Jak zrobić pyszne domowe lody – rady i przepisy

Kupienie smacznych i pewnych lodów rzemieślniczych graniczy z cudem, więc samodzielne ich przygotowanie jest naprawdę dobrym pomysłem. Zrobienie domowych lodów nie jest bardzo skomplikowanym zadaniem, a na pewno przyniesie nam mnóstwo satysfakcji i przynajmniej będziemy mieli pewność, co się w nich znajduje.

Domowe lodyDomowe lody
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oksana Bratanova
19

Domowe lody - od czego zacząć?

Lody domowe najczęściej robi się na bazie żółtek łączonych ze śmietanką (tzw. lody w stylu francuskim), które wychodzą puszyste i mają gładką konsystencję, lub na bazie śmietanki i mleka, bez dodatku żółtek (tzw. lody w stylu filadelfijskim), które są mniej puszyste, ale za to też mniej kaloryczne. My skupimy się na tym drugim rodzaju lodów.

Najważniejsze w przygotowaniu domowych lodów jest wybranie odpowiedniej śmietanki. Aby tego dokonać, warto przyjrzeć się kilku sprawom.

Po pierwsze, musi to być śmietanka o wysokiej zawartości tłuszczu (30-36%), ale nie śmietana, którą również znajdziemy w tłustej wersji. Dlaczego? Gdyż śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu nie nada odpowiedniego smaku lodom. Ona nadaje się do zrobienia domowego masła, do sosu albo zupy, a nie deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody a odchudzanie. Dietetyk obala popularny mit

Po drugie, w składzie produktu nie powinno być nic poza śmietanką. Wszelkie kultury bakterii powodują, że śmietanka jest ukwaszona, a do zrobienia lodów musi być słodka. Na opakowaniu możemy znaleźć informację o tym, czy śmietana jest przeznaczona do deserów albo do ubijania.

Po trzecie, śmietanka powinna mieć płynną konsystencję.

Przepis na domowe lody śmietankowe

Składniki:

  • 400 ml dobrej śmietanki 30-36 proc.,
  • 200 ml mleka,
  • 60-80 g cukru – w zależności od preferencji smakowych.

Przygotowanie:

  1. Połowę śmietanki wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy aż cukier rozpuści się. Zdejmujemy z ognia, dodajemy do pozostałej części śmietanki, dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy.
  2. Masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy i ponownie miksujemy. Czynność powtarzamy co pół godziny, mrożąc lody przez 3-4 godziny, aż całkowicie stężeją.
  3. Lody najlepiej zjadać świeże – w ciągu 2-3 dni.

Przepis na domowe lody czekoladowe

Składniki:

  • 300 ml dobrej śmietanki 30-36 proc.,
  • 250 ml mleka 2 proc.,
  • 80-90 g cukru – w zależności od preferencji,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 75 g mlecznej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Połowę śmietanki wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy do momentu, aż cukier rozpuści się. W tym czasie dzielimy czekolady na mniejsze kawałki.
  2. Do podgrzewanej śmietanki z rozpuszczonym cukrem dodajemy resztę śmietanki i mleko. Zagotowujemy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do czasu, aż czekolada rozpuści się i dokładnie połączy z pozostałymi składnikami.
  3. Masę przelewamy do pojemnika, w którym chcemy zamrozić lody. Studzimy ją i wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy i miksujemy. Czynność powtarzamy przez 3-4 godziny co pół godziny.

Przepis na domowe lody truskawkowe

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 300 g dobrej śmietanki 30-36 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 5 łyżek cukru.

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Wrzucamy je do garnka, zasypujemy połową cukru i podsmażamy do czasu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się. Studzimy i wstawiamy truskawki do lodówki.
  2. W tym czasie łączymy ze sobą śmietankę, resztę cukru i serek mascarpone. Mieszankę również wstawiamy do lodówki. Po ok. kwadransie wyjmujemy i miksujemy przez 2 minuty. Dodajemy do masy truskawki i dokładnie mieszamy.
  3. Przekładamy do naczynia i wstawiamy na 6 godzin do zamrażalnika, co ok. godzinę wyjmując i miksując lody.

Przepis na domowe lody bananowe na patyku

Składniki:

  • 2 banany,
  • 10 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki płynnego miodu.

Przygotowanie:

  1. Banany obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Dodajemy do nich jogurt i miód, a potem dokładnie miksujemy.
  2. Przekładamy do mniejszych foremek, wkładamy do każdej patyczek i mrozimy przez 3-4 godziny.

Przepis na domowe lody stracciatella

Składniki:

  • 300 ml dobrej śmietanki 30-36 proc.,
  • 200 ml zimnego mleka skondensowanego słodzonego,
  • 60 g posiekanej lub startej na tarce o grubych oczkach czekolady.

Przygotowanie:

  1. Do śmietanki dodajemy mleko skondensowane. Ubijamy przez ok. 2 minuty, by masa napowietrzyła się. Dosypujemy czekoladę. Całość mieszamy łyżką i przelewamy do pojemnika.
  2. Wstawiamy do zamrażalnika. Po 2 godzinach lody wyjmujemy i znów mieszamy łyżką. Ponownie wstawiamy do zamrażalnika na kolejne 4 godziny. Lody są gotowe do jedzenia.

Aby domowe lody były kremowe i puszyste, musimy pamiętać, by co jakiś czas wyjmować je w trakcie chłodzenia i miksować. Wymaga to uwagi i dodatkowego zaangażowania, ale efekty są naprawdę zadowalające.

Domowe lody najlepiej nakładać specjalną łyżką do lodów. Dzięki temu gałki będą równe i okrągłe, a deser podany w atrakcyjnych pucharkach będzie się pięknie prezentował. Lody można uzupełnić bitą śmietaną i owocami. Świetnym pomysłem jest też gałka lodów podana z ciepłą szarlotką albo kawą typu latte.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne