WAŻNE
TERAZ

Cud w Holandii. Polscy koszykarze przegrywali 21 pkt i wygrali!

W drożdżach jest moc

Robimy z nich maseczki, kupujemy zawierające je kosmetyki, a w aptekach szukamy suplementów diety, które je zawierają. Mowa o drożdżach - niepozornym, ale i nieodzownym dodatku do wielu wypieków, a także niezbędnym składniku do produkcji piwa. W kuchni poświęcamy im niewielką uwagę. Cieszymy się, gdy dzięki drożdżom ciasto pięknie rośnie, jednak nie zastanawiamy się co zawierają. A to prawdziwa skarbnica cennych pierwiastków i witamin.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Robimy z nich maseczki, kupujemy zawierające je kosmetyki, a w aptekach szukamy suplementów diety, które je zawierają. Mowa o drożdżach - niepozornym, ale i nieodzownym dodatku do wielu wypieków, a także niezbędnym składniku do produkcji piwa. W kuchni poświęcamy im niewielką uwagę. Cieszymy się, gdy dzięki drożdżom ciasto pięknie rośnie, jednak nie zastanawiamy się, co zawierają. A to prawdziwa skarbnica cennych pierwiastków i witamin.

Drożdże (Saccharomyces), czyli mikroorganizmy jednokomórkowe z rodziny drożdżakowatych wykorzystywane są w wielu gałęziach przemysłu spożywczego. Najbardziej znane są drożdże piekarnicze i piwne, choć trzeba jeszcze pamiętać o kefirowych i winnych. Uważa się, że do celów leczniczych lepsze są drożdże piwne i to właśnie one stanowią składnik wielu suplementów diety. Oba rodzaje zawierają jednak wiele niezwykle cennych składników.

- Drożdże zawierają między innymi białka i witaminy: z grupy B, biotynę, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Równocześnie są bogate w enzymy oraz makro- i mikroskładniki mineralne jak: mangan, cynk, miedź, żelazo, wapń, selen czy chrom. Można z nich także pozyskać beta-glukan, który jest naturalnym prebiotykiem, czyli stymuluje wzrost dobrej mikroflory jelitowej - wyjaśnia Agata Lewandowska, specjalista ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera. - Stosowanie drożdży korzystnie wpływa na stan skóry i jej przydatków, czyli włosów i paznokci. Drożdże wspomagają także procesy ważne dla regeneracji i utrzymania odporności.

Warto więc przygotowywać drożdżowe babki, chleby i inne wypieki. Wiele osób mających problem z włosami, paznokciami i cerą decyduje się na napoje drożdżowe. 1/4 - 1/3 kostki drożdży należy zalać wrzątkiem, a po ostudzeniu wypić. Smak nie znajduje wielu amatorów, stąd wiele pomysłów na jego udoskonalenie - niektórzy napój słodzą, inni dodają mleka i wanilii.

Bogate w witaminy i mikroelementy drożdże, nie tylko poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, mają też dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Po drożdże w różnej postaci powinny też sięgać osoby przemęczone, zestresowane i mające problemy z koncentracją.

Ważne, by odpowiednio je przygotować. - Przede wszystkim zanim spożyjemy drożdże - muszą być one martwe. Dlatego zalewa się je wrzątkiem lub gorącym mlekiem. Spożycie żywych drożdży grozi wzdęciami, gazami, bólami brzucha, biegunkami, nudnościami i wymiotami - ostrzega Agata Lewandowska. - Nie musimy się martwić, że zabijając drożdże, zmniejszymy ich wartość odżywczą - uspokaja ekspertka.

O ile do napojów polecane są drożdże świeże, przy stosowaniu wypieków, to jakich użyjemy, nie jest aż tak istotne. - Trudno odpowiedzieć na pytanie, czy lepsze są świeże, suszone czy instant. Wiele tradycyjnych przepisów skłania się ku świeżym drożdżom. Wykorzystanie drożdży instant jest natomiast łatwiejsze - szczególnie dla niedoświadczonych kucharzy - wyjaśnia specjalistka ds. żywienia człowieka. - Na pewno należy pamiętać o odpowiednim przeliczeniu - np. 7 g drożdży instant możemy wykorzystać zamiast 16-17 g świeżych. Dodaje się je bezpośrednio do suchych składników ciasta. Są też drożdże suszone, które trzeba przed dodaniem do ciasta zalać ciepłym mlekiem i odczekać, aż powiększą objętość dwukrotnie. Używa się ich o połowę mniej niż świeżych - tłumaczy Agata Lewandowska. - Jeżeli przestrzegamy ilości i stosujemy się do instrukcji w przepisie czy na opakowaniu drożdży - nie powinno być kłopotu z wyrośnięciem ciasta.

O prozdrowotnych właściwościach drożdży bardzo często wspominają piwosze, przekonując, że picie tego trunku ma pozytywny wpływ na organizm. Niestety dietetyk ma dla nich kiepską wiadomość. Choć drożdże piwne uważane są za lepsze od piekarniczych, sam napój nie zawiera tak dużego stężenia cennych składników.

- Piwo samo w sobie drożdży nam raczej nie dostarczy. Jest ono bardziej efektem ich działania. W procesie warzenia lądują one na dnie kadzi i po wytworzeniu napoju są usuwane lub przerabiane na surowce wtórne np. suplementy diety - wyjaśnia Agata Lewandowska.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥