"W pięciu smakach". Monika Brodka od kuchni

Monika Brodka to nie tylko utalentowana i rozpoznawalna wokalistka. Nie każdy wie, że muzyka nie jest jej jedyną pasją. Piosenkarka interesuje się gotowaniem, czym dzieli się z fanami w mediach społecznościowych. Sprawdzamy, co publikuje w internecie i dlaczego warto obserwować jej profil Moniamonci na Instagramie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Instagram.com | moniamonci

Chociaż o pasji Moniki Brodki do gotowania wiadomo od dawna – wystarczy przypomnieć sobie piosenkę "W pięciu smakach" na płycie "Granda" wydanej w 2010 – wciąż nie wiele osób wie, że od ponad roku wokalistka dzieli się nią z fanami za pośrednictwem mediów społecznościowych. Profil Moniamonci na Instagramie śledzi "zaledwie" 13 tysięcy osób. Dla porównania, oficjalne konto wokalistki Missbrodka ma ponad 135 tysięcy obserwujących. Do tej pory piosenkarka umieściła 115 postów, w których dzieli się z fanami kulinarnymi inspiracjami i relacjami z pasjonujących podróży.

Kulinarne inspiracje

Na profilu Moniamonci – "Co dziś wymąci? Na kulinarnym zakręcie i wiecznym eksperymencie. Monia Mąci, czyli Brodka od kuchni" – znajdziemy wiele ciekawostek. Wokalistka prezentuje tam zarówno potrawy, które przyrządza we własnej kuchni, jak i te, których próbuje w restauracjach. Znajdziemy tam egzotyczne dania inspirowane kuchnią azjatycką np. makaron z czerwonego ryżu z groszkiem cukrowym, orzechami nerkowca, tofu, chili i kolendrą groszek cukrowy z białym miso i zupę khao soi. Wokalistka przygotowuje także inne dania np. pieczone bakłażany, tartę z morelami i chleb sezamowy ze szpinakiem. Obserwujący ją fani mają także okazję towarzyszyć jej w kulinarnych podróżach. W najnowszym poście piosenkarka pokazała jak podczas pobytu we Włoszech uczy się gotować klasyki włoskiej kuchni.

Kulinarne podróże

Monika Brodka dała się poznać jako miłośniczka kuchni azjatyckiej. Nie tylko przygotowuje egzotyczne potrawy w Polsce, ale też relacjonuje podróże "od kuchni". Na Instagramie prezentowała dania, które miała okazję skosztować w Japonii i Tajlandii. Dzieliła się też swoimi wrażeniami z poznanych nowych smaków. Więcej o smakołykach, na które natrafiła w Azji, fani mogli przeczytać w kwartalniku kulturalno-kulinarnym "Usta", w którym piosenkarka jest felietonistką.

Akcje charytatywne

Piosenkarka łączy też swoją pasję z działalnością charytatywną. Pod koniec ubiegłego roku Monika Brodka i Trisno Hamid przygotowali wspólnie kolację degustacyjną w warszawskiej restauracji MOD. Cały dochód z akcji został przekazany na Fundację Serce Dziecka. W ramach kolacji goście mogli spróbować m.in. ramen, risotto z dodatkiem homara, krewetek i pomidorków cherry i palonych bakłażanów z marynowaną cykorią, jabłkiem kolendrą i śliwką umeboshi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny