WAŻNE
TERAZ

Wszystko, co ważne, dzieje się w Polsce. Wirtualnej Polsce

Wariacje na temat kanapek: bagietka ze szparagami i szynką oraz kofty z wieprzowiną

Koniecznie wypróbujcie na śniadanie.

Kanapki to jedna z najpopularniejszych przekąsek Polaków. Jemy je na śniadanie, w ciągu dnia czy na kolację. Jeśli znudziły cię się klasyczne z szynką czy serem warto spróbować kanapek w nieco innej odsłonie. Piotr Kucharski przygotował ciekawe połączenia. W jego menu znalazły się kanapki z polędwiczką i truskawkami, bagietkę z szynką, szparagami i majonezem oraz kofty z wieprzowiną.

Otwarta kanapka z polędwiczką

Składniki:
1 polędwiczka
2 duże kromki pieczywa
1 bakłażan
1 duży pomidor malinowy
10 truskawek
2 garście rukoli
oliwa z oliwek

Sos:
200 g truskawek
Sól i pieprz
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i odstawić na 30 minut. Bakłażana pokroić na plasterki i przyprawić solą. Pomidora pokroić na grube plastry. Polędwiczkę grillować lub usmażyć na patelni. Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym skropić oliwą z oliwek i razem z pomidorem i truskawkami, grillować lub usmażyć na patelni. Kromki pieczywa opiec na grillu. Na każdej kromce ułożyć garść rukoli. Na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, pomidora oraz pokrojoną na plastry polędwiczkę. Składniki na sos zmiksować na gładki sos i polać całość po wierzchu.

Kofty z wieprzowiny
Składniki:
600 g karkówki wieprzowej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 szczypty imbiru suszonego
2 szczypty cynamonu
0,5 łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 pomidor

Sos:
200 g kremowego sera koziego
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka czarnuszki
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso zmielić i wymieszać z przyprawami, oraz posiekanym czosnkiem i miętą. Dokładnie wymieszać i wyrobić. Uformować podłużne kotleciki. Warzywa pokroić w plasterki. Wszystko razem grillować lub obsmażyć na patelni. Kozi serek wymieszać z jogurtem i czarnuszką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Obsmażone mięso podawać w pitach z warzywami oraz serkiem.

Bagietka ze szparagami i szynką
Składniki:
1 bagietka
16 zielonych szparagów
16 długich i cienkich plasterków szynki
masło do smażenia
8 rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Bagietkę pokroić na 4 części, przekroić wzdłuż, lecz nie rozcinać całkowicie, lekko grillować lub opiec w piekarniku. Każdego szparaga owinąć w plasterek szynki i zgrillować lub obsmażyć na patelni. Rzodkiewkę pokroić w drobną kosteczkę a szczypiorek posiekać i wymieszać z majonezem. Środek bagietek wysmarować majonezem, a do środka nałożyć po 4 szparagi.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód