Wigilijne śledziki z hiszpańskimi oliwkami
Chyba każdy ma swój ulubiony sposób na przyrządzenie śledzika. Niektórzy lubią klasycznego śledzia w śmietanie, inni po sułtańsku, jeszcze inni zajadają się śledziami po kaszubsku. U mnie w domu na stole nie może zabraknąć śledzia z oliwkami. Przepis jest bardzo prosty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
W miseczce dobrze wymieszaj oliwę z oliwek, drobno posiekany ząbek czosnku oraz sok z pomarańczy. Następnie dodaj szczypiorek oraz kilka suszonych pomidorów posiekanych w cienkie paseczki. Pokrój pomidora oraz śledzia w kostkę grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników. Dorzuć zielone hiszpańskie oliwki, wszystko delikatnie połącz. Wskazówka: danie doskonale smakuje także z wędzonym łososiem oraz anchois.
Przepis dodał użytkownik Natalia_cooking
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze