Trwa ładowanie...
d36o8ew

W kuchni liczą się nie tylko noże. Przyda się też kilka innych sprzętów

Ostre noże to w kuchni podstawa. Warto jednak zadbać również o to, aby pozostałe gadżety były najwyższej jakości
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Nie tylko nóż powinien być ostry
Nie tylko nóż powinien być ostry (123RF.COM)
d36o8ew

Nóż według fachowej terminologii to narzędzie do krajania, cięcia itp., składające się przeważnie z metalowego ostrza osadzonego na rękojeści drewnianej, metalowej lub z tworzywa sztucznego. Dla miłośnika gotowania nóż to po prostu podstawowy gadżet w kuchni, który powinien być ostry i z najwyższej jakości tworzyw. Wszystko po to, żeby szybko się nie zużywał i nie doprowadzał do szewskiej pasji podczas przygotowywania posiłków.

Nóż to jednak nie jedyne narzędzie, które ułatwia pracę w kuchni. Równie ważne jest zadbanie chociażby o odpowiedniej jakości tarkę. Jeśli od lat używacie jednej i tej samej. Może pora zastanowić się nad jej wymianą. Przy dobrym sprzęcie tarcie ziemniaków na placki wcale nie jest już udręką i nawet bez robota kuchennego można sobie poradzić.

d36o8ew

Często używanym narzędziem w kuchni jest też skrobaczka. Kto pamięta zmagania Bohdana Smolenia z obieraniem ziemniaków w jednym ze skeczy kabaretu Tey, ten wie, że zwykły nożyk sprawy nie ułatwia. Dobrze wyposażyć się w skrobaczkę, która będzie dobrze radziła sobie ze swoim zadaniem, ale także będzie dobrze leżała w dłoni. Przy obieraniu dużej ilości warzyw to naprawdę ma znaczenie.

Szykując się do zakupu noży, można poszukać takiej oferty, żeby w zestawie znajdowało się jak najwięcej urządzeń. W ten sposób zaoszczędzimy nieco pieniędzy i sprawimy, że wszystkie nasze kuchenne przybory będą z jednego kompletu, co ma znaczenie czysto estetyczne,

d36o8ew

Podziel się opinią

Share

d36o8ew

d36o8ew
d36o8ew