Włoskie paluszki grissini. Chrupiąca przekąska w banalnie prostym przepisie
Grissini to typowa włoska przekąska, którą bez trudu znajdziemy w sklepie. Doskonale komponują się z szynką parmeńską, serami i oliwkami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że paluszki grissini bez trudu można przygotować w domu. Paluszki są pyszne, chrupiące i robi się je bardzo szybko. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 10 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 640 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
- Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać około 7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2- 3 godziny do pierwszego wyrastania.
- Ciasto jest gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość.
- Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na około 20 porcji. Z każdej porcji formować wałeczek o długości około 30 cm.
- Ułożyć na blaszce do pieczenia, i piec przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 200C. Po upieczeniu odłożyć na kratkę, aby ostygły i odparowały.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze