Wegetariańska zapiekanka pasterska. Z soczewicą i bryndzą
Kolejna super rozgrzewająca wersja wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej. Pyszna soczewica z pomidorami i dodatkiem ajwaru, zapieczona pod puszystą pierzynką z ziemniaków i bryndzy. Hit na jesień i zimę prosto z "Mientablog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
Puree:
- 1 kg ziemniaków
- 80-100 g bryndzy
- pora szczypta soli
- spora szczypta pieprzu
Nadzienie:
- puszka soczewicy gotowanej na parze
- mała puszka kukurydzy
- mała cebula
- łyżka oleju
- 3 łyżki łagodnego ajwaru
- 3 soczyste pomidory lub puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1/4 łyżeczki pikantnej papryki wędzonej
- spora szczypta pieprzu i soli
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę siekamy i podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy soczewicę i kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy około 5 minut, po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z bryndzą i doprawiamy do smaku. Przekładamy je na nadzienie. Zapiekamy około 30 minut w 200 stopniach.
Zobacz także: gofry i sałatka na ciepło - jesienne śniadanie
src="https://d.wpimg.pl/161791573--20185942/ssj.jpg"/>
Polecamy wideo: fakty o serze żółtym
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze