Trwa ładowanie...

Wielkopolskie specjały. Ślepe ryby z myrdyrdą

Ślepe ryby z myrdyrdą to tradycyjna wielkopolska zupa. Jej nazwa może być nieco myląca. W środku nie znajdziemy bowiem ani jednej ryby.

Wielkopolskie specjały. Ślepe ryby z myrdyrdąŹródło: 123RF
d2tc4lj
d2tc4lj

Ślepe ryby to tradycyjna wielkopolska zupa. Potrawa w rzeczywistości nie ma jednak nic wspólnego z rybami – jej niecodzienna nazwa pochodzi od braku charakterystycznych dla zup oczek tłuszczu. Podstawą zupy są ziemniaki. Jej dawna wersja była daniem postnym. Gdy mięso stało się jednak tańszym i bardziej dostępnym towarem, pojawiła się także wersja gotowana np. na wieprzowinie. Zupę zabiela się śmietaną i podaje z "myrdyrdą", czyli zasmażką przygotowaną z mąki.

Ślepe ryby z myrdyrdą – przepis

Składniki:

  • 150-200 g mięsa z kości wieprzowych lub żeberek (opcjonalnie)
  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • włoszczyzna
  • 200 g marchewek
  • 2 łyżki mąki
  • odrobina masła
  • sól i pieprz do smaku

Surowe mięso wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez około 20 minut. Później wyciągamy z garnka wieprzowinę lub żeberka i dodajemy wszystkie warzywa. Gdy nabiorą odpowiedniej miękkości, rozpoczynamy najważniejszą czynność – przecieranie przez durszlak. Tak przygotowaną zupę przyprawiamy solą i pieprzem. Danie podajemy z zasmażką w postaci mąki wymieszanej na patelni z gorącym masłem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2tc4lj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tc4lj
Więcej tematów