Włoska tarta wielkanocna. Podaj zamiast klasycznego sernika
Wśród wielkanocnych wypieków królują babki, mazurki i serniki. Na świątecznym stole nie może też zabraknąć paschy. Jeśli jednak znudziły wam się tradycyjne słodkości, może skusicie się na włoską tartę z serowym nadzieniem? Tarta jest prosta w przygotowaniu, a dzięki aromatycznym dodatkom, serowe nadzienie smakuje po prostu bajecznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Tarty
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu.
- 1 żółtko
- 180 g masła
Nadzienie:
- 1 laska wanilii
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 3 jajka
- 500 g chudego twarogu a najlepiej ricottty
- 100 g cukru pudru
- 50 g mąki ziemniaczanej
Przepis
- Wymieszać składniki na ciasto czyli mąkę, cukier puder, sól, cukier w prawdziwą wanilią i nutką kardamonu, żółtko i masło. Zagnieść na ciasto. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć miąższ. Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy oraz wycisnąć z nich sok. Oddzielić białka od żółtek i ubić pianę z białek trzepaczką lub mikserem. Piana powinna być sztywna.
- Połączyć twaróg, cukier puder, miąższ wanilii, mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytrusów z żółtkami oraz pianą.
- 3/4 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy 24-26cm wyłożonej papierem do pieczenia i uformować rant. Wyłożyć nadzieniem twarogowym.
- Resztę ciasta rozwałkować na cienki placek i pociąć na plasterki (na szerokość palca) i ułożyć w kratkę na wierzchu ciasta.
- Piec w piekarniku w temp. 180 st. przez ok 50 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl