Wieprzowina Kung Bao

Wieprzowina doskonale łączy się z orientalnymi przyprawami. Imbir, chili i pieprz syczuański nadadzą mięso wyrazistości i zapewnią wyjątkowe danie na obiad. Propozycja prosto z bloga "Kuchenne przygody Gatity"

Wieprzowina Kung BaoWieprzowina Kung Bao
Agata Witowska

Składniki

  • 400 g wieprzowego schabu
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • kawałek imbiru ok. 3 cm
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki
  • olej arachidowy do smażenia
  • olej sezamowy

Marynata do mięsa:

  • 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cukru

Przepis

Schab kroimy w paski. W miseczce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy mięso i marynujemy przez 30 minut. Marchewkę i szalotkę obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, a szalotkę w grube piórka. Czosnek, imbir i chili drobno siekamy. Na woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim chili i imbir. Po chwili dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni, wtedy dodajemy czosnek, marchewkę i szalotki. Smażymy przez 3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. W misce mieszamy sos sojowy, wodę i mąkę kukurydzianą, wlewamy na patelnię i szybko mieszamy. Gdy zgęstnieje, dodajemy orzeszki, smażymy przez minutę. Na koniec posypujemy dymką, skrapiamy olejem sezamowym i od razu podajemy.
Zobacz także: ekspresowa sałatka z surimi i czosnkiem

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce