WAŻNE
TERAZ

Polacy z Flotylli Sumud "bezpiecznie wylądowali" w Atenach

Wieprzowe steki. Najlepiej smakują prosto z patelni

Wieprzowe tomahawki smażone na żeliwnej patelni z pewnością skradną serca wszystkich mięsożerców. Ziołowa marynata z dużą ilością czosnku to sekret tego dania. Steki będą się świetnie komponowały z konfiturą z zielonych pomidorów. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Wieprzowe steki. Najlepiej smakują prosto z patelniWieprzowe steki. Najlepiej smakują prosto z patelni
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 2 tomahawki wieprzowe
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • olej

Przepis

4 ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Gałązkę rozmarynu podzielić na drobne kawałki. Każdy kotlet obłożyć plasterkami czosnku i rozmarynem. Oprószyć pieprzem. Odstawić na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.

Przepis

Przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki na co najmniej godzinę – mięso do smażenia powinno być w temperaturze pokojowej. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek i rozmaryn. Przesmażyć, uważać aby nie przypalić czosnku. Zdjąć z ognia. Oczyścić mięso z czosnku i rozmarynu.

Przepis

Patelnię, najlepiej żeliwną posmarować olejem i smażyć na niej (rozgrzanej, ale bez przesady) mięso. Czas smażenia będzie zależał od grubości mięsa. 2 cm grubości kotlety należy smażyć około 6-8. Mięso przełożyć na patelnię z masłem i oblać je tym masłem. W tym czasie mięso spokojnie odpocznie.

Wybrane dla Ciebie

Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Idealny deser na słodkie zachcianki. Bez wyrzutów sumienia
Idealny deser na słodkie zachcianki. Bez wyrzutów sumienia