Wieprzowina Kung Bao

Wieprzowina doskonale łączy się z orientalnymi przyprawami. Imbir, chili i pieprz syczuański nadadzą mięso wyrazistości i zapewnią wyjątkowe danie na obiad. Propozycja prosto z bloga "Kuchenne przygody Gatity"

Wieprzowina Kung BaoWieprzowina Kung Bao
Agata Witowska

Składniki

  • 400 g wieprzowego schabu
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • kawałek imbiru ok. 3 cm
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki
  • olej arachidowy do smażenia
  • olej sezamowy

Marynata do mięsa:

  • 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cukru

Przepis

Schab kroimy w paski. W miseczce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy mięso i marynujemy przez 30 minut. Marchewkę i szalotkę obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, a szalotkę w grube piórka. Czosnek, imbir i chili drobno siekamy. Na woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim chili i imbir. Po chwili dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni, wtedy dodajemy czosnek, marchewkę i szalotki. Smażymy przez 3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. W misce mieszamy sos sojowy, wodę i mąkę kukurydzianą, wlewamy na patelnię i szybko mieszamy. Gdy zgęstnieje, dodajemy orzeszki, smażymy przez minutę. Na koniec posypujemy dymką, skrapiamy olejem sezamowym i od razu podajemy.
Zobacz także: ekspresowa sałatka z surimi i czosnkiem

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja