Warto mieć zawsze pod ręką. Rodzynki - słodka i wartościowa przekąska
Jeśli trudno nam w ciągu dnia opanować chęć na coś słodkiego, a jednocześnie chcemy zachować zgrabną sylwetkę – rodzynki powinniśmy mieć zawsze pod ręką. To nie tylko pyszna i słodka przekąska, ale także bardzo dobre źródło składników odżywczych. Z rodzynek możemy stworzyć przepyszne ciasta i desery, urozmaicać nimi poranną owsiankę albo podjadać w ciągu dnia, chcąc dostarczyć sobie energii. Zobacz, jakie są ich właściwości, i jak je w pełni wykorzystywać.
Rodzynki – właściwości
Rodzynki to nic innego, jak suszone na słońcu winogrona. Cenne właściwości rodzynek odkryli Egipcjanie – dodawały im energii i zaspokajały, a dzięki naturalnej konserwacji (suszenie na słońcu), zachowywały wartości odżywcze rodzynek były zachowywane. Stamtąd, ponad tysiąc lat temu suszone winogrona trafiły do Europy. Najpopularniejsze są rodzynki sułtańskie pochodzące z Turcji i Iranu.
Zajadają się nimi sportowcy, którym garść rodzynek może zastąpić batony energetyczne, ale cenne właściwości tych bakalii powinien wykorzystywać każdy z nas. Rodzynki pozwalają bowiem na regulowanie ciśnienia krwi, zapewniają dobry wzrok i nie psują zębów, jak inne przekąski. Garść rodzynek zjedzona w ciągu dnia może nas także ochronić przed nowotworem, ponieważ suszone winogrona, podobnie jak świeże, są bowiem źródłem antyoksydantów, a zwłaszcza resweratrolu, którego skuteczność w walce komórkami rakowymi jest nieoceniona.
Ponadto rodzynki dostarczają nam błonnika i wielu cennych witamin: przede wszystkim z grupy B, w tym witaminy PP, witaminy C i K. Wśród zawartych w rodzynkach minerałów znajdziemy przede wszystkim: wapń, magnez, potas, fosfor, bor, miedź, żelazo, a także kwas foliowy i kwas winny. Ten ostatni w połączeniu z błonnikiem tworzy bardzo korzystne środowisko do rozwoju flory bakteryjnej jelicie grubym. Ponadto rodzynki pomagają zachować młody wygląd skóry oraz dobrą kondycją włosów i paznokci. Sprzyjają również prawidłowej pracy układu nerwowego, zwalczają podatność na stres i zapewniają zdrowy sen. Lista zdrowotnych właściwości rodzynek jest naprawdę długa.
Syrniki – rosyjska wersja słodkich racuchów
Rodzynki – kalorie
Rodzynki są przepyszne i słodkie, dlatego mogą stanowić zdrowszy zamiennik dla słodyczy, jak czekolady czy batoników energetycznych. W 100 g rodzynek jest ok. 300 kalorii, chociaż wartość energetyczna może być różna w zależności od rodzaju rodzynek i stopnia ich wysuszenia. Trzeba jednak pamiętać, że większość kalorii w rodzynkach pochodzi z cukrów. Są to oczywiście naturalne cukry, ale osoby będące na diecie odchudzającej muszą pamiętać o zachowaniu umiaru w ich jedzeniu. Nie należy z nich jednak rezygnować, ponieważ to bardzo cenne źródło wielu witamin i składników odżywczych.
Rodzynki – zastosowanie
Nic prostszego niż stworzyć szybki i lekki deser rodzynkowy. Wystarczy dorzucić je do jogurtu naturalnego, najlepiej w połączeniu z innymi bakaliami. Warto też dorzucać je do porannej owsianki. Każdy może bez trudu przygotować ciasto drożdżowe z rodzynkami – przepis jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Wśród innych słodkości warto też wybrać sernik z rodzynkami.
Rodzynki w kuchni to jednak nie tylko słodycze. Popularną świąteczną potrawą są również śledzie z rodzynkami. Warto żeby gościły na naszym stole nie tylko w święta.
Ciekawostka nt. rodzynek: rodzynki brazylijskie to popularna roślina ogrodowa znana niemal wszystkim ze swych oryginalnych kwiatostanów. Należy do tej samej rodziny co ziemniak i pomidor, czyli – psiankowatych. Inna nazwa dla rodzynek brazylijskich to lampion chiński.