W misce połącz tuńczyka i dodatkowy składnik. Rybna pasta lepsza niż awanturka
Nie tylko w piątki rybka króluje w mojej kuchni. Od śniadania po kolację, a najlepiej w postaci pasty rybnej. Odkąd do pasty z tuńczyka dodałam jeszcze drugi rodzaj ryby, wszyscy w domu regularnie proszą o ten przysmak.
Na pewno kojarzysz awanturkę, czyli pastę rybną z dodatkiem sera białego. Na tej bazie warto eksperymentować dalej - nie tylko z makrelą, ale z innymi dostępnymi rybami. Ważne, aby wybierać produkty oznaczone znakiem odpowiedzialnego i zrównoważonego połowu. U mnie na śniadanie króluje pasta rybna z tuńczyka, ale z dodatkiem wędzonego łososia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL
Jak doprawić pastę rybną?
Tuńczyk w puszce w sosie własnym (ten w oleju w tym przypadku się nie sprawdzi, bo całość będzie za tłusta) daje lekką strukturę, a łosoś wędzony wnosi głębię i dymny smak. Do takiego duetu można dobrać dodatki, które podkręcą smak i balans między kremowością, ostrością i świeżością. Obie ryby połączy ulubiony rodzaj nabiału (o tym więcej w składnikach), ale obowiązkowo musisz pamiętać o dodatkach i przyprawach. Trochę soli, świeżo mielony czarny pieprz i koniecznie sok z cytryny. Przełamuje tłustość i dodaje świeżości. A jako zielony dodatek mój ulubiony szczypiorek, czyli taki świeży, lekko cebulowy akcent.
Przepis na pastę rybną z tuńczyka i łososia
Ryby muszą się ze sobą połączyć, a najlepiej tu sprawdzi się niesolony serek śmietankowy. Opcjonalnie (ale to już zwiększa koszty tej pasty kanapkowej) możesz wybrać mascarpone lub ricottę. Jeśli nie chcesz bardzo gęstej pasty na kanapki, możesz użyć jogurtu greckiego, ale kontroluj wtedy konsystencję.
Składniki:
- 1 puszka (170 g) tuńczyka w puszce w sosie własnym,
- 150 g łososia wędzonego,
- 100 g serka śmietankowego kanapkowego,
- sól do smaku,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pół pęczka szczypiorku.
Przygotowanie:
- Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Odsącz z zalewy tuńczyka, rozdrobnij w miseczce za pomocą widelca. To samo zrób z łososiem, sprawdzając, czy nie ma ewentualnych ości.
- W miseczce połącz serek, ryby i sok z cytryny.
- Dopraw do smaku, wrzuć szczypiorek i ponownie wymieszaj.
- W lodówce przechowuj maksymalnie 3 dni.