W tych produktach mole spożywcze czują się jak w raju. Wystarczy prosty trik, żeby się ich pozbyć
Jak nie przynieść niepożądanych lokatorów ze sklepu? Jeśli jesteś fanem sypkich produktów, lepiej sprawdź, zanim niespodzianka zacznie fruwać między kuchennymi szafkami.
Mole spożywcze to częsty problem w kuchni, który potrafi zniszczyć nasze zapasy żywności w mgnieniu oka. Warto wiedzieć, jak podstępować, kiedy często kupujesz sypkie produkty takie jak kasze, ryż czy różne rodzaje mąki. I zapamiętaj ten jeden skuteczny sposób, który zakończy walkę z tymi uciążliwymi szkodnikami.
"Kwarantanna" w zamrażarce, czyli co zrobić po zakupach
O ile w swojej kuchni możesz dbać o higienę, perfekcyjne przechowywanie i zachowujesz porządek, o tyle nie zapanujesz w pełni nad tym, co dzieje się z produktami sypkimi w samym sklepie czy wcześniej podczas transportu. Jednym z najbardziej rekomendowanych sposobów na efektywne pozbycie się moli spożywczych jest zastosowanie zamrażarki. Zaraz po powrocie ze sklepu, warto umieścić zakupione produkty takie jak mąkę, ryż czy kasze w zamrażarce na minimum 48 godzin. Niska temperatura skutecznie eliminuje jaja moli, zapobiegając ich dalszemu rozwijaniu się. Po przeprowadzeniu tego procesu, można bezpiecznie przechowywać te artykuły w szafkach, nie martwiąc się o możliwe zainfekowanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przemysław Klima z "MasterChef Polska" ocenia, czy polska kuchnia nadal jest tłusta
Jak prewencyjnie walczyć z molami?
Przemyj wszystkie powierzchnie ciepłą wodą z octem, co nie tylko zdezynfekuje półki, ale także odstraszy owady. Po czyszczeniu dobrze jest porozkładać w szafkach liście laurowe oraz goździki. Naturalne środki odstraszające działają skutecznie, zapobiegając ponownemu pojawieniu się moli spożywczych. Nie należy zapominać o regularnym kontrolowaniu zawartości szafek i wczesnym reagowaniu na wszelkie oznaki moli. Dzięki tym prostym krokom nasza kuchnia może stać się przestrzenią wolną od nieproszonych gości.
Środki na mole - co się sprawdza?
W domowych warunkach warto spróbować użyć plasterków nasączonych olejkiem eterycznym. Wystarczy kilka kropel olejku herbacianego lub eukaliptusowego umieścić na plasterku i przytwierdzić go wewnątrz szafki. Unikalne zapachy olejków odstraszają mole i uniemożliwiają im zagnieżdżanie się w szafkach, co czyni te metody nie tylko skutecznymi, ale i przyjaznymi dla środowiska.
Mole spożywcze nie znoszą intensywnych zapachów, więc możemy sięgnąć po lawendę czy bagno zwyczajne, suszone zioła, które można umieścić w kuchennych zakamarkach. Alternatywnie, sklepy oferują pułapki feromonowe, które przyciągają dorosłe osobniki, umożliwiając ich łatwe usunięcie.