Wielkopolskie specjały. Ślepe ryby z myrdyrdą
Ślepe ryby z myrdyrdą to tradycyjna wielkopolska zupa. Jej nazwa może być nieco myląca. W środku nie znajdziemy bowiem ani jednej ryby.
Ślepe ryby to tradycyjna wielkopolska zupa. Potrawa w rzeczywistości nie ma jednak nic wspólnego z rybami – jej niecodzienna nazwa pochodzi od braku charakterystycznych dla zup oczek tłuszczu. Podstawą zupy są ziemniaki. Jej dawna wersja była daniem postnym. Gdy mięso stało się jednak tańszym i bardziej dostępnym towarem, pojawiła się także wersja gotowana np. na wieprzowinie. Zupę zabiela się śmietaną i podaje z "myrdyrdą", czyli zasmażką przygotowaną z mąki.
Ślepe ryby z myrdyrdą – przepis
Składniki:
- 150-200 g mięsa z kości wieprzowych lub żeberek (opcjonalnie)
- 1-1,5 kg ziemniaków
- włoszczyzna
- 200 g marchewek
- 2 łyżki mąki
- odrobina masła
- sól i pieprz do smaku
Surowe mięso wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez około 20 minut. Później wyciągamy z garnka wieprzowinę lub żeberka i dodajemy wszystkie warzywa. Gdy nabiorą odpowiedniej miękkości, rozpoczynamy najważniejszą czynność – przecieranie przez durszlak. Tak przygotowaną zupę przyprawiamy solą i pieprzem. Danie podajemy z zasmażką w postaci mąki wymieszanej na patelni z gorącym masłem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl