Trwa ładowanie...
d3zgy55
d3zgy55

Wegetariańska zapiekanka pasterska. Z soczewicą i bryndzą

Przepis

Kolejna super rozgrzewająca wersja wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej. Pyszna soczewica z pomidorami i dodatkiem ajwaru, zapieczona pod puszystą pierzynką z ziemniaków i bryndzy. Hit na jesień i zimę prosto z "Mientablog".

2.5
(8 głosów)
Oceń:
d3zgy55
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Wegetariańska zapiekanka pasterska. Z soczewicą i bryndzą
www.mientablog.com
Wegetariańska zapiekanka pasterska. Z soczewicą i bryndzą
Składniki

Puree:

  • 1 kg ziemniaków
  • 80-100 g bryndzy
  • pora szczypta soli
  • spora szczypta pieprzu

Nadzienie:

  • puszka soczewicy gotowanej na parze
  • mała puszka kukurydzy
  • mała cebula
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki łagodnego ajwaru
  • 3 soczyste pomidory lub puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1/4 łyżeczki pikantnej papryki wędzonej
  • spora szczypta pieprzu i soli
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Przepis

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę siekamy i podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy soczewicę i kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy około 5 minut, po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z bryndzą i doprawiamy do smaku. Przekładamy je na nadzienie. Zapiekamy około 30 minut w 200 stopniach.
Zobacz także: gofry i sałatka na ciepło - jesienne śniadanie

Polecamy wideo: fakty o serze żółtym

Wegetariańska zapiekanka pasterska. Z soczewicą i bryndzą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3zgy55

Podziel się opinią

10
2
Share
d3zgy55
d3zgy55

d3zgy55
d3zgy55
d3zgy55