W misce połącz tuńczyka i dodatkowy składnik. Rybna pasta lepsza niż awanturka

Nie tylko w piątki rybka króluje w mojej kuchni. Od śniadania po kolację, a najlepiej w postaci pasty rybnej. Odkąd do pasty z tuńczyka dodałam jeszcze drugi rodzaj ryby, wszyscy w domu regularnie proszą o ten przysmak.

Pasta rybna z tuńczyka i wędzonego łososia to podwójne pysznościPasta rybna z tuńczyka i wędzonego łososia to podwójne pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Na pewno kojarzysz awanturkę, czyli pastę rybną z dodatkiem sera białego. Na tej bazie warto eksperymentować dalej - nie tylko z makrelą, ale z innymi dostępnymi rybami. Ważne, aby wybierać produkty oznaczone znakiem odpowiedzialnego i zrównoważonego połowu. U mnie na śniadanie króluje pasta rybna z tuńczyka, ale z dodatkiem wędzonego łososia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Jak doprawić pastę rybną?

Tuńczyk w puszce w sosie własnym (ten w oleju w tym przypadku się nie sprawdzi, bo całość będzie za tłusta) daje lekką strukturę, a łosoś wędzony wnosi głębię i dymny smak. Do takiego duetu można dobrać dodatki, które podkręcą smak i balans między kremowością, ostrością i świeżością. Obie ryby połączy ulubiony rodzaj nabiału (o tym więcej w składnikach), ale obowiązkowo musisz pamiętać o dodatkach i przyprawach. Trochę soli, świeżo mielony czarny pieprz i koniecznie sok z cytryny. Przełamuje tłustość i dodaje świeżości. A jako zielony dodatek mój ulubiony szczypiorek, czyli taki świeży, lekko cebulowy akcent.

Przepis na pastę rybną z tuńczyka i łososia

Ryby muszą się ze sobą połączyć, a najlepiej tu sprawdzi się niesolony serek śmietankowy. Opcjonalnie (ale to już zwiększa koszty tej pasty kanapkowej) możesz wybrać mascarpone lub ricottę. Jeśli nie chcesz bardzo gęstej pasty na kanapki, możesz użyć jogurtu greckiego, ale kontroluj wtedy konsystencję.

Składniki:

  • 1 puszka (170 g) tuńczyka w puszce w sosie własnym,
  • 150 g łososia wędzonego,
  • 100 g serka śmietankowego kanapkowego,
  • sól do smaku,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół pęczka szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  2. Odsącz z zalewy tuńczyka, rozdrobnij w miseczce za pomocą widelca. To samo zrób z łososiem, sprawdzając, czy nie ma ewentualnych ości.
  3. W miseczce połącz serek, ryby i sok z cytryny.
  4. Dopraw do smaku, wrzuć szczypiorek i ponownie wymieszaj.
  5. W lodówce przechowuj maksymalnie 3 dni.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika