W kuchni liczą się nie tylko noże. Przyda się też kilka innych sprzętów

Ostre noże to w kuchni podstawa. Warto jednak zadbać również o to, aby pozostałe gadżety były najwyższej jakości

Nie tylko nóż powinien być ostry
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Patryk Skrzat

Nóż według fachowej terminologii to narzędzie do krajania, cięcia itp., składające się przeważnie z metalowego ostrza osadzonego na rękojeści drewnianej, metalowej lub z tworzywa sztucznego. Dla miłośnika gotowania nóż to po prostu podstawowy gadżet w kuchni, który powinien być ostry i z najwyższej jakości tworzyw. Wszystko po to, żeby szybko się nie zużywał i nie doprowadzał do szewskiej pasji podczas przygotowywania posiłków.

Nóż to jednak nie jedyne narzędzie, które ułatwia pracę w kuchni. Równie ważne jest zadbanie chociażby o odpowiedniej jakości tarkę. Jeśli od lat używacie jednej i tej samej. Może pora zastanowić się nad jej wymianą. Przy dobrym sprzęcie tarcie ziemniaków na placki wcale nie jest już udręką i nawet bez robota kuchennego można sobie poradzić.

Często używanym narzędziem w kuchni jest też skrobaczka. Kto pamięta zmagania Bohdana Smolenia z obieraniem ziemniaków w jednym ze skeczy kabaretu Tey, ten wie, że zwykły nożyk sprawy nie ułatwia. Dobrze wyposażyć się w skrobaczkę, która będzie dobrze radziła sobie ze swoim zadaniem, ale także będzie dobrze leżała w dłoni. Przy obieraniu dużej ilości warzyw to naprawdę ma znaczenie.

Szykując się do zakupu noży, można poszukać takiej oferty, żeby w zestawie znajdowało się jak najwięcej urządzeń. W ten sposób zaoszczędzimy nieco pieniędzy i sprawimy, że wszystkie nasze kuchenne przybory będą z jednego kompletu, co ma znaczenie czysto estetyczne,

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość