"W pięciu smakach". Monika Brodka od kuchni

Monika Brodka to nie tylko utalentowana i rozpoznawalna wokalistka. Nie każdy wie, że muzyka nie jest jej jedyną pasją. Piosenkarka interesuje się gotowaniem, czym dzieli się z fanami w mediach społecznościowych. Sprawdzamy, co publikuje w internecie i dlaczego warto obserwować jej profil Moniamonci na Instagramie.

"W pięciu smakach". Monika Brodka od kuchni
Źródło zdjęć: © Instagram.com | moniamonci

Chociaż o pasji Moniki Brodki do gotowania wiadomo od dawna – wystarczy przypomnieć sobie piosenkę "W pięciu smakach" na płycie "Granda" wydanej w 2010 – wciąż nie wiele osób wie, że od ponad roku wokalistka dzieli się nią z fanami za pośrednictwem mediów społecznościowych. Profil Moniamonci na Instagramie śledzi "zaledwie" 13 tysięcy osób. Dla porównania, oficjalne konto wokalistki Missbrodka ma ponad 135 tysięcy obserwujących. Do tej pory piosenkarka umieściła 115 postów, w których dzieli się z fanami kulinarnymi inspiracjami i relacjami z pasjonujących podróży.

Kulinarne inspiracje

Na profilu Moniamonci – "Co dziś wymąci? Na kulinarnym zakręcie i wiecznym eksperymencie. Monia Mąci, czyli Brodka od kuchni" – znajdziemy wiele ciekawostek. Wokalistka prezentuje tam zarówno potrawy, które przyrządza we własnej kuchni, jak i te, których próbuje w restauracjach. Znajdziemy tam egzotyczne dania inspirowane kuchnią azjatycką np. makaron z czerwonego ryżu z groszkiem cukrowym, orzechami nerkowca, tofu, chili i kolendrą groszek cukrowy z białym miso i zupę khao soi. Wokalistka przygotowuje także inne dania np. pieczone bakłażany, tartę z morelami i chleb sezamowy ze szpinakiem. Obserwujący ją fani mają także okazję towarzyszyć jej w kulinarnych podróżach. W najnowszym poście piosenkarka pokazała jak podczas pobytu we Włoszech uczy się gotować klasyki włoskiej kuchni.

Kulinarne podróże

Monika Brodka dała się poznać jako miłośniczka kuchni azjatyckiej. Nie tylko przygotowuje egzotyczne potrawy w Polsce, ale też relacjonuje podróże "od kuchni". Na Instagramie prezentowała dania, które miała okazję skosztować w Japonii i Tajlandii. Dzieliła się też swoimi wrażeniami z poznanych nowych smaków. Więcej o smakołykach, na które natrafiła w Azji, fani mogli przeczytać w kwartalniku kulturalno-kulinarnym "Usta", w którym piosenkarka jest felietonistką.

Akcje charytatywne

Piosenkarka łączy też swoją pasję z działalnością charytatywną. Pod koniec ubiegłego roku Monika Brodka i Trisno Hamid przygotowali wspólnie kolację degustacyjną w warszawskiej restauracji MOD. Cały dochód z akcji został przekazany na Fundację Serce Dziecka. W ramach kolacji goście mogli spróbować m.in. ramen, risotto z dodatkiem homara, krewetek i pomidorków cherry i palonych bakłażanów z marynowaną cykorią, jabłkiem kolendrą i śliwką umeboshi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów