Wigilijna zupa z karpia
Muszę wam opowiedzieć o mojej wigilijnej zupie, która była z karpia jednak tylko z głów karpia. Może ktoś z was też zna ten zwyczaj robienia zupy wigilijnej. Teraz w naszym domu króluje barszcz z uszkami, a zupa była tylko na pierwszej wigilii. Było zaraz po ślubie. Tę moją tradycję przejęła ciocia mojego męża, natomiast na naszym stole niepodzielnie zagościł barszcz z uszkami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2-3 głowy z karpia (w tym przepisie miałam 2 kawałki karpia)
- 2-3 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- łyżka majeranku
- 2-3 liście liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 3-4 ziarna pieprzu
- łyżeczka kminu rzymskiego
- sól
- łyżka masła
- płaska łyżka mąki
- szklanka słodkiej śmietanki
- dodatkowo: malutkie grzanki zrobione na maśle
Przepis
- Dokładnie oczyść głowy, usuń oczy (wiem, że brzmi drastycznie).
- Obierz warzywa.
- Zalej wodą tak jak na rosół (około 2-2,5 litra)
- Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około godziny.
- Wyjmij warzywa i ryby, a wywar przecedź przez sitko.
- W garnku rozpuść masło, energicznie mieszając dodaj mąkę i lekko zezłoć.
- Zdejmij garnek z ognia i mieszając dodawaj wywar.
- Zagotuj, dodaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem.
- Możesz podać z malutkimi grzankami zezłoconymi na maśle i posypać pietruszką.
- Kiedy byłam mała pamiętam, że zupę podawało się samą. Już jako nastolatka pamiętam ją z grzankami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl