Wigilijne śledziki z hiszpańskimi oliwkami
Chyba każdy ma swój ulubiony sposób na przyrządzenie śledzika. Niektórzy lubią klasycznego śledzia w śmietanie, inni po sułtańsku, jeszcze inni zajadają się śledziami po kaszubsku. U mnie w domu na stole nie może zabraknąć śledzia z oliwkami. Przepis jest bardzo prosty.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
W miseczce dobrze wymieszaj oliwę z oliwek, drobno posiekany ząbek czosnku oraz sok z pomarańczy. Następnie dodaj szczypiorek oraz kilka suszonych pomidorów posiekanych w cienkie paseczki. Pokrój pomidora oraz śledzia w kostkę grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników. Dorzuć zielone hiszpańskie oliwki, wszystko delikatnie połącz. Wskazówka: danie doskonale smakuje także z wędzonym łososiem oraz anchois.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl