wp

Kopytka z buraków z masłem szałwiowym i orzechami

Kopytka z buraków z masłem szałwiowym są miłą alternatywą dla kopytek w tradycyjnej wersji. Te są odrobinę bardziej wykwintne i świetnie sprawdzą się podczas uroczystych obiadów. Szałwia, orzechy i masło do buraków to dodatek idealny.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kopytka z buraków z masłem szałwiowym i orzechami
(www.justmydelicious.com)

Kopytka z buraków z masłem szałwiowym są miłą alternatywą dla kopytek w tradycyjnej wersji. Te są odrobinę bardziej wykwintne i świetnie sprawdzą się podczas uroczystych obiadów. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka przepisu i bloga "Justmydelicious", szałwia, orzechy i masło do buraków to dodatek idealny.

Składniki na kopytka z buraków (ok. 40 sztuk):

wp

200 g puree z buraków
ok. 100 g mąki pszennej
ok. 100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
ok. 1/4 szklanki wody

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, zwarte ciasto. Uformuj z niego wałek i przy pomocy noża pokrój go na małe części. Każdą z nich przeturlaj przez specjalny przyrząd do przygotowywania gnocchi lub po prostu przez widelec tak, aby powstały rowki. Kopytka wrzuć do wrzątku i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź.

Dodatkowo:

ok. 100 g masła
kilka listków świeżej szałwii
orzechy włoskie

wp

Masło roztop na patelni z dodatkiem posiekanej szałwii oraz orzechów. Wrzuć na nią również ugotowane i odcedzone gnocchi. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie podawaj.

Sugestie autorki: ciasto nie powinno przywierać do dłoni. W razie potrzeby dodaj do niego więcej mąki. Aby zrobić puree z buraków, warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości. Następnie zblenduj na puree i już. Kopytka można zamrozić. Ugotowane kopytka rozłóż na tacy, włóż ją do zamrażarki. Kiedy kopytka będą zamrożone przerzuć je do woreczka i przechowuj w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy. Gdy zechcesz je zjeść, po prostu wrzuć je do wrzątku i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.

Wersja light: część lub całość obu mąk zastąp mąką żytnią lub razową. Kopytka możesz też ugotować na parze.

Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com

wp

POLECAMY RÓWNIEŻ:

**Pyszne i proste wiosenne zupy**

**Najmniej zdrowe polskie obiady**

**Najlepsze diety 2016**

wp
wp
wp
wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.