Włoska tarta wielkanocna. Podaj zamiast klasycznego sernika
Wśród wielkanocnych wypieków królują babki, mazurki i serniki. Na świątecznym stole nie może też zabraknąć paschy. Jeśli jednak znudziły wam się tradycyjne słodkości, może skusicie się na włoską tartę z serowym nadzieniem? Tarta jest prosta w przygotowaniu, a dzięki aromatycznym dodatkom, serowe nadzienie smakuje po prostu bajecznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
 - Okazja: Wielkanoc
 - Kategoria przepisów: Tarty
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 300 g mąki
 - 100 g cukru pudru
 - szczypta soli
 - 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu.
 - 1 żółtko
 - 180 g masła
 
Nadzienie:
- 1 laska wanilii
 - 1 cytryna
 - 1 pomarańcza
 - 3 jajka
 - 500 g chudego twarogu a najlepiej ricottty
 - 100 g cukru pudru
 - 50 g mąki ziemniaczanej
 
Przepis
- Wymieszać składniki na ciasto czyli mąkę, cukier puder, sól, cukier w prawdziwą wanilią i nutką kardamonu, żółtko i masło. Zagnieść na ciasto. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki.
 - Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć miąższ. Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy oraz wycisnąć z nich sok. Oddzielić białka od żółtek i ubić pianę z białek trzepaczką lub mikserem. Piana powinna być sztywna.
 - Połączyć twaróg, cukier puder, miąższ wanilii, mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytrusów z żółtkami oraz pianą.
 - 3/4 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy 24-26cm wyłożonej papierem do pieczenia i uformować rant. Wyłożyć nadzieniem twarogowym.
 - Resztę ciasta rozwałkować na cienki placek i pociąć na plasterki (na szerokość palca) i ułożyć w kratkę na wierzchu ciasta.
 - Piec w piekarniku w temp. 180 st. przez ok 50 min.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl