Trwa ładowanie...

Jak zrobić pyszne domowe lody – rady i przepisy

Kupienie smacznych i pewnych lodów rzemieślniczych graniczy z cudem, więc samodzielne ich przygotowanie jest naprawdę dobrym pomysłem. Zrobienie domowych lodów nie jest bardzo skomplikowanym zadaniem, a na pewno przyniesie nam mnóstwo satysfakcji i przynajmniej będziemy mieli pewność, co się w nich znajduje.

Domowe lodyDomowe lodyŹródło: Adobe Stock, fot: Oksana Bratanova
d3ixacu
d3ixacu

Domowe lody - od czego zacząć?

Lody domowe najczęściej robi się na bazie żółtek łączonych ze śmietanką (tzw. lody w stylu francuskim), które wychodzą puszyste i mają gładką konsystencję, lub na bazie śmietanki i mleka, bez dodatku żółtek (tzw. lody w stylu filadelfijskim), które są mniej puszyste, ale za to też mniej kaloryczne. My skupimy się na tym drugim rodzaju lodów.

Najważniejsze w przygotowaniu domowych lodów jest wybranie odpowiedniej śmietanki. Aby tego dokonać, warto przyjrzeć się kilku sprawom.

Po pierwsze, musi to być śmietanka o wysokiej zawartości tłuszczu (30-36%), ale nie śmietana, którą również znajdziemy w tłustej wersji. Dlaczego? Gdyż śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu nie nada odpowiedniego smaku lodom. Ona nadaje się do zrobienia domowego masła, do sosu albo zupy, a nie deseru.

d3ixacu

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody a odchudzanie. Dietetyk obala popularny mit

Po drugie, w składzie produktu nie powinno być nic poza śmietanką. Wszelkie kultury bakterii powodują, że śmietanka jest ukwaszona, a do zrobienia lodów musi być słodka. Na opakowaniu możemy znaleźć informację o tym, czy śmietana jest przeznaczona do deserów albo do ubijania.

Po trzecie, śmietanka powinna mieć płynną konsystencję.

Przepis na domowe lody śmietankowe

Składniki:

  • 400 ml dobrej śmietanki 30-36 proc.,
  • 200 ml mleka,
  • 60-80 g cukru – w zależności od preferencji smakowych.
d3ixacu

Przygotowanie:

  1. Połowę śmietanki wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy aż cukier rozpuści się. Zdejmujemy z ognia, dodajemy do pozostałej części śmietanki, dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy.
  2. Masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy i ponownie miksujemy. Czynność powtarzamy co pół godziny, mrożąc lody przez 3-4 godziny, aż całkowicie stężeją.
  3. Lody najlepiej zjadać świeże – w ciągu 2-3 dni.

Przepis na domowe lody czekoladowe

Składniki:

  • 300 ml dobrej śmietanki 30-36 proc.,
  • 250 ml mleka 2 proc.,
  • 80-90 g cukru – w zależności od preferencji,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 75 g mlecznej czekolady.
d3ixacu

Przygotowanie:

  1. Połowę śmietanki wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy do momentu, aż cukier rozpuści się. W tym czasie dzielimy czekolady na mniejsze kawałki.
  2. Do podgrzewanej śmietanki z rozpuszczonym cukrem dodajemy resztę śmietanki i mleko. Zagotowujemy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do czasu, aż czekolada rozpuści się i dokładnie połączy z pozostałymi składnikami.
  3. Masę przelewamy do pojemnika, w którym chcemy zamrozić lody. Studzimy ją i wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy i miksujemy. Czynność powtarzamy przez 3-4 godziny co pół godziny.

Przepis na domowe lody truskawkowe

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 300 g dobrej śmietanki 30-36 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 5 łyżek cukru.
d3ixacu

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Wrzucamy je do garnka, zasypujemy połową cukru i podsmażamy do czasu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się. Studzimy i wstawiamy truskawki do lodówki.
  2. W tym czasie łączymy ze sobą śmietankę, resztę cukru i serek mascarpone. Mieszankę również wstawiamy do lodówki. Po ok. kwadransie wyjmujemy i miksujemy przez 2 minuty. Dodajemy do masy truskawki i dokładnie mieszamy.
  3. Przekładamy do naczynia i wstawiamy na 6 godzin do zamrażalnika, co ok. godzinę wyjmując i miksując lody.

Przepis na domowe lody bananowe na patyku

Składniki:

  • 2 banany,
  • 10 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki płynnego miodu.
d3ixacu

Przygotowanie:

  1. Banany obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Dodajemy do nich jogurt i miód, a potem dokładnie miksujemy.
  2. Przekładamy do mniejszych foremek, wkładamy do każdej patyczek i mrozimy przez 3-4 godziny.

Przepis na domowe lody stracciatella

Składniki:

  • 300 ml dobrej śmietanki 30-36 proc.,
  • 200 ml zimnego mleka skondensowanego słodzonego,
  • 60 g posiekanej lub startej na tarce o grubych oczkach czekolady.
d3ixacu

Przygotowanie:

  1. Do śmietanki dodajemy mleko skondensowane. Ubijamy przez ok. 2 minuty, by masa napowietrzyła się. Dosypujemy czekoladę. Całość mieszamy łyżką i przelewamy do pojemnika.
  2. Wstawiamy do zamrażalnika. Po 2 godzinach lody wyjmujemy i znów mieszamy łyżką. Ponownie wstawiamy do zamrażalnika na kolejne 4 godziny. Lody są gotowe do jedzenia.

Aby domowe lody były kremowe i puszyste, musimy pamiętać, by co jakiś czas wyjmować je w trakcie chłodzenia i miksować. Wymaga to uwagi i dodatkowego zaangażowania, ale efekty są naprawdę zadowalające.

Domowe lody najlepiej nakładać specjalną łyżką do lodów. Dzięki temu gałki będą równe i okrągłe, a deser podany w atrakcyjnych pucharkach będzie się pięknie prezentował. Lody można uzupełnić bitą śmietaną i owocami. Świetnym pomysłem jest też gałka lodów podana z ciepłą szarlotką albo kawą typu latte.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3ixacu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ixacu
Więcej tematów