Używasz drewnianej łyżki do gotowania lub smażenia? Ten filmik cię zszokuje

Drewniana łyżka to akcesorium, które znajduje się w niemal każdej kuchni. Korzystały z niej nasze babcie i prababcie. Wydaje nam się, że używanie produktu z drewna jest bardziej ekologiczne niż jego silikonowych odpowiedników. Jednak drewniana łyżka wchłania zanieczyszczenia jak gąbka. Ten filmik to udowadnia.

Zrób ten test i przekonaj się, czy powinieneś wyrzucić łyżkęZrób ten test i przekonaj się, czy powinieneś wyrzucić łyżkę
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Kutkowska

Choć na rynku znajdziemy akcesoria kuchennie z przeróżnych tworzyw, drewniana łyżka wciąż jest chętnie wybierana przez gospodynie domowe. Trudno się dziwić, ten gadżet ma wiele zalet: nie porysuje powierzchni, nie przewodzi ciepła, więc nie poparzy nas nawet po wyjęciu z piekarnika, nie wydziela szkodliwych chemikaliów. Jednak, by zdecydować, czy zostawimy drewnianą łyżkę w kuchni, warto przeprowadzić prosty eksperyment.

Włóż łyżkę do wrzątku i zobacz, co się stanie

Na ten pomysł wpadł szef kuchni z Australii, juror tamtejszej edycji "Masterchefa" Matt Preston. Jego prosty test pozwoli ci sprawdzić, czy powinieneś pomyśleć o wymianie akcesorium.

Wystarczy, że zagotujesz wodę, włożysz do niego łyżkę i odczekasz kilka minut. Eksperyment postanowiła wypróbować jedna z tiktokerek. To, co pozostało w wodzie po łyżce, mrozi krew w żyłach.

Jak czyścić drewniane łyżki?

Po obejrzeniu filmiku na pewno masz ochotę pozbyć się wszystkich drewnianych przyborów kuchennych. Zamiast tego, lepiej nauczyć się dokładnie je czyścić. Zapomnij o zmywarce - może ona doprowadzić do pękania delikatnej powierzchni, lepiej myć łyżkę pod ciepłą wodą za pomocą płynu. Pamiętaj, że te gadżety najlepiej pozostawić do wyschnięcia na świeżym powietrzu. Jeśli zauważyłeś, że łyżka jest wyschnięta, posmaruj ją delikatnie olejem. Poczekaj, aż łyżka stwardnieje i wchłonie olej przez noc, a następnie zetrzyj nadmiar i umyj wodą z mydłem przed ponownym użyciem.

Test sprawił, że już nigdy nie użyjesz drewnianej łyżki, wymień ja na silikonową. Ma te same zalety, co drewniana, jednak jest lekka i banalna w konserwacji. Można myć ją w zmywarce i nie trzeba zwracać uwagi na jej suszenie.

Sposób na błyskawiczne krojenie papryki. Zobacz, jakie to proste

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości