Wino nie obniża ryzyka raka piersi

Picie czerwonego lub białego wina nie obniża ryzyka raka piersi - wynika z szeroko zakrojonych amerykańskich badań. Informację na ten temat podaje pismo "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Picie czerwonego lub białego wina nie obniża ryzyka raka piersi - wynika z szeroko zakrojonych amerykańskich badań. Informację na ten temat podaje pismo "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention".

Czerwone wino jest uważane za najzdrowszy alkohol. Badania wskazują, że pite w umiarze ma wiele pro-zdrowotnych właściwości, np. obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia, ma działanie przeciwwirusowe. Pojawiają się też doniesienia o jego potencjalnym działaniu przeciwnowotworowym - np. obniża ryzyko raka prostaty.

Z drugiej strony wiadomo jednak, że picie alkoholu może ogólnie zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy. W marcowym wydaniu pisma "Journal of the National Cancer Institute" opublikowano wyniki badań przeprowadzone w grupie niemal 1,3 mln brytyjskich kobiet, z których wynika, że spożycie umiarkowanych, a nawet małych ilości alkoholu - również wina - w pewnym stopniu podnosi ryzyko niektórych nowotworów, w tym raka wątroby, raka przełyku i raka piersi.

Teraz naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem Freda Hutchinsona w Seattle potwierdzili, że picie czerwonego wina nie chroni przed rakiem piersi. Badania przeprowadzono wśród 6.327 pacjentek z tym nowotworem oraz 7.558 zdrowych kobiet dobranych pod względem wieku. Zebrano dane na temat spożycia przez nie różnych rodzajów alkoholu - czerwonego i białego wina, likierów czy piwa. Dodatkowo przeanalizowano inne czynniki ryzyka raka piersi, jak wiek zajścia w pierwszą ciążę, obciążenia dziedziczne oraz stosowanie hormonalnej terapii zastępczej po menopauzie (czynnik nieco podnoszący ryzyko raka sutka). Panie biorące udział w badaniu były w wieku od 20 do 69 roku życia.

Okazało się, że kobiety z obu grup jednakowo często piły alkohol i jednakowo często sięgały po czerwone i białe wino.

Innymi słowy, naukowcy nie stwierdzili, by ze względu na ryzyko raka piersi, kobiety musiały wybierać między winem białym lub czerwonym, gdyż żadne z nich nie wydaje się tu dawać jakichkolwiek korzyści.

Najnowsze badania potwierdziły natomiast, że panie pijące 14 lub więcej drinków (wino, piwo, likier) tygodniowo były o 24 proc. bardziej narażone na raka piersi niż kobiety nie pijące wcale. Jeden napój alkoholowy zawiera 10 mililitrów czystego etanolu - może to być np. 100 ml, czyli kieliszek wina lub małe piwo (0,33 litra).

"Nasza praca potwierdza, że jeśli kobieta pije alkohol, powinna robić to z umiarem i nie wypijać więcej niż jeden napój alkoholowy dziennie" - podkreśla prowadząca badania dr Polly Newcomb.

(PAP)

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości