WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Wężowy owoc w dyskoncie. Poprawia trawienie lepiej niż ziołowe herbatki

Określany jest również jako oszpilna jadalna lub "wężowy owoc". Ta druga nazwa nawiązuje do charakterystycznego wyglądu skórki pokrytej drobnymi łuskami, które przypominają skórę gada.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Salak pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Najpopularniejszy jest w Malezji i Indonezji. Owoce salaka to jagody o długości ok. 5 cm, rosnące w kiści przy podstawie palmy. Słodko-kwaskowaty środek ukryty jest w twardej, brązowej skorupce. Do jedzenia nadaje się biały, galaretowaty miąższ. Aby się do niego dostać, wystarczy rozłamać skorupkę.
Jadalny jest miąższ dojrzałych owoców. Wówczas pokryta łuskami skórka jest łamliwa i można ją bez trudu oddzielić od miąższu. Salak ma ciekawy orzeźwiający smak, choć niektórzy uważają, że zostawia w ustach nieprzyjemny, jakby lekko sfermentowany posmak.

Salak to bogate źródło witamin C i A oraz z grupy B. Znajdziemy w nim także wapń, fosfor, żelazo i błonnik. Wystarczą 1-2 sztuki dziennie, by poprawić perystaltykę jelit. W większych ilościach może jednak wywołać biegunkę. Jest to dość kaloryczny owoc. 100 g dostarcza ok. 82 kcal. Najlepiej jeść go na surowo – osobno lub w sałatce owocowej. Wzbogaci także smak deserów i ciast. W Azji popularne są przetwory z salaka. Marynuje się go w occie jak gruszki.

Salak kupimy teraz w Lidlu. 100 g kosztuje 3,99 zł.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika