Większość z nas źle przechowuje mleko w lodówce. Sprawdź, czy ty też
Źle przechowywane mleko szybko się psuje. Większość z nas trzyma karton lub butelkę na drzwiach lodówki. Jak się okazuje to duży błąd. Drzwi to najcieplejsza część chłodziarki. Gdzie powinniśmy postawić mleko?
Wybierając w sklepie mleko, zwróćmy uwagę, by termin przydatności do spożycia był jak najdłuższy. Kupujmy raczej mniejsze pojemności, ponieważ produkt bardzo szybko się psuje. Po przyniesieniu do domu od razu wstawmy karton czy butelkę do lodówki. Najlepszym miejscem będą jednak nie drzwi, a dolna półka (tuż nad pojemnikiem na warzywa) lub tył chłodziarki, z dala od surowych mięs i produktów o bardzo intensywnym zapachu. Dlaczego? Drzwi to najcieplejsze miejsce w lodówce.
Pamiętajmy, by po każdym użyciu odstawić mleko do lodówki i dokładnie dokręcić zakrętkę. Wystarczy kilka godzin w temperaturze pokojowej, by się zepsuło. Trzymajmy mleko w tym samym pojemniku, w którym je kupiliśmy i nie wystawiajmy go na działanie promieni słonecznych.
Jeśli kupimy za dużo mleka, możemy je zamrozić. Swoje właściwości zachowa nawet przez trzy tygodnie. Musimy się jednak liczyć z tym, że podczas rozmrażania może zmienić wygląd i konsystencję.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl