Wigilijna zupa z karpia
Muszę wam opowiedzieć o mojej wigilijnej zupie, która była z karpia jednak tylko z głów karpia. Może ktoś z was też zna ten zwyczaj robienia zupy wigilijnej. Teraz w naszym domu króluje barszcz z uszkami, a zupa była tylko na pierwszej wigilii. Było zaraz po ślubie. Tę moją tradycję przejęła ciocia mojego męża, natomiast na naszym stole niepodzielnie zagościł barszcz z uszkami.
Postanowiłam jednak o tej zupie napisać, aby nie została zapomniana. W kuchni śląskiej, a myślę, że kiedyś w większości domów, nie marnowało się jedzenia i wszystko było wykorzystywane. Tak też było z głowami z karpia. Po dokładnym oczyszczeniu, głowy z ryb razem z warzywami i innymi przyprawami mama wkładała do garnka i gotowała jak rosół. Na zupę używała tylko wywaru. Za to po ugotowaniu babcia próbowała coś tam dobrego z tych głów rybich wyszukać, a ja z siostrą czekałyśmy jak pisklaki żeby skosztować. To było niepowtarzalne i pyszne.
Kiedy podrosłam na widok głów rybich odwracałam głowę i szybko wychodziłam z kuchni. Coś tam jednak z dzieciństwa pozostało, bowiem zupę gotuję w dalszym ciągu, tylko po świętach. Z głów rybich próbuję "wybrać" to co jadalne i częstuję psa i koty. Tak to się zmienia rzeczywistość.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 2-3 głowy z karpia (w tym przepisie miałam 2 kawałki karpia)
- 2-3 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- łyżka majeranku
- 2-3 liście liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 3-4 ziarna pieprzu
- łyżeczka kminu rzymskiego
- sól
- łyżka masła
- płaska łyżka mąki
- szklanka słodkiej śmietanki
- dodatkowo: malutkie grzanki zrobione na maśle
- Dokładnie oczyść głowy, usuń oczy (wiem, że brzmi drastycznie).
- Obierz warzywa.
- Zalej wodą tak jak na rosół (około 2-2,5 litra)
- Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około godziny.
- Wyjmij warzywa i ryby, a wywar przecedź przez sitko.
- W garnku rozpuść masło, energicznie mieszając dodaj mąkę i lekko zezłoć.
- Zdejmij garnek z ognia i mieszając dodawaj wywar.
- Zagotuj, dodaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem.
- Możesz podać z malutkimi grzankami zezłoconymi na maśle i posypać pietruszką.
- Kiedy byłam mała pamiętam, że zupę podawało się samą. Już jako nastolatka pamiętam ją z grzankami.
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/12/wigilijna-zupa-z-karpia-christmas-eve.html
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze