Warmińskie farszynki. Placki z pysznym nadzieniem
Farszynki to przysmak z Warmii i Mazur. Placki z ziemniaczanego ciasta wypełnione mięsnym farszem. Wypróbujcie przepis Magdy Grzebyk, autorki bloga "Krytyka kulinarna".
Redakcja WP Kuchnia
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól do smaku
Farsz:
- 150 g gotowanego mięsa wieprzowego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- duża cebula
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Przygotować ciasto ziemniaczane: ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Mięso zemleć z podsmażoną cebulą i ugotowanymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z ciasta zrobić wałek, pokroić na kawałki i kształtować małe placuszki. Nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety. Farszynki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Serwować posypane natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl