Trwa ładowanie...

W misce połącz tuńczyka i dodatkowy składnik. Rybna pasta lepsza niż awanturka

Nie tylko w piątki rybka króluje w mojej kuchni. Od śniadania po kolację, a najlepiej w postaci pasty rybnej. Odkąd do pasty z tuńczyka dodałam jeszcze drugi rodzaj ryby, wszyscy w domu regularnie proszą o ten przysmak.

Pasta rybna z tuńczyka i wędzonego łososia to podwójne pysznościPasta rybna z tuńczyka i wędzonego łososia to podwójne pysznościŹródło: Adobe Stock
d3vqgot
d3vqgot

Na pewno kojarzysz awanturkę, czyli pastę rybną z dodatkiem sera białego. Na tej bazie warto eksperymentować dalej - nie tylko z makrelą, ale z innymi dostępnymi rybami. Ważne, aby wybierać produkty oznaczone znakiem odpowiedzialnego i zrównoważonego połowu. U mnie na śniadanie króluje pasta rybna z tuńczyka, ale z dodatkiem wędzonego łososia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Jak doprawić pastę rybną?

Tuńczyk w puszce w sosie własnym (ten w oleju w tym przypadku się nie sprawdzi, bo całość będzie za tłusta) daje lekką strukturę, a łosoś wędzony wnosi głębię i dymny smak. Do takiego duetu można dobrać dodatki, które podkręcą smak i balans między kremowością, ostrością i świeżością. Obie ryby połączy ulubiony rodzaj nabiału (o tym więcej w składnikach), ale obowiązkowo musisz pamiętać o dodatkach i przyprawach. Trochę soli, świeżo mielony czarny pieprz i koniecznie sok z cytryny. Przełamuje tłustość i dodaje świeżości. A jako zielony dodatek mój ulubiony szczypiorek, czyli taki świeży, lekko cebulowy akcent.

d3vqgot

Przepis na pastę rybną z tuńczyka i łososia

Ryby muszą się ze sobą połączyć, a najlepiej tu sprawdzi się niesolony serek śmietankowy. Opcjonalnie (ale to już zwiększa koszty tej pasty kanapkowej) możesz wybrać mascarpone lub ricottę. Jeśli nie chcesz bardzo gęstej pasty na kanapki, możesz użyć jogurtu greckiego, ale kontroluj wtedy konsystencję.

Składniki:

  • 1 puszka (170 g) tuńczyka w puszce w sosie własnym,
  • 150 g łososia wędzonego,
  • 100 g serka śmietankowego kanapkowego,
  • sól do smaku,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół pęczka szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  2. Odsącz z zalewy tuńczyka, rozdrobnij w miseczce za pomocą widelca. To samo zrób z łososiem, sprawdzając, czy nie ma ewentualnych ości.
  3. W miseczce połącz serek, ryby i sok z cytryny.
  4. Dopraw do smaku, wrzuć szczypiorek i ponownie wymieszaj.
  5. W lodówce przechowuj maksymalnie 3 dni.
d3vqgot
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vqgot
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj