Jak zrobić pyszne domowe lody – rady i przepisy
Kupienie smacznych i pewnych lodów rzemieślniczych graniczy z cudem, więc samodzielne ich przygotowanie jest naprawdę dobrym pomysłem. Zrobienie domowych lodów nie jest bardzo skomplikowanym zadaniem, a na pewno przyniesie nam mnóstwo satysfakcji i przynajmniej będziemy mieli pewność, co się w nich znajduje.
Domowe lody - od czego zacząć?
Lody domowe najczęściej robi się na bazie żółtek łączonych ze śmietanką (tzw. lody w stylu francuskim), które wychodzą puszyste i mają gładką konsystencję, lub na bazie śmietanki i mleka, bez dodatku żółtek (tzw. lody w stylu filadelfijskim), które są mniej puszyste, ale za to też mniej kaloryczne. My skupimy się na tym drugim rodzaju lodów.
Najważniejsze w przygotowaniu domowych lodów jest wybranie odpowiedniej śmietanki. Aby tego dokonać, warto przyjrzeć się kilku sprawom.
Po pierwsze, musi to być śmietanka o wysokiej zawartości tłuszczu (30-36%), ale nie śmietana, którą również znajdziemy w tłustej wersji. Dlaczego? Gdyż śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu nie nada odpowiedniego smaku lodom. Ona nadaje się do zrobienia domowego masła, do sosu albo zupy, a nie deseru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lody a odchudzanie. Dietetyk obala popularny mit
Po drugie, w składzie produktu nie powinno być nic poza śmietanką. Wszelkie kultury bakterii powodują, że śmietanka jest ukwaszona, a do zrobienia lodów musi być słodka. Na opakowaniu możemy znaleźć informację o tym, czy śmietana jest przeznaczona do deserów albo do ubijania.
Po trzecie, śmietanka powinna mieć płynną konsystencję.
Przepis na domowe lody śmietankowe
Składniki:
- 400 ml dobrej śmietanki 30-36 proc.,
- 200 ml mleka,
- 60-80 g cukru – w zależności od preferencji smakowych.
Przygotowanie:
- Połowę śmietanki wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy aż cukier rozpuści się. Zdejmujemy z ognia, dodajemy do pozostałej części śmietanki, dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy.
- Masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy i ponownie miksujemy. Czynność powtarzamy co pół godziny, mrożąc lody przez 3-4 godziny, aż całkowicie stężeją.
- Lody najlepiej zjadać świeże – w ciągu 2-3 dni.
Przepis na domowe lody czekoladowe
Składniki:
- 300 ml dobrej śmietanki 30-36 proc.,
- 250 ml mleka 2 proc.,
- 80-90 g cukru – w zależności od preferencji,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 75 g mlecznej czekolady.
Przygotowanie:
- Połowę śmietanki wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy do momentu, aż cukier rozpuści się. W tym czasie dzielimy czekolady na mniejsze kawałki.
- Do podgrzewanej śmietanki z rozpuszczonym cukrem dodajemy resztę śmietanki i mleko. Zagotowujemy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do czasu, aż czekolada rozpuści się i dokładnie połączy z pozostałymi składnikami.
- Masę przelewamy do pojemnika, w którym chcemy zamrozić lody. Studzimy ją i wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy i miksujemy. Czynność powtarzamy przez 3-4 godziny co pół godziny.
Przepis na domowe lody truskawkowe
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 300 g dobrej śmietanki 30-36 proc.,
- 250 g serka mascarpone,
- 5 łyżek cukru.
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy i szypułkujemy. Wrzucamy je do garnka, zasypujemy połową cukru i podsmażamy do czasu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się. Studzimy i wstawiamy truskawki do lodówki.
- W tym czasie łączymy ze sobą śmietankę, resztę cukru i serek mascarpone. Mieszankę również wstawiamy do lodówki. Po ok. kwadransie wyjmujemy i miksujemy przez 2 minuty. Dodajemy do masy truskawki i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do naczynia i wstawiamy na 6 godzin do zamrażalnika, co ok. godzinę wyjmując i miksując lody.
Przepis na domowe lody bananowe na patyku
Składniki:
- 2 banany,
- 10 łyżek jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki płynnego miodu.
Przygotowanie:
- Banany obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Dodajemy do nich jogurt i miód, a potem dokładnie miksujemy.
- Przekładamy do mniejszych foremek, wkładamy do każdej patyczek i mrozimy przez 3-4 godziny.
Przepis na domowe lody stracciatella
Składniki:
- 300 ml dobrej śmietanki 30-36 proc.,
- 200 ml zimnego mleka skondensowanego słodzonego,
- 60 g posiekanej lub startej na tarce o grubych oczkach czekolady.
Przygotowanie:
- Do śmietanki dodajemy mleko skondensowane. Ubijamy przez ok. 2 minuty, by masa napowietrzyła się. Dosypujemy czekoladę. Całość mieszamy łyżką i przelewamy do pojemnika.
- Wstawiamy do zamrażalnika. Po 2 godzinach lody wyjmujemy i znów mieszamy łyżką. Ponownie wstawiamy do zamrażalnika na kolejne 4 godziny. Lody są gotowe do jedzenia.
Aby domowe lody były kremowe i puszyste, musimy pamiętać, by co jakiś czas wyjmować je w trakcie chłodzenia i miksować. Wymaga to uwagi i dodatkowego zaangażowania, ale efekty są naprawdę zadowalające.
Domowe lody najlepiej nakładać specjalną łyżką do lodów. Dzięki temu gałki będą równe i okrągłe, a deser podany w atrakcyjnych pucharkach będzie się pięknie prezentował. Lody można uzupełnić bitą śmietaną i owocami. Świetnym pomysłem jest też gałka lodów podana z ciepłą szarlotką albo kawą typu latte.