Owoce na cenzurowanym

Są najprostszym deserem. Jadamy je, kiedy poczujemy głód lub gdy organizm domaga się czegoś słodkiego. Są też świetnym dodatkiem do dań wytrawnych. Jednak owoce, choć wydają się zupełnie bezpieczną przekąską, mogą nam szkodzić.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Żywieniowcy biją na alarm. Jemy coraz więcej przetworzonych produktów, szkodliwych tłuszczów trans, pijemy słodkie gazowane napoje. Jeżeli dodamy do tego siedzący tryb życia, efekty nietrudno przewidzieć . Może dlatego, gdy sięgamy po owoce - szczególnie świeże, sezonowe – czujemy się rozgrzeszeni. Przecież je możemy jeść do woli. Jednak i w tym przypadku trzeba zachować umiar. To, których owoców nie powinniśmy jadać zbyt często i dlaczego, wyjaśnia Marietta Wyciechowska, dietetyczka z Centrum Dietetycznego Naturhouse.

- Czy wszystkie owoce są zdrowe?

- Oczywiście, wszystkie owoce są zdrowe, ponieważ stanowią świetne źródło witamin, minerałów, wody i błonnika pokarmowego. W swoim składzie mają również cukry proste, będące źródłem energii, kwasy organiczne oraz substancje antyutleniające wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu chorób.

- Zdarza się jednak, że owoce szkodzą?

- Tak, ale nie możemy powiedzieć, że istnieją owoce niezdrowe. Szkodzić mogą natomiast środki chemiczne, którymi są nawożone czy opryskiwane, niewłaściwy sposób przechowywania czy spożywanie ich w nadmiernych ilościach, gdy jest to niewskazane. Aby zachować walory zdrowotne i smakowe owoców pamiętajmy, że powinny być świeże i dokładnie umyte. Najlepiej, by pochodziły z bezpiecznych upraw. Jeżeli owoce sprowadzane są z bardzo daleka i mimo długiego transportu wyglądają świeżo i smacznie, możemy podejrzewać, że dodano do nich konserwanty chemiczne.

- Nawet jeśli kupimy ładne egzemplarze, nie oznacza to, że możemy jeść je pełnymi garściami, prawda?

- W jedzeniu owoców należy zachować umiar, ponieważ zawierają duże ilości cukrów prostych, co może być przyczyną wahań poziomu glukozy we krwi i wzrostu wagi ciała. W ciągu dnia osoba dorosła powinna spożywać około 300 gramów owoców rozłożonych na 2 lub 3 porcje. Zawartość cukrów jak i witamin jest różna w zależności od rodzaju owoców. Słodycz maskują zawarte w nich kwasy organiczne, dlatego jedzeniu nie towarzyszy uczucie sytości.

- Które owoce są na cenzurowanym?

- Do najbardziej kalorycznych należą banany, winogrona, figi, awokado i kokosy. W dietach obniżających wagę ciała są one niewskazane.

- Jednak nie tylko osoby odchudzające się muszą być ostrożne?

- Na owoce szczególnie powinni uważać cukrzycy, osoby z alergiami pokarmowymi, jak również cierpiący na dolegliwości związane z układem pokarmowym. Chorzy na cukrzycę powinni jeść codziennie ok. 250 gramów owoców rozłożonych na kilka mniejszych porcji, aby nie powodować wzrostu poziomu glukozy we krwi. Alergicy muszą uważać zwłaszcza na owoce południowe, które dodatkowo mogą zawierać np. środki grzybobójcze. Osoby o wrażliwym układzie pokarmowy mogą odczuwać nieprzyjemne dolegliwości związane z podrażnieniami ściany żołądkowej przez kwasy owocowe. Nie należy również myć zębów bezpośrednio po zjedzeniu owoców, ponieważ powoduje to demineralizację szkliwa, na co szczególnie trzeba uważać przy nadwrażliwości zębów. Zimą oraz wiosną mamy bardzo duży wybór owoców egzotycznych, które powinniśmy spożywać w rozsądnych ilościach. Osoby, które boją się konserwantów lub mają alergię na cytrusy, powinny sięgać po krajowe owoce mrożone, ponieważ ubytek substancji odżywczych jest w nich bardzo mały.

- Czym sugerować się kupując owoce?

- Najlepiej wybierać te, które rosną najbliżej nas. Pamiętajmy, że nasze porzeczki mają więcej witaminy C niż śródziemnomorskie pomarańcze.

- Czy owoce kandyzowane albo śliwki w czekoladzie to nadal owoce?

- Owoce kandyzowane, w syropach lub w czekoladzie, są najczęściej przetwarzane, pozbawiane wody, dosładzane, a zatem ich kaloryczność jest większa niż świeżych. Takie produkty na pewno nie są zdrową i lekką przekąską.

ml/mmch

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji