Większość z nas źle przechowuje mleko w lodówce. Sprawdź, czy ty też

Źle przechowywane mleko szybko się psuje. Większość z nas trzyma karton lub butelkę na drzwiach lodówki. Jak się okazuje to duży błąd. Drzwi to najcieplejsza część chłodziarki. Gdzie powinniśmy postawić mleko?

Mleko przechowywane w nieodpowiedni sposób szybko się psuje
Źródło zdjęć: © Fotolia | Sergey Ryzhov
Katarzyna Gileta

Wybierając w sklepie mleko, zwróćmy uwagę, by termin przydatności do spożycia był jak najdłuższy. Kupujmy raczej mniejsze pojemności, ponieważ produkt bardzo szybko się psuje. Po przyniesieniu do domu od razu wstawmy karton czy butelkę do lodówki. Najlepszym miejscem będą jednak nie drzwi, a dolna półka (tuż nad pojemnikiem na warzywa) lub tył chłodziarki, z dala od surowych mięs i produktów o bardzo intensywnym zapachu. Dlaczego? Drzwi to najcieplejsze miejsce w lodówce.

Pamiętajmy, by po każdym użyciu odstawić mleko do lodówki i dokładnie dokręcić zakrętkę. Wystarczy kilka godzin w temperaturze pokojowej, by się zepsuło. Trzymajmy mleko w tym samym pojemniku, w którym je kupiliśmy i nie wystawiajmy go na działanie promieni słonecznych.

Jeśli kupimy za dużo mleka, możemy je zamrozić. Swoje właściwości zachowa nawet przez trzy tygodnie. Musimy się jednak liczyć z tym, że podczas rozmrażania może zmienić wygląd i konsystencję.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów