WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Warto mieć zawsze pod ręką. Rodzynki - słodka i wartościowa przekąska

Jeśli trudno nam w ciągu dnia opanować chęć na coś słodkiego, a jednocześnie chcemy zachować zgrabną sylwetkę – rodzynki powinniśmy mieć zawsze pod ręką. To nie tylko pyszna i słodka przekąska, ale także bardzo dobre źródło składników odżywczych. Z rodzynek możemy stworzyć przepyszne ciasta i desery, urozmaicać nimi poranną owsiankę albo podjadać w ciągu dnia, chcąc dostarczyć sobie energii. Zobacz, jakie są ich właściwości, i jak je w pełni wykorzystywać.

RodzynkiRodzynki są przepyszne i słodkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rodzynki – właściwości

Rodzynki to nic innego, jak suszone na słońcu winogrona. Cenne właściwości rodzynek odkryli Egipcjanie – dodawały im energii i zaspokajały, a dzięki naturalnej konserwacji (suszenie na słońcu), zachowywały wartości odżywcze rodzynek były zachowywane. Stamtąd, ponad tysiąc lat temu suszone winogrona trafiły do Europy. Najpopularniejsze są rodzynki sułtańskie pochodzące z Turcji i Iranu.

Zajadają się nimi sportowcy, którym garść rodzynek może zastąpić batony energetyczne, ale cenne właściwości tych bakalii powinien wykorzystywać każdy z nas. Rodzynki pozwalają bowiem na regulowanie ciśnienia krwi, zapewniają dobry wzrok i nie psują zębów, jak inne przekąski. Garść rodzynek zjedzona w ciągu dnia może nas także ochronić przed nowotworem, ponieważ suszone winogrona, podobnie jak świeże, są bowiem źródłem antyoksydantów, a zwłaszcza resweratrolu, którego skuteczność w walce komórkami rakowymi jest nieoceniona.

Ponadto rodzynki dostarczają nam błonnika i wielu cennych witamin: przede wszystkim z grupy B, w tym witaminy PP, witaminy C i K. Wśród zawartych w rodzynkach minerałów znajdziemy przede wszystkim: wapń, magnez, potas, fosfor, bor, miedź, żelazo, a także kwas foliowy i kwas winny. Ten ostatni w połączeniu z błonnikiem tworzy bardzo korzystne środowisko do rozwoju flory bakteryjnej jelicie grubym. Ponadto rodzynki pomagają zachować młody wygląd skóry oraz dobrą kondycją włosów i paznokci. Sprzyjają również prawidłowej pracy układu nerwowego, zwalczają podatność na stres i zapewniają zdrowy sen. Lista zdrowotnych właściwości rodzynek jest naprawdę długa.

Syrniki – rosyjska wersja słodkich racuchów

Rodzynki – kalorie

Rodzynki są przepyszne i słodkie, dlatego mogą stanowić zdrowszy zamiennik dla słodyczy, jak czekolady czy batoników energetycznych. W 100 g rodzynek jest ok. 300 kalorii, chociaż wartość energetyczna może być różna w zależności od rodzaju rodzynek i stopnia ich wysuszenia. Trzeba jednak pamiętać, że większość kalorii w rodzynkach pochodzi z cukrów. Są to oczywiście naturalne cukry, ale osoby będące na diecie odchudzającej muszą pamiętać o zachowaniu umiaru w ich jedzeniu. Nie należy z nich jednak rezygnować, ponieważ to bardzo cenne źródło wielu witamin i składników odżywczych.

Rodzynki – zastosowanie

Nic prostszego niż stworzyć szybki i lekki deser rodzynkowy. Wystarczy dorzucić je do jogurtu naturalnego, najlepiej w połączeniu z innymi bakaliami. Warto też dorzucać je do porannej owsianki. Każdy może bez trudu przygotować ciasto drożdżowe z rodzynkami – przepis jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Wśród innych słodkości warto też wybrać sernik z rodzynkami.

Rodzynki w kuchni to jednak nie tylko słodycze. Popularną świąteczną potrawą są również śledzie z rodzynkami. Warto żeby gościły na naszym stole nie tylko w święta.

Ciekawostka nt. rodzynek: rodzynki brazylijskie to popularna roślina ogrodowa znana niemal wszystkim ze swych oryginalnych kwiatostanów. Należy do tej samej rodziny co ziemniak i pomidor, czyli psiankowatych. Inna nazwa dla rodzynek brazylijskich to lampion chiński.

Sernik z rodzynkami
© Adobe Stock | Marina Saprunova
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce