie zawiera też cholesterolu.

W Polsce świeżych, młodych kokosów niestety nie dostaniemy. Na szczęście dostępne są w 100 proc. naturalne wody kokosowe zamknięte w kartonikach. Warto po nie sięgnąć i skorzystać z ich życiodajnej mocy. Jeśli smak wody nie bardzo nam odpowiada, na rynku można też znaleźć napoje smakowe - stanowiące połączenie wody kokosowej i naturalnych soków owocowych. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Tym bardziej, że nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania kokosowego płynu.

AD/mmch

Źródło artykułu:
7

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki