Warzywa, na które trzeba uważać

Wpajano nam, że jedzenie warzyw zawsze wychodzi na zdrowie. Mają dużo witamin, większość z nich jest niskokaloryczna, więc można jeść je do woli. Jednak nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić. Kto i na jakie warzywa powinien uważać, wyjaśnia Joanna Kostyszyn, dietetyk Naturhouse.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

- Czy wszystkie warzywa są zdrowe?

- Tak, jedynie nieprawidłowa uprawa czy niewłaściwe przechowywanie może sprawić, że będę one mniej lub bardziej szkodliwe dla zdrowia. Nie jedzmy nieświeżych, źle przechowywanych okazów, których spożycie może wywołać różnego rodzaju schorzenia. Znaczenie ma też odpowiednie przygotowanie, czyli mycie, obieranie czy gotowanie. Właściwości niektórych warzyw powodują, że nie są one zalecane dla osób z pewnymi jednostkami chorobowymi.

- Które warzywa szkodzą i dlaczego?

- Warzywa nieodpowiednio nawożone i przechowywane w niewłaściwych warunkach, co w rezultacie może prowadzić do wystąpienia pleśni. Również warzywa przetworzone nie są zaliczane do produktów zdrowych. Głównie dlatego, że muszą przejść przez wiele etapów np. gotowanie w wysokich temperaturach. Podczas takiej obróbki warzywa wrażliwe na ciepło tracą witaminy i minerały, takie jak witamina B i C, kwas foliowy czy potas. Równie niezdrowe w przypadku przetworzonych produktów jest dodawanie sztucznych barwników, aromatów i tłuszczów, syropu kukurydzianego lub cukru kukurydzianego, aspartamu itp. Mało kto wie, że liście rabarbaru czy szczawiu zawierają toksyny zwane jako kwas szczawiowy. Na szczęście liście zawierające substancje trujące, są starannie przycinane.

- Kto nie powinien jadać warzyw albo mocno je ograniczyć?

- Na młode, surowe jarzyny muszą uważać osoby z alergiami pokarmowymi, cierpiący na owrzodzenie żołądka i dwunastnicy czy zespół jelita drażliwego. Gotowanej kukurydzy, marchewki i buraczków powinny unikać chorzy na cukrzycę. Szczaw i rabarbar wykluczamy z diety w przypadku artretyzmu, reumatyzmu, schorzeń nerek, chorej wątroby czy innych chorób układu pokarmowego. Osoby mające problem z dną moczanową (artretyzm) muszą unikać także zielonego groszku i fasolki szparagowej. Chora wątroba oznacza rezygnację z cebuli - zarówno surowej, jak i przyrumienionej na tłuszczu - a także kapusty: białej, czerwonej i włoskiej, przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem, grochem, fasolą i soją.

- Kapusta wzdyma, a ziemniak tuczy. Czy warto wierzyć w te popularne hasła?

- Nie do końca. Nie jest prawdą, że sama kapusta wzdyma. Owszem, dzieje się tak przez niewłaściwe jej przygotowanie - długie gotowanie, przesalanie, dodawanie zasmażki, zbyt dużą ilość tłuszczu. Podobna sytuacja jest z ziemniakami. Dostarczają sporo minerałów i witamin. Ponadto są lekkostrawne, a zawarte w nich związki - łatwo przyswajalne. Najwięcej minerałów i witamin znajduje się tuż pod skórką, natomiast w środku gromadzi się głównie skrobia. Dlatego obierajmy ziemniaki cienko, a jeszcze lepiej gotujmy je lub pieczmy w mundurkach. Niewątpliwie warto jeść wszystkie warzywa, ale z umiarem i urozmaicone.

- Czy warto jeść warzywa egzotyczne? Coraz więcej ich w sklepach.

- Moim zdaniem warto, właśnie ze względu na urozmaicenie sobie posiłków i dostarczanych wartości odżywczych. Chcę również zachęcić do jedzenia karczocha, polecam go przede wszystkim osobom, cierpiącym na schorzenia wątroby oraz nerek. Karczoch posiada właściwości, które powodują zwiększone wydzielanie żółci, co w tym przypadku regeneruje i chroni wątrobę.

- Wiosną trzeba o to zapytać - lepsze są mrożone warzywa czy nowalijki?

- Warto jeść zarówno mrożonki jak i nowalijki. Warzywa mrożone nie są pozbawione walorów odżywczych, ponieważ straty związane z zamrażaniem są niewielkie. W przypadku nowalijek ważne jest, aby nie kupować ich bardzo wcześnie (przed sezonem) lub takich, które nie wyglądają naturalnie - są znacznie większe, błyszczące i nie mają naturalnego zapachu, ponieważ mogą zawierać szkodliwe substancje przyspieszające wzrost roślin.

ml/mmch

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja