Trwa ładowanie...
d1g70vk
d1g70vk

Warmińskie farszynki. Placki z pysznym nadzieniem

Przepis

Farszynki to przysmak z Warmii i Mazur. Placki z ziemniaczanego ciasta wypełnione mięsnym farszem. Wypróbujcie przepis Magdy Grzebyk, autorki bloga "Krytyka kulinarna".

3.1
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Warmińskie farszynki. Placki z pysznym nadzieniem
"Cudne manowce"
Składniki

Ciasto:

Farsz:

  • 150 g gotowanego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Przygotować ciasto ziemniaczane: ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Mięso zemleć z podsmażoną cebulą i ugotowanymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z ciasta zrobić wałek, pokroić na kawałki i kształtować małe placuszki. Nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety. Farszynki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Serwować posypane natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki Magdy Grzebyk "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze"

  Materiały prasowe
(Materiały prasowe)

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Warmińskie farszynki. Placki z pysznym nadzieniem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
Share
d1g70vk
d1g70vk
d1g70vk
d1g70vk
d1g70vk