Trwa ładowanie...
d1w40yr
10-12-2019 10:10

Wigilijna zupa z karpia

Przepis

Muszę wam opowiedzieć o mojej wigilijnej zupie, która była z karpia jednak tylko z głów karpia. Może ktoś z was też zna ten zwyczaj robienia zupy wigilijnej. Teraz w naszym domu króluje barszcz z uszkami, a zupa była tylko na pierwszej wigilii. Było zaraz po ślubie. Tę moją tradycję przejęła ciocia mojego męża, natomiast na naszym stole niepodzielnie zagościł barszcz z uszkami.

Postanowiłam jednak o tej zupie napisać, aby nie została zapomniana. W kuchni śląskiej, a myślę, że kiedyś w większości domów, nie marnowało się jedzenia i wszystko było wykorzystywane. Tak też było z głowami z karpia. Po dokładnym oczyszczeniu, głowy z ryb razem z warzywami i innymi przyprawami mama wkładała do garnka i gotowała jak rosół. Na zupę używała tylko wywaru. Za to po ugotowaniu babcia próbowała coś tam dobrego z tych głów rybich wyszukać, a ja z siostrą czekałyśmy jak pisklaki żeby skosztować. To było niepowtarzalne i pyszne.

Kiedy podrosłam na widok głów rybich odwracałam głowę i szybko wychodziłam z kuchni. Coś tam jednak z dzieciństwa pozostało, bowiem zupę gotuję w dalszym ciągu, tylko po świętach. Z głów rybich próbuję "wybrać" to co jadalne i częstuję psa i koty. Tak to się zmienia rzeczywistość.

d1w40yr
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2-3 głowy z karpia (w tym przepisie miałam 2 kawałki karpia)
  • 2-3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • łyżka majeranku
  • 2-3 liście liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól
  • łyżka masła
  • płaska łyżka mąki
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • dodatkowo: malutkie grzanki zrobione na maśle
Przepis
  • Dokładnie oczyść głowy, usuń oczy (wiem, że brzmi drastycznie).
  • Obierz warzywa.
  • Zalej wodą tak jak na rosół (około 2-2,5 litra)
  • Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około godziny.
  • Wyjmij warzywa i ryby, a wywar przecedź przez sitko.
  • W garnku rozpuść masło, energicznie mieszając dodaj mąkę i lekko zezłoć.
  • Zdejmij garnek z ognia i mieszając dodawaj wywar.
  • Zagotuj, dodaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem.
  • Możesz podać z malutkimi grzankami zezłoconymi na maśle i posypać pietruszką.
  • Kiedy byłam mała pamiętam, że zupę podawało się samą. Już jako nastolatka pamiętam ją z grzankami.

Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday

http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/12/wigilijna-zupa-z-karpia-christmas-eve.html

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wigilijna zupa z karpia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj