Trwa ładowanie...
22-11-2013 15:25

W drożdżach jest moc

Robimy z nich maseczki, kupujemy zawierające je kosmetyki, a w aptekach szukamy suplementów diety, które je zawierają. Mowa o drożdżach - niepozornym, ale i nieodzownym dodatku do wielu wypieków, a także niezbędnym składniku do produkcji piwa. W kuchni poświęcamy im niewielką uwagę. Cieszymy się, gdy dzięki drożdżom ciasto pięknie rośnie, jednak nie zastanawiamy się co zawierają. A to prawdziwa skarbnica cennych pierwiastków i witamin.

W drożdżach jest mocŹródło: Thinkstockphotos
d1zwlqc
d1zwlqc

Robimy z nich maseczki, kupujemy zawierające je kosmetyki, a w aptekach szukamy suplementów diety, które je zawierają. Mowa o drożdżach - niepozornym, ale i nieodzownym dodatku do wielu wypieków, a także niezbędnym składniku do produkcji piwa. W kuchni poświęcamy im niewielką uwagę. Cieszymy się, gdy dzięki drożdżom ciasto pięknie rośnie, jednak nie zastanawiamy się, co zawierają. A to prawdziwa skarbnica cennych pierwiastków i witamin.

Drożdże (Saccharomyces), czyli mikroorganizmy jednokomórkowe z rodziny drożdżakowatych wykorzystywane są w wielu gałęziach przemysłu spożywczego. Najbardziej znane są drożdże piekarnicze i piwne, choć trzeba jeszcze pamiętać o kefirowych i winnych. Uważa się, że do celów leczniczych lepsze są drożdże piwne i to właśnie one stanowią składnik wielu suplementów diety. Oba rodzaje zawierają jednak wiele niezwykle cennych składników.

- Drożdże zawierają między innymi białka i witaminy: z grupy B, biotynę, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Równocześnie są bogate w enzymy oraz makro- i mikroskładniki mineralne jak: mangan, cynk, miedź, żelazo, wapń, selen czy chrom. Można z nich także pozyskać beta-glukan, który jest naturalnym prebiotykiem, czyli stymuluje wzrost dobrej mikroflory jelitowej - wyjaśnia Agata Lewandowska, specjalista ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera. - Stosowanie drożdży korzystnie wpływa na stan skóry i jej przydatków, czyli włosów i paznokci. Drożdże wspomagają także procesy ważne dla regeneracji i utrzymania odporności.

Warto więc przygotowywać drożdżowe babki, chleby i inne wypieki. Wiele osób mających problem z włosami, paznokciami i cerą decyduje się na napoje drożdżowe. 1/4 - 1/3 kostki drożdży należy zalać wrzątkiem, a po ostudzeniu wypić. Smak nie znajduje wielu amatorów, stąd wiele pomysłów na jego udoskonalenie - niektórzy napój słodzą, inni dodają mleka i wanilii.

d1zwlqc

Bogate w witaminy i mikroelementy drożdże, nie tylko poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, mają też dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Po drożdże w różnej postaci powinny też sięgać osoby przemęczone, zestresowane i mające problemy z koncentracją.

Ważne, by odpowiednio je przygotować. - Przede wszystkim zanim spożyjemy drożdże - muszą być one martwe. Dlatego zalewa się je wrzątkiem lub gorącym mlekiem. Spożycie żywych drożdży grozi wzdęciami, gazami, bólami brzucha, biegunkami, nudnościami i wymiotami - ostrzega Agata Lewandowska. - Nie musimy się martwić, że zabijając drożdże, zmniejszymy ich wartość odżywczą - uspokaja ekspertka.

O ile do napojów polecane są drożdże świeże, przy stosowaniu wypieków, to jakich użyjemy, nie jest aż tak istotne. - Trudno odpowiedzieć na pytanie, czy lepsze są świeże, suszone czy instant. Wiele tradycyjnych przepisów skłania się ku świeżym drożdżom. Wykorzystanie drożdży instant jest natomiast łatwiejsze - szczególnie dla niedoświadczonych kucharzy - wyjaśnia specjalistka ds. żywienia człowieka. - Na pewno należy pamiętać o odpowiednim przeliczeniu - np. 7 g drożdży instant możemy wykorzystać zamiast 16-17 g świeżych. Dodaje się je bezpośrednio do suchych składników ciasta. Są też drożdże suszone, które trzeba przed dodaniem do ciasta zalać ciepłym mlekiem i odczekać, aż powiększą objętość dwukrotnie. Używa się ich o połowę mniej niż świeżych - tłumaczy Agata Lewandowska. - Jeżeli przestrzegamy ilości i stosujemy się do instrukcji w przepisie czy na opakowaniu drożdży - nie powinno być kłopotu z wyrośnięciem ciasta.

O prozdrowotnych właściwościach drożdży bardzo często wspominają piwosze, przekonując, że picie tego trunku ma pozytywny wpływ na organizm. Niestety dietetyk ma dla nich kiepską wiadomość. Choć drożdże piwne uważane są za lepsze od piekarniczych, sam napój nie zawiera tak dużego stężenia cennych składników.

- Piwo samo w sobie drożdży nam raczej nie dostarczy. Jest ono bardziej efektem ich działania. W procesie warzenia lądują one na dnie kadzi i po wytworzeniu napoju są usuwane lub przerabiane na surowce wtórne np. suplementy diety - wyjaśnia Agata Lewandowska.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

d1zwlqc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zwlqc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj