Wężowy owoc w dyskoncie. Poprawia trawienie lepiej niż ziołowe herbatki

Określany jest również jako oszpilna jadalna lub "wężowy owoc". Ta druga nazwa nawiązuje do charakterystycznego wyglądu skórki pokrytej drobnymi łuskami, które przypominają skórę gada.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Salak pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Najpopularniejszy jest w Malezji i Indonezji. Owoce salaka to jagody o długości ok. 5 cm, rosnące w kiści przy podstawie palmy. Słodko-kwaskowaty środek ukryty jest w twardej, brązowej skorupce. Do jedzenia nadaje się biały, galaretowaty miąższ. Aby się do niego dostać, wystarczy rozłamać skorupkę.
Jadalny jest miąższ dojrzałych owoców. Wówczas pokryta łuskami skórka jest łamliwa i można ją bez trudu oddzielić od miąższu. Salak ma ciekawy orzeźwiający smak, choć niektórzy uważają, że zostawia w ustach nieprzyjemny, jakby lekko sfermentowany posmak.

Salak to bogate źródło witamin C i A oraz z grupy B. Znajdziemy w nim także wapń, fosfor, żelazo i błonnik. Wystarczą 1-2 sztuki dziennie, by poprawić perystaltykę jelit. W większych ilościach może jednak wywołać biegunkę. Jest to dość kaloryczny owoc. 100 g dostarcza ok. 82 kcal. Najlepiej jeść go na surowo – osobno lub w sałatce owocowej. Wzbogaci także smak deserów i ciast. W Azji popularne są przetwory z salaka. Marynuje się go w occie jak gruszki.

Salak kupimy teraz w Lidlu. 100 g kosztuje 3,99 zł.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki