WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 3. golu Polski

Jak zrobić pyszne domowe lody – rady i przepisy

Kupienie smacznych i pewnych lodów rzemieślniczych graniczy z cudem, więc samodzielne ich przygotowanie jest naprawdę dobrym pomysłem. Zrobienie domowych lodów nie jest bardzo skomplikowanym zadaniem, a na pewno przyniesie nam mnóstwo satysfakcji i przynajmniej będziemy mieli pewność, co się w nich znajduje.

Domowe lodyDomowe lody
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oksana Bratanova

Domowe lody - od czego zacząć?

Lody domowe najczęściej robi się na bazie żółtek łączonych ze śmietanką (tzw. lody w stylu francuskim), które wychodzą puszyste i mają gładką konsystencję, lub na bazie śmietanki i mleka, bez dodatku żółtek (tzw. lody w stylu filadelfijskim), które są mniej puszyste, ale za to też mniej kaloryczne. My skupimy się na tym drugim rodzaju lodów.

Najważniejsze w przygotowaniu domowych lodów jest wybranie odpowiedniej śmietanki. Aby tego dokonać, warto przyjrzeć się kilku sprawom.

Po pierwsze, musi to być śmietanka o wysokiej zawartości tłuszczu (30-36%), ale nie śmietana, którą również znajdziemy w tłustej wersji. Dlaczego? Gdyż śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu nie nada odpowiedniego smaku lodom. Ona nadaje się do zrobienia domowego masła, do sosu albo zupy, a nie deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody a odchudzanie. Dietetyk obala popularny mit

Po drugie, w składzie produktu nie powinno być nic poza śmietanką. Wszelkie kultury bakterii powodują, że śmietanka jest ukwaszona, a do zrobienia lodów musi być słodka. Na opakowaniu możemy znaleźć informację o tym, czy śmietana jest przeznaczona do deserów albo do ubijania.

Po trzecie, śmietanka powinna mieć płynną konsystencję.

Przepis na domowe lody śmietankowe

Składniki:

  • 400 ml dobrej śmietanki 30-36 proc.,
  • 200 ml mleka,
  • 60-80 g cukru – w zależności od preferencji smakowych.

Przygotowanie:

  1. Połowę śmietanki wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy aż cukier rozpuści się. Zdejmujemy z ognia, dodajemy do pozostałej części śmietanki, dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy.
  2. Masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy i ponownie miksujemy. Czynność powtarzamy co pół godziny, mrożąc lody przez 3-4 godziny, aż całkowicie stężeją.
  3. Lody najlepiej zjadać świeże – w ciągu 2-3 dni.

Przepis na domowe lody czekoladowe

Składniki:

  • 300 ml dobrej śmietanki 30-36 proc.,
  • 250 ml mleka 2 proc.,
  • 80-90 g cukru – w zależności od preferencji,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 75 g mlecznej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Połowę śmietanki wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy do momentu, aż cukier rozpuści się. W tym czasie dzielimy czekolady na mniejsze kawałki.
  2. Do podgrzewanej śmietanki z rozpuszczonym cukrem dodajemy resztę śmietanki i mleko. Zagotowujemy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do czasu, aż czekolada rozpuści się i dokładnie połączy z pozostałymi składnikami.
  3. Masę przelewamy do pojemnika, w którym chcemy zamrozić lody. Studzimy ją i wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy i miksujemy. Czynność powtarzamy przez 3-4 godziny co pół godziny.

Przepis na domowe lody truskawkowe

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 300 g dobrej śmietanki 30-36 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 5 łyżek cukru.

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Wrzucamy je do garnka, zasypujemy połową cukru i podsmażamy do czasu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się. Studzimy i wstawiamy truskawki do lodówki.
  2. W tym czasie łączymy ze sobą śmietankę, resztę cukru i serek mascarpone. Mieszankę również wstawiamy do lodówki. Po ok. kwadransie wyjmujemy i miksujemy przez 2 minuty. Dodajemy do masy truskawki i dokładnie mieszamy.
  3. Przekładamy do naczynia i wstawiamy na 6 godzin do zamrażalnika, co ok. godzinę wyjmując i miksując lody.

Przepis na domowe lody bananowe na patyku

Składniki:

  • 2 banany,
  • 10 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki płynnego miodu.

Przygotowanie:

  1. Banany obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Dodajemy do nich jogurt i miód, a potem dokładnie miksujemy.
  2. Przekładamy do mniejszych foremek, wkładamy do każdej patyczek i mrozimy przez 3-4 godziny.

Przepis na domowe lody stracciatella

Składniki:

  • 300 ml dobrej śmietanki 30-36 proc.,
  • 200 ml zimnego mleka skondensowanego słodzonego,
  • 60 g posiekanej lub startej na tarce o grubych oczkach czekolady.

Przygotowanie:

  1. Do śmietanki dodajemy mleko skondensowane. Ubijamy przez ok. 2 minuty, by masa napowietrzyła się. Dosypujemy czekoladę. Całość mieszamy łyżką i przelewamy do pojemnika.
  2. Wstawiamy do zamrażalnika. Po 2 godzinach lody wyjmujemy i znów mieszamy łyżką. Ponownie wstawiamy do zamrażalnika na kolejne 4 godziny. Lody są gotowe do jedzenia.

Aby domowe lody były kremowe i puszyste, musimy pamiętać, by co jakiś czas wyjmować je w trakcie chłodzenia i miksować. Wymaga to uwagi i dodatkowego zaangażowania, ale efekty są naprawdę zadowalające.

Domowe lody najlepiej nakładać specjalną łyżką do lodów. Dzięki temu gałki będą równe i okrągłe, a deser podany w atrakcyjnych pucharkach będzie się pięknie prezentował. Lody można uzupełnić bitą śmietaną i owocami. Świetnym pomysłem jest też gałka lodów podana z ciepłą szarlotką albo kawą typu latte.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw