"W pięciu smakach". Monika Brodka od kuchni

Monika Brodka to nie tylko utalentowana i rozpoznawalna wokalistka. Nie każdy wie, że muzyka nie jest jej jedyną pasją. Piosenkarka interesuje się gotowaniem, czym dzieli się z fanami w mediach społecznościowych. Sprawdzamy, co publikuje w internecie i dlaczego warto obserwować jej profil Moniamonci na Instagramie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Instagram.com | moniamonci

Chociaż o pasji Moniki Brodki do gotowania wiadomo od dawna – wystarczy przypomnieć sobie piosenkę "W pięciu smakach" na płycie "Granda" wydanej w 2010 – wciąż nie wiele osób wie, że od ponad roku wokalistka dzieli się nią z fanami za pośrednictwem mediów społecznościowych. Profil Moniamonci na Instagramie śledzi "zaledwie" 13 tysięcy osób. Dla porównania, oficjalne konto wokalistki Missbrodka ma ponad 135 tysięcy obserwujących. Do tej pory piosenkarka umieściła 115 postów, w których dzieli się z fanami kulinarnymi inspiracjami i relacjami z pasjonujących podróży.

Kulinarne inspiracje

Na profilu Moniamonci – "Co dziś wymąci? Na kulinarnym zakręcie i wiecznym eksperymencie. Monia Mąci, czyli Brodka od kuchni" – znajdziemy wiele ciekawostek. Wokalistka prezentuje tam zarówno potrawy, które przyrządza we własnej kuchni, jak i te, których próbuje w restauracjach. Znajdziemy tam egzotyczne dania inspirowane kuchnią azjatycką np. makaron z czerwonego ryżu z groszkiem cukrowym, orzechami nerkowca, tofu, chili i kolendrą groszek cukrowy z białym miso i zupę khao soi. Wokalistka przygotowuje także inne dania np. pieczone bakłażany, tartę z morelami i chleb sezamowy ze szpinakiem. Obserwujący ją fani mają także okazję towarzyszyć jej w kulinarnych podróżach. W najnowszym poście piosenkarka pokazała jak podczas pobytu we Włoszech uczy się gotować klasyki włoskiej kuchni.

Kulinarne podróże

Monika Brodka dała się poznać jako miłośniczka kuchni azjatyckiej. Nie tylko przygotowuje egzotyczne potrawy w Polsce, ale też relacjonuje podróże "od kuchni". Na Instagramie prezentowała dania, które miała okazję skosztować w Japonii i Tajlandii. Dzieliła się też swoimi wrażeniami z poznanych nowych smaków. Więcej o smakołykach, na które natrafiła w Azji, fani mogli przeczytać w kwartalniku kulturalno-kulinarnym "Usta", w którym piosenkarka jest felietonistką.

Akcje charytatywne

Piosenkarka łączy też swoją pasję z działalnością charytatywną. Pod koniec ubiegłego roku Monika Brodka i Trisno Hamid przygotowali wspólnie kolację degustacyjną w warszawskiej restauracji MOD. Cały dochód z akcji został przekazany na Fundację Serce Dziecka. W ramach kolacji goście mogli spróbować m.in. ramen, risotto z dodatkiem homara, krewetek i pomidorków cherry i palonych bakłażanów z marynowaną cykorią, jabłkiem kolendrą i śliwką umeboshi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀