Włoskie paluszki grissini. Chrupiąca przekąska w banalnie prostym przepisie

Grissini to typowa włoska przekąska, którą bez trudu znajdziemy w sklepie. Doskonale komponują się z szynką parmeńską, serami i oliwkami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że paluszki grissini bez trudu można przygotować w domu. Paluszki są pyszne, chrupiące i robi się je bardzo szybko. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.

Włoskie paluszki grissini. Chrupiąca przekąska w banalnie prostym przepisieWłoskie paluszki grissini. Chrupiąca przekąska w banalnie prostym przepisie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Przepis

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  • Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać około 7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2- 3 godziny do pierwszego wyrastania.
  • Ciasto jest gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość.
  • Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na około 20 porcji. Z każdej porcji formować wałeczek o długości około 30 cm.
  • Ułożyć na blaszce do pieczenia, i piec przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 200C. Po upieczeniu odłożyć na kratkę, aby ostygły i odparowały.
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów