Weganka Sharleen Ndungu zjadła kawałek mięsa. Rzecznik piekarni zareagował

W XXI wieku przybywa liczba wegan. Powstaje coraz więcej restauracji i produktów, które pomagają im urozmaicić dietę. Czasami zdarzają się pomyłki i zamiast sojowego odpowiednika natrafiają na mięso. Taką sytuację miała Sharleen Ndungu.

Piekarnia Greggs w Wielkiej Brytanii
Źródło zdjęć: © East News
Dominika Czerniszewska

20-letnia weganka z Wielkiej Brytanii, Sharleen Ndungu przestała jeść mięso dwa lata temu. Ostatnio wstąpiła do popularnej sieci piekarni Greggs po wegańską kiełbasę zapiekaną w cieście, która podawana jest na ciepło. Okazało się, że jeden z pracowników pomylił się i podał jej wersję z prawdziwym mięsem. Swoją historię opowiedziała "Daily Mail".

- Nie jadłam mięsa od 2 lat. Zaczął mnie boleć brzuch i dostałam palpitacji serca. Zaczęłam panikować, bo to dzieje się tylko wtedy, kiedy jem mięso. Teraz mam traumę na całe życie. Moje ciało zostało zatrute na wieczność - powiedziała Ndungu w rozmowie z mediami. - Oczekiwałam publicznych przeprosin, aby ostrzec innych ludzi, żeby uważali na takie rzeczy. Niektóre osoby mogą być uczulone na wieprzowinę i mogą nawet umrzeć z powodu takiego głupiego błędu. Niejedzenie mięsa to mój wybór, bo mięso powoduje raka. Ten wybór został mi odebrany - dodała.

W ramach rekompensaty oburzonej klientce zaoferowano voucher na sumę 30 funtów, ale odmówiła jego przyjęcia. Kiedy o sprawie zrobiło się głośno, zareagował manager piekarni Greggs. "Oferujemy naszym klientom natychmiastową refundację. Jeśli jej nie przyjmują, kierujemy sprawę do głównego biura. Ta pani zdecydowanie otrzymała przeprosiny – takie są standardy naszej firmy" - wyjaśnił.

"Przeprosiliśmy klientkę w związku z zaistniałym incydentem. Podejmujemy wysiłki, aby podobna sytuacja nie miała miejsca w przyszłości i badamy tę sprawę" - dodał rzecznik piekarni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle