Wędliny ze znakiem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Co to oznacza?

Rzemiosło wędliniarskie w Polsce ma się dobrze. Coraz popularniejsze są wyroby z małych, rodzinnych zakładów, gdzie tradycja wyrobu wędlin przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Stawiamy na jakość i dobry smak. To bardzo dobry kierunek!

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Dawniej kiełbasy i wędliny produkowano we własnych gospodarstwach, a ich nadmiar sprzedawano na targach. Ubój zwierząt gospodarskich był dużym wydarzeniem w życiu rodziny. Mięso przerabiano według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, a uzyskane w ten sposób produkty zapewniały pożywienie rodzinie na długie tygodnie.

Po latach, kiedy świat postawił na masową produkcję, z rozrzewnieniem wspominano smak dawnych wyrobów mięsnych. Ostatnio obserwujemy jednak powrót do tego co dobre i tradycyjne. To szczególnie zauważalne w okresie przedświątecznym, gdy planujemy spotkania w rodzinnym gronie. Chcemy zaserwować gościom wszystko, co najlepsze. A im bardziej tradycyjnie, tym lepiej.

Konsumenci coraz bardziej świadomi

Z uwagą czytamy etykiety. Poszukujemy produktów wysokiej jakości, za co jesteśmy skłoni zapłacić więcej. Interesuje nas historia danej marki oraz stosowane przez firmę metody produkcji. Na opakowaniach szukamy też certyfikatów, które świadomym konsumentom podpowiadają, z jakim produktem mają do czynienia.

Kupując wędliny i kiełbasy kierujemy się nie tylko ich wyglądem na sklepowej ladzie, ale też listą składników czy marką. Chętnie też wybieramy produkty znane od lat, m.in. kabanosy, krakowską czy kiełbasę myśliwską. Ich tradycja jest w Polsce bardzo długa, a sposób produkcji niezmieniony od lat. Wszystkie one zostały wpisane do unijnego rejestru jako polska Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (Traditional Speciality Guaranted). Co to oznacza?

Jest to europejski znak jakości, który podpowiada konsumentom, że mają do czynienia z tradycyjnym produktem rolnym lub środkiem spożywczym (bez powiązania z określonym obszarem geograficznym). By go uzyskać, muszą zostać spełnione trzy warunki:

  • jego nazwa musi być charakterystyczna, np. kiełbasa krakowska sucha tradycyjna, kabanosy staropolskie czy kiełbasa myśliwska staropolska, lub też wyrażać specyficzny charakter produktu rolnego lub środka spożywczego,
  • produkt musi się wyróżniać na tle innych produktów tej samej kategorii,
  • tradycyjny charakter produktu może być wyrażony poprzez użycie tradycyjnych produktów, składu lub sposobu wytwarzania.

Wybierając produkt ze znakiem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność konsument ma pewność, że otrzymał produkt tradycyjny, wytwarzany sposobami znanymi od lat. To odróżnia go od innych, podobnych do niego, produktów.

Produkty zarejestrowane jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność chronione są przed fałszowaniem i nadużywaniem. Już na etapie składania dokumentacji konieczne jest podanie informacji dotyczących tradycji, pochodzenia oraz historii wytwarzania produktu, również tych historycznych i pochodzących z innych materiałów źródłowych, np. literatury lub prasy.

© materiały partnera

Jak smakuje tradycja?

Wędliny i kiełbasy od wieków królują na polskich stołach. Jadano je od święta, z czasem również pojawiały się na naszych stołach na co dzień. Wiele osób jest zdania, że polskie wędliny produkowane według tradycyjnych receptur to towar, z którego możemy być dumni i który stanowi znak rozpoznawczy polskiej kuchni na całym świecie.

Ale by tak było, trzeba wybrać wędliny i kiełbasy produkowane według dawnych receptur i z dbałością o każdy szczegół. Taka filozofia przyświeca najczęściej małym rodzinnym markom, które na polskie stoły od lat dostarczają wysokiej jakości produkty. Łączą tradycję dobrego jedzenia z doświadczeniem pokoleń i pomysłowością młodych przedsiębiorców. W takich wyrobach próżno szukać syntetycznych dodatków, takich jak glutaminianów, fosforanów czy barwników.

Dobrej jakości wędliny to produkty pożądane w naszej diecie. Ich zakup jednak nie może być przypadkowy. Jeśli chcemy mieć pewność, że sięgamy po produkty wysokiej jakości produkowane według niezmienianej od dekad receptury, warto wybierać wędliny i kiełbasy ze znakiem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

© materiały partnera
Partnerem treści jest Olewnik
Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru