Używasz drewnianej łyżki do gotowania lub smażenia? Ten filmik cię zszokuje

Drewniana łyżka to akcesorium, które znajduje się w niemal każdej kuchni. Korzystały z niej nasze babcie i prababcie. Wydaje nam się, że używanie produktu z drewna jest bardziej ekologiczne niż jego silikonowych odpowiedników. Jednak drewniana łyżka wchłania zanieczyszczenia jak gąbka. Ten filmik to udowadnia.

Zrób ten test i przekonaj się, czy powinieneś wyrzucić łyżkęZrób ten test i przekonaj się, czy powinieneś wyrzucić łyżkę
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Kutkowska
5

Choć na rynku znajdziemy akcesoria kuchennie z przeróżnych tworzyw, drewniana łyżka wciąż jest chętnie wybierana przez gospodynie domowe. Trudno się dziwić, ten gadżet ma wiele zalet: nie porysuje powierzchni, nie przewodzi ciepła, więc nie poparzy nas nawet po wyjęciu z piekarnika, nie wydziela szkodliwych chemikaliów. Jednak, by zdecydować, czy zostawimy drewnianą łyżkę w kuchni, warto przeprowadzić prosty eksperyment.

Włóż łyżkę do wrzątku i zobacz, co się stanie

Na ten pomysł wpadł szef kuchni z Australii, juror tamtejszej edycji "Masterchefa" Matt Preston. Jego prosty test pozwoli ci sprawdzić, czy powinieneś pomyśleć o wymianie akcesorium.

Wystarczy, że zagotujesz wodę, włożysz do niego łyżkę i odczekasz kilka minut. Eksperyment postanowiła wypróbować jedna z tiktokerek. To, co pozostało w wodzie po łyżce, mrozi krew w żyłach.

Jak czyścić drewniane łyżki?

Po obejrzeniu filmiku na pewno masz ochotę pozbyć się wszystkich drewnianych przyborów kuchennych. Zamiast tego, lepiej nauczyć się dokładnie je czyścić. Zapomnij o zmywarce - może ona doprowadzić do pękania delikatnej powierzchni, lepiej myć łyżkę pod ciepłą wodą za pomocą płynu. Pamiętaj, że te gadżety najlepiej pozostawić do wyschnięcia na świeżym powietrzu. Jeśli zauważyłeś, że łyżka jest wyschnięta, posmaruj ją delikatnie olejem. Poczekaj, aż łyżka stwardnieje i wchłonie olej przez noc, a następnie zetrzyj nadmiar i umyj wodą z mydłem przed ponownym użyciem.

Test sprawił, że już nigdy nie użyjesz drewnianej łyżki, wymień ja na silikonową. Ma te same zalety, co drewniana, jednak jest lekka i banalna w konserwacji. Można myć ją w zmywarce i nie trzeba zwracać uwagi na jej suszenie.

Sposób na błyskawiczne krojenie papryki. Zobacz, jakie to proste

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu