Warmińskie farszynki. Placki z pysznym nadzieniem
Farszynki to przysmak z Warmii i Mazur. Placki z ziemniaczanego ciasta wypełnione mięsnym farszem. Wypróbujcie przepis Magdy Grzebyk, autorki bloga "Krytyka kulinarna".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto:
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól do smaku
Farsz:
- 150 g gotowanego mięsa wieprzowego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- duża cebula
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotować ciasto ziemniaczane: ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Mięso zemleć z podsmażoną cebulą i ugotowanymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z ciasta zrobić wałek, pokroić na kawałki i kształtować małe placuszki. Nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety. Farszynki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Serwować posypane natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki Magdy Grzebyk "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze