W lasach pełno grzybów. Niestety grzybiarze są zawiedzeni jednym szczegółem

Pełne koszyki, spacery po lesie i aromat świeżych borowików – tegoroczne lato to prawdziwy raj dla grzybiarzy. Niestety, za tą sielanką kryje się pewien problem, który może skutecznie zepsuć całą radość z grzybobrania. Zanim ruszysz do lasu, sprawdź, gdzie grzyby są robaczywe i dlaczego nie warto ich zbierać.

Grzyby w koszykuUważaj na robaczywe grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tegoroczne lato, ciepłe, ale równocześnie deszczowe, sprzyja wysypowi grzybów w polskich lasach. Na forach internetowych i w grupach grzybiarskich pojawiają się setki zdjęć pełnych koszyków. Jednak zanim ruszysz na leśne zbiory, warto wiedzieć, że w wielu regionach większość okazów może być... robaczywa. W niektórych miejscach nawet 90-95 proc. grzybów nie nadaje się do zbioru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Gdzie jest najgorzej?

Najwięcej rozczarowań spotyka grzybiarzy w województwach: mazowieckim, warmińsko-mazurskim, śląskim, lubelskim oraz kujawsko-pomorskim. Problem szczególnie dotyczy lasów w okolicach Ostródy, Płocka, Mińska Mazowieckiego, Częstochowy, Łukowa i Nakła nad Notecią. W tych miejscach trudno o zdrowy okaz, mimo że grzybów w teorii nie brakuje.

Jak mówią sami grzybiarze – największa radość jest przy zbieraniu, a największe rozczarowanie przy przebieraniu, kiedy to okazuje się, że pomimo pełnych koszyków, zdecydowana większość jest do wyrzucenia.

Dlaczego grzyby są robaczywe?

Grzyby to nie tylko przysmak dla ludzi, ale również dla owadów. Najczęściej winne są muchówki, które składają jaja w kapeluszach – z nich wykluwają się larwy, drążące kanały w miąższu. W grzybach można też natrafić na larwy drutowców oraz czwórzębca bielańskiego – małego robaka o niebieskawym lub fioletowym zabarwieniu, a jego obecność zdradzają nadgryzione kapelusze.

Czy można uratować robaczywego grzyba?

W internecie nie brakuje porad, jak pozbyć się niechcianych lokatorów. Popularną metodą jest moczenie grzybów w zimnej wodzie z solą (3 łyżki soli na 1 litr wody). Niestety, nawet jeśli larwy wypłyną, w miąższu mogą pozostać ich odchody, które są szkodliwe dla zdrowia. Taki grzyb nie nadaje się do jedzenia i może zagrozić twojemu zdrowiu.

Uważnie oglądaj każdy okaz. Unikaj zbierania grzybów, które są uszkodzone, miękkie lub nadgryzione. Starsze grzyby częściej bywają zaczerwione – warto je zostawić w lesie. Choć robaczywe nie nadają się do spożycia, pełnią ważną rolę w ekosystemie leśnym. Stanowią one pożywienie dla wielu gatunków owadów i innych organizmów, które przyczyniają się do rozkładu materii organicznej. Pozostawienie robaczywych grzybów w lesie wspiera naturalne procesy ekologiczne, takie jak obieg substancji odżywczych. Dlatego, mimo że mogą być rozczarowaniem dla grzybiarzy, ich obecność jest istotna dla zdrowia lasów.

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce