Wigilijna zupa grzybowa. Najprostszy przepis
Zupa grzybowa z trzech składników? To możliwe. Wypróbujcie najprostszy przepis na pyszną wigilijną zupę. Będzie pysznie!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Dokładnie umyte całe grzyby zalewa się 4 litrami zimnej wody. Soli się to i trzyma przez godzinę na małym ogniu.
- Po godzinie grzyby wyjmujemy, siekamy i wrzucamy z powrotem do zupy.
- Dodajemy masło, zabielamy roztrzepaną śmietaną.
- Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy bez łazanek.
- Tradycja każe z łazankami, ale przeciążysz w wigilię żołądek i bez nich, a zupki spróbować warto.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl