Włoska tarta wielkanocna. Podaj zamiast klasycznego sernika

Wśród wielkanocnych wypieków królują babki, mazurki i serniki. Na świątecznym stole nie może też zabraknąć paschy. Jeśli jednak znudziły wam się tradycyjne słodkości, może skusicie się na włoską tartę z serowym nadzieniem? Tarta jest prosta w przygotowaniu, a dzięki aromatycznym dodatkom, serowe nadzienie smakuje po prostu bajecznie.

Włoska tarta wielkanocna z ricottą. Podaj zamiast klasycznego sernikaWłoska tarta wielkanocna z ricottą. Podaj zamiast klasycznego sernika
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu.
  • 1 żółtko
  • 180 g masła

Nadzienie:

  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 3 jajka
  • 500 g chudego twarogu a najlepiej ricottty
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Przepis

  • Wymieszać składniki na ciasto czyli mąkę, cukier puder, sól, cukier w prawdziwą wanilią i nutką kardamonu, żółtko i masło. Zagnieść na ciasto. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki.
  • Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć miąższ. Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy oraz wycisnąć z nich sok. Oddzielić białka od żółtek i ubić pianę z białek trzepaczką lub mikserem. Piana powinna być sztywna.
  • Połączyć twaróg, cukier puder, miąższ wanilii, mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytrusów z żółtkami oraz pianą.
  • 3/4 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy 24-26cm wyłożonej papierem do pieczenia i uformować rant. Wyłożyć nadzieniem twarogowym.
  • Resztę ciasta rozwałkować na cienki placek i pociąć na plasterki (na szerokość palca) i ułożyć w kratkę na wierzchu ciasta.
  • Piec w piekarniku w temp. 180 st. przez ok 50 min.
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥